havadurum

‘Atatürk ve çocuk’ konulu büst açıldı

Atatürk’ün Çanakkale’ye geldiği yere yapılan Atatürk ve çocuk konulu büst açıldı. Açılışta konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “23 Nisanı sadece çocuk bayramı olarak algılamamalıyız. Bu çağdaşlaşma yolunda çok önemli bir adım ve anlayışın ifadesidir” dedi.

594
 
Piri Reis Cadde’sinin denizle buluştuğu 1934 yılında Atatürk’ün Çanakkale’ye giriş yaptığı noktaya konan Atatürk ve çocuk büstü açıldı. Kordon boyu çevre düzenleme ve kentsel tasarım projesi kapsamında Atatürk Meydanı olarak belirlenen alana getirilen büstün açılış törenine Vali Güngör Azim Tuna Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder çocuklar, aileler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
“Bayramın kıymetini anlamalıyız”
Çanakkale Kent Konseyi Çocuk Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Gurur Erensoy yaptığı konuşmada “Dünya da çocuk bayramı olan tek ülke biziz. Onunda kıymetini anlamalıyız. Atatürk ve çocuk temalı heykeli halkı bilgilendirmek için yaptığımız çok belli oluyor. Çocuklarımız ve halkımın bu heykele bakarak çocuğun ve Atatürk’ün ne kadar önemli bir şey olduğunu anlamasını diliyorum” dedi.
 
 
“Çağdaşlaşma yolunca önemli bir adım”
23 Nisan’ın sadece çocuk bayramı olarak algılanmaması gerektiğini ifade eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet yolunda atılmış en büyük adımlardan biri olan TBMM açılış gününü çocuklara yani yarınların sahiplerine duyduğu güven ve sevginin simgesi olarak armağan etti. Bayramın ilk adı ulusal egemenlik diğer adı çocuk bayramıdır. 23 Nisan 1920 de bütün Türkiye den gelen katılımcıların temsilcilerin katılımıyla TBMM’yi kurmuştur. Bu çok önemli bir atılımdır. Biz bunu çocuk bayramı olarak algılamamalıyız. Bu çağdaşlaşma yolunda çok önemli bir adım ve anlayışın ifadesidir. Çocuklarımızın bu anlayışı hep ileriye taşıyacağından hiçbir şüphem yok”  dedi.
 
Gökhan şunları söyledi; “Çocuklarımız sahip olduğumuz değerlere sahip çıkan onu koruyup kollayan bir şekilde yetişmeleri aydınlık yarınlarımız için çok önemlidir. Atatürk Çanakkale’ye 1915 büyük zaferden sonra 1934 yılında ikinci kez İran Şahı Rıza Pehlevi ile birlikte geldi. Başlangıcında bulunduğumuz Balıkesir Caddesi dediğimiz bu bulvar o yıllar da tamamen insan gücü ve alın teri ile inşa edilmiş ve Balıkesir’e kadar gitmesi hedeflenmiştir.  Atatürk, İran şahına karşı kıyıları göstererek verilen büyük mücadeleyi anlatmış daha sonra bu yoldan hareket etmiş ve Balaban da bir kahvede kahve içmiştir. Kordonu düzenlemeden önce burada Atatürk büstü vardı ve Atatürk orada ulaşımın önemini ifade diyordu. Hatta demiryollarını ifade diyordu. Biz ne yazık ki bırakın demir yollarını, Balıkesir’e ulaşan karayollarını dahi dört dörtlük yapamamanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Birazda mahcubiyetini yaşıyor olsak gerekir diye düşünüyorum. Atatürk’ün çocukları sevdiğini biliyoruz. O çocukların, çocukluğunu saflık temizlik bilinci ile çocukları her şeyin üstünde tuttu ve dünyada tek çocuk bayramını bize armağan etti. Savaşların felaketlerin olmadığı apaydınlık bir geleceğin sizlerin olmasını diliyorum.”
 
 
“Kentler insanlar içindir”
CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş da yaptığı konuşmada yerin seçiminin önemine dikkat çekerek; “Atatürk’ün kente geldiği bir dönemde yapımı sağlanan bu yolun böylesi anlamlı bir eser ile taçlanması Atatürk ve Çağdaş uygarlık noktasındaki duyarlığın bir parçası olmuştur. Kentler insanlar içindir. Kentlerin gelişimi yaşam kalitesinin gelişimi ile direkt ilişkilidir.Çanakkale’de her geçen gün bu alanda başarılı çalışmalara imza atıyor.” dedi.
 
 
“Çok anlamlı buluyorum”
Açılışta bir konuşma yapan Vali Güngör Azim Tuna; “Belediye başkanlığımız öncülüğünde heykelin günün anlamına önemine yakışır bir şekilde çocuk bayramı onuruna yakışır bir şekilde çok anlamlı olduğunu ifade ediyorum. İlimize hayırlı uğurlu olsun. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bütün silah arkadaşlarını aziz şehitlerini rahmet minnet ve şükranla anıyorum” dedi. Yapılan konuşmaların ardından büst Vali Tuna ve Başkan Gökhan ile çocuklar tarafından açıldı.
Paylaş