8 kişilik İmam Hatip'e karşı toplanan imzalar teslim edildi

1201

 Esenler,  Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi`nin bir bölümü İmam Hatip Ortaokulu`na dönüştürülmüş, teknik eğitim için yapılan bir okulun talep olmamasına rağmen İmam Hatip okuluna dönüştürülmesine Esenler halkından ve eğitim sendikalarından tepki gelmişti. Esenler Mahallesi halkı İmam Hatip’e karşı imza kampanyası başlattı. Kentin farklı bölgelerinde düzenlenen kampanyada, İmam Hatip’e dönüştürülen okula yalnızca 13 öğrencinin kayıt yaptırdığı bu sayının 8’e düştüğü ancak diğer okullarda kalabalık sınıf mevcudu sayısının her yıl artarak devam ettiği belirtilmişti. 6 Ekim’de  başlayan ve bir aydır kentin farklı noktalarında sürdürülen imza kampanyasında toplanan imzalar, dün yapılan basın açıklamasının ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edildi. Dün, Truva Atı önünde yapılan açıklamada,  eğitim sisteminin gittikçe hızlanan bir çöküşe girdiği belirtilerek; “İmam Hatipleştirme politikaları eğitimdeki eşitsizlik uçurumunu gittikçe derinleştiriyor” denildi. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne ayrılan bütçenin 9 milyar TL`ye ulaştığı ifade edilen açıklamada; “İmam Hatip olmayan okullara kayıt yaptıran veliler ise kayıt bağışı, dolap kirası, kâğıt parası gibi birçok kalemden oluşan masrafları karşılamak zorunda bırakılıyor” denildi. Çanakkale halkı tarafından her türlü baskıya rağmen tercih edilmeyen ihtiyaç fazlası İmam Hatip okullarının kapatılmasının talep edildiği açıklamada, toplanan imzaların 3 temel taleple Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edilerek imza kampanyasını sonlandırıldığı belirtildi. 

“İmam Hatip Ortaokulunun şuan ki aktif öğrenci sayısı 8’e düşmüş durumda”

 Açıklamada; “Bilindiği üzere yeni eğitim-öğretim yılına girdiğimiz dönemde Çanakkale Merkez Esenler Mahallesi`ndeki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim kampüsüne imam hatip ortaokulu açıldı. Burada yapılan çocuklarımızın geleceğine yönelik açık bir saldırıdır.  Koca bir okul binası birkaç öğrenciye İmam Hatip Ortaokulu olarak tahsis edilirken, yanı başında bulunan Cevatpaşa Ortaokulu’nda  çocuklar 35-40 kişilik sınıflarda ders işlemekte. Dönem başında 13 kayıt alan bu İmam Hatip Ortaokulunun şuan ki aktif öğrenci sayısı 8’e düşmüş durumda, fakat Cevatpaşa Ortaokulu’nda hala 35-40 kişilik sınıflarda dersler işleniyor. Tıpkı daha önce Merkez Ortaokulumuzun İmam Hatip’e dönüştürülmesinde olduğu gibi Esenler Mahallesi’nin ihtiyaçları hiçe sayılarak çocuklarımız adaletsiz bir eğitim ortamına mahkum edilmiş durumda” denildi.
 
“Eğitim sistemi gittikçe hızlanan bir çöküşe girmiştir”
Bu uygulamanın 17 yıldır iktidarı elinde bulunduranlar tarafından bilinçli, planlı ve açık bir hedef doğrultusunda gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada; “Yoğun saldırılarla hedef aldığı ve bir kamu görevi olmaktan çıkartıp yandaş yetiştirme aracı haline getirdiği eğitim sistemi gittikçe hızlanan bir çöküşe girmiştir. Uluslararası ölçmelerde ortalamanın çok altına düşen bu gerici siyasetin kurbanı çocuklarımız, ülke çapında düzenlenen sınavlarda da en temel eğitimle erişilebilecek seviyelerin çok altında, mutlak cehalet düzeyinde kalabalık bir kesimi barındırıyor çıkmaktadır. Bu başarısızlık, çocuklarımızın değil, gerici dayatmalarla uğraşmaktan kendi kamusal görevini yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın başarısızlığıdır. İktidar, zaten milli gelire göre düşük olan eğitim bütçesini, gerici siyasetinin güdümünde ve yanlı olarak kullandığı sürece aldığımız sonucun yıllar geçtikçe daha da geriye gitmesi kaçınılmazdır. AKP iktidarı döneminde en yüksek seviyesine ulaşan İmam Hatipleştirme politikaları eğitimdeki eşitsizlik uçurumunu gittikçe derinleştiriyor” dedi.
 
“Tüm ihtiyaçlar velilerden para toplanarak karşılanmaya çalışılıyor”
İmam Hatipleri tercih etmeyen velilerin ağır bedellerle özel okulları tercih etmek zorunda bırakıldığı ifade edilen açıklamada; “Bizim cebimizden çıkan vergilerle oluşturulan eğitim ödenekleri sınırsızca özel okulların ve İmam Hatip okullarının hizmetine sunulurken bunun dışındaki normal okullarda ise hemen hemen tüm ihtiyaçlar velilerden para toplanarak karşılanmaya çalışılıyor. Son yıllarda açılan İmam Hatip okullarının inşasına, tanıtımlarına, ücretsiz servis ve yemek gibi promosyonlarına Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2017-2019 bütçe planlamasında 1.7 milyar TL bütçe ayrılırken, 2019 bütçe teklifinde Din Öğretimi Genel Müdürlüğü`ne ayrılan bütçe, 9 milyar TL`ye ulaştı. İmam Hatip olmayan okullara kayıt yaptıran veliler ise kayıt bağışı, dolap kirası, kâğıt parası gibi birçok kalemden oluşan masrafları karşılamak zorunda bırakılıyor. Bu dayatmayı kabul etmek istemeyen veliler ise eğitim sistemindeki payı gittikçe artan, iktidar destekli özel okullara ağır bedeller ödemeye mahkum edilmekte” denildi.
  
“Çocuklarımız gerici dayatma politikaları uğruna kırk-kırk beş•`b8 kişilik sınıflara mahkum edilmemelidir”
Açıklamada; “İhtiyaç fazlası olduğu açıkça görülen ve Çanakkale halkı tarafından her türlü baskıya rağmen tercih edilmeyen ihtiyaç fazlası İmam Hatip okulları kapatılmalı; çocuklarımız gerici dayatma politikaları uğruna kırk-kırk beş kişilik sınıflara mahkum edilmemelidir. Gerici dayatmalara teslim olmayacağız; çocuklarımızın laik, bilimsel ve parasız eğitim hakkı için mücadele edeceğiz! Bizler, bugüne kadar topladığımız imzaları 3 temel taleple Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim ediyor, mücadelemize devam etmek kaydıyla imza kampanyamızı sonlandırıyoruz. Taleplerimiz şu şekildedir; “Mahallemizin ihtiyaçları hiçe sayılarak Esenler`de açılan İmam Hatip Ortaokulu`nun kapatılması ve bunun için ayrılan kaynakların Esenler`de yaşanan ortaokul açığına tahsis edilmesi. Yine aynı şekilde bölge ihtiyaçları gözetilmeksizin imam hatipleştirilen Merkez Ortaokulu`nun eski statüsüne kavuşturulması. İmam hatip okulları ile normal devlet okulları arasındaki ödenek adaletsizliğinin sonlandırılması ve çocuklarımızın laik, bilimsel, eşit ve parasız eğitim hakkının gerici dayatmalarla ellerinden alınmaması” ifadelerine yer verildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş