8 Mart kutlu olsun!

342
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü`nde siyasiler günün anlam ve önemine ilişkin açıklamada bulundu. Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ile Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, "Kuruluştan kurtuluşa bu ülke için büyük emekleri olan kadınların, Türkiye Yüzyılı`nda da her alanda daha güçlü şekilde var olmalarını istiyor, bunun için çalışıyoruz" sözlerine yer verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ise, "Kadınların şiddete maruz kalmaması ve şiddet mağduru olan kadınlarımızın haklarının daha iyi savunulması için İstanbul Sözleşmesi`nin hayata geçirilmesi iktidarımızın öncelikleri arasındadır" diye belirtirken Çanakkale`de CHP`nin ilk kadın İl Başkanı Güler Koçer ise, "Dünya Kadınlar Günü`nde, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kadınların sorunları dile getirilmekte, edinilen deneyimler paylaşılmakta ve kadınların toplumdan beklentileri vurgulanmakta, böylelikle kadınlar arası dayanışmanın en güzel örneklerinden biri sergilenmektedir" dedi.
 
Turan ve İskenderoğlu, "Kadının olmadığı yerde hoşgörü ve sevgi yoktur"
Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ile Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu yayınladıkları ortak mesajda, "Medeniyetimizde ve tarihimizde kadın, erkekle birlikte hayatın her alanında var olmuş, devletin kuruluşundan vatanın savunulmasına, üretimden aileye kadar tüm alanlarda en ön saflarda yer almıştır. Kadınlar, insanlığın daha güçlü bir şekilde ilerlemesinde, nesillerin yetiştirilmesinde aktif rol almıştır. Kadının olmadığı yerde başarı, kadın emeğinin dokunmadığı yerde düzen yoktur. Kadının olmadığı yerde hoşgörü ve sevgi yoktur. Çünkü kadın anadır. Onun içindir ki ülkemizin diğer ismi Anadolu`dur" dedi.
 
"Kadınların toplum içinde daha çok yer almasını istiyoruz"
Ak Partili Turan ve İskenderoğlu kadınların toplum içinde daha çok yer almaları gerektiğini dile getirerek, "İnsanlık tarihinin ilk öğretmenlerinden olan kadınlarımız, sonsuz sevgi ve hoşgörüyle vatan ve bayrak sevgisiyle yetiştirdikleri nesillerle aslında geleceği de inşa ediyorlar. Bu nedenle kadınların toplum içerisinde daha çok yer alması, siyasette, ekonomide ve her alanda çok daha etkin yarınlarımızı daha güçlü kılıyor. Son 21 yılda gerçekleştirdiğimiz reformlarla kadınların çalışma hayatı, eğitim, ekonomi, siyaset ve sosyal alanlardaki konumları güçlendirildi. Tüm dünyanın mücadele ettiği bir konu olan kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda, mücadelemizi sürekli artan bir çaba ile sürdürüyoruz. Kuruluştan kurtuluşa bu ülke için büyük emekleri olan kadınların, Türkiye Yüzyılı`nda da her alanda daha güçlü şekilde var olmalarını istiyor, bunun için çalışıyoruz. Bu vesile ile aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin anneleri, afetzede annelerimiz başta olmak üzere, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nü kutluyor, esenlikler diliyoruz" ifadelerine yer verdi.
 
Erkek, "8 Mart kadın hakları için önemli bir gündür"
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ise kadınların eşit haklar, adalet ve özgürlük için seslerinin daha çok yükseldiği bir gün olduğuna dikkat çekerek, "Bu özel günde, tüm kadınlar için büyük bir dayanışma, birlik ve güç duygusu yaratılır. Kadınların sadece ev işleri yapmakla ya da belirli alanlarda çalışmakla sınırlandırılmadığı bir dünya umut ediyoruz. Kadınların, her alanda erkeklerle eşit şartlarda yaşayabildiği, güçlerini ve yeteneklerini sergileyebildiği bir dünyayı inşa etmek istiyoruz. Kadınlar, toplumun temel yapı taşlarıdır ve her birinin hayatı, sevgisi ve emeği çok değerlidir. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, tüm kadınların haklarını savunmak ve kadınların toplumda hak ettikleri yeri almasını sağlamak için önemli bir fırsattır" ifadelerine yer verdi.
 
Eğitime vurgu yaptı
Erkek kadınların eğitim düzeylerinin yükselmesinin önemine vurgu yaparak, "cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, kadın haklarına verdiği önemle öncü liderler arasında yer almaktadır. Atatürk, kadınların toplumsal alanda eşitliğini savunmuş ve kadınların her alanda var olmaları için büyük çaba göstermiştir. Bu amaç doğrultusunda, kadınların eğitim düzeylerinin yükseltilmesi konusuna da özel bir önem vermiştir. Atatürk, `Bir milletin ilerlemesi, kadınların ilerlemesi ile ölçülür. Kadınlarımızın eğitim düzeyi yükseldikçe, toplumumuz da o ölçüde ilerleyecektir.` şeklinde ifade etmiştir. Bu söz, Atatürk`ün kadınların eğitim ve öğrenimleri konusundaki düşüncelerinin bir yansımasıdır. Atatürk, kadınların eğitim düzeylerinin yükseltilmesi ile birlikte toplumun da ilerleyeceğini savunarak, kadınların toplumsal alanda güçlenmesini hedeflemiştir. Bu nedenle, Cumhuriyet dönemi Türkiye`sinde kadınların eğitim hakkının önemi vurgulanmış ve kadınların eğitim alması için birçok düzenleme yapılmıştır" dedi.
 
CHP`li Koçer, "İstanbul Sözleşmesi, kadın haklarının korunması için önem taşıyor"
İstanbul Sözleşmesi`nin kadınlar için öneminin altını çizen CHP`li Erkek, "Maalesef, ülkemizde birçok kadın şiddet mağduru oldu ve hatta hayatını kaybetti. Ancak İstanbul Sözleşmesi, Türkiye`nin öncülüğünde hazırlanan ve kadınların her türlü şiddetten korunması için atılan hayati bir adımdır. Bu sözleşme, her kadının güven içinde olma hakkını destekleyen bir niteliğe sahiptir. İstanbul Sözleşmesi`nin kabul edilmesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadın haklarının korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Kadınların şiddete maruz kalmaması ve şiddet mağduru olan kadınlarımızın haklarının daha iyi savunulması için İstanbul Sözleşmesi`nin hayata geçirilmesi iktidarımızın öncelikleri arasındadır. Alın teri mücadelesi temelinde şekillenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde, tüm kadınların kendilerine inanmaları, güçlerine güvenmeleri ve hayallerini gerçekleştirmelerini diliyorum" diye belirtti.
 
"Kadınlarına değer veren toplumlar, hak ettiği şekilde yükselir"
Çanakkale`de CHP`nin ilk kadın İl Başkanı Güler Koçer ise kadınların toplumdaki önemli rolüne değinerek, "Sevgiyi, fedakârlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınlarımız, huzurlu ve sağlıklı bir toplumun temel taşlarıdır. Onların, her zaman ailesine ve topluma önemli katkılar sağlaması ve hayatın her alanında etkin bir şekilde yer alması bizleri sevindirmektedir. Kadınlarımız fedakârlıkları ve nezaketleriyle toplumumuzun denge unsuru olmaktadır. Toplumun temel taşı aile olduğuna göre ailelerin de temel taşı hiç şüphesiz kadınlardır. Tarihimizin her devrinde kadınlar, aile ve toplum yapısının en değerli yerinde bulunmuştur. Bu anlamda fedakârlıklar ortaya koyan özellikle Türk kadını takdir kazanmıştır. Kadınlarına değer veren toplumların, hak ettiği şekilde yükseleceği gerçeği vardır. Kurtuluş Savaşımızda cephe gerisinin kahramanı olan kadınlarımız bu vatan ve millet için canını feda etmeye hazır nesilleri de yetiştirmişlerdir" dedi.
 
"8 Mart, dayanışmanın en güzel örneklerinden biri"
CHP`li Koçer kadın dayanışmasının önemine vurgu yaparak, "Hayme Anaların, Nene Hatunların, Şerife Bacıların, Fatma Seher Hanımların, İstiklâl Harbi`nde Mehmetçik`le omuz omuza savaşan gazi ve şehit anaların vatanında; kadınların şiddete maruz kalmasından, cinayetlerle anılmasından duyduğum rahatsızlığı tarif etmem mümkün değildir. Kadın denildiğinde şefkat, merhamet, sevgi, üretim, eğitim ve daha nice güzel kelimenin akla geleceği günlerin yakın olmasını gönülden diliyorum. Dünya Kadınlar Günü`nde, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kadınların sorunları dile getirilmekte, edinilen deneyimler paylaşılmakta ve kadınların toplumdan beklentileri vurgulanmakta, böylelikle kadınlar arası dayanışmanın en güzel örneklerinden biri sergilenmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nü kutluyor, sağlık ve mutluluklar diliyorum" sözlerine yer verdi.
(Duygu Yılmaz) 
 
Paylaş