havadurum

74. kez hayat durdu, Atatürk anıldı...

Türkiye Cumhuriyeti`nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 74. yıldönümünde Çanakkale’de düzenlenen törenlerle anıldı. İlk olarak Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk anıtına çelenklerin bırakılmasıyla başlayan anma programı Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda devam etti. Meydandaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından, saatler 09.05’i gösterdiğinde sirenlerin eşlik ettiği iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve bayraklar yarıya indirildi.

301
İstiklal Marşı’nın okunmasının sonra törene katılanlar Atatürk Anıtı’na çiçekler bıraktı. Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi, Gençliğin Ata’ya Cevabı seslendirildi ve öğrenciler tarafından Atatürk şiirleri okundu. Çanakkale Anadolu Lisesi Müdürlüğü’nce hazırlanan Atatürk Orotoryosu ve sinevizyon gösterisinde Atatürk fotoğraflarının paylaşıldığı törende Atatürk`ün en sevdiği şarkılar seslendirildi.
 
Vali Güngör Azim Tuna Anma Töreni’nde yaptığı konuşmada Türk Milleti’nin zengin bir tarihe sahip olduğunu, birçok önemli şahsiyet ve devlet adamının yetiştiğini, bunlardan en önemlilerinden birinin Atatürk olduğunu ifade etti. Vali Tuna, “Atatürk gibi savaş meydanlarında efsanevi komutan, modern bir cumhuriyet kurmayı başaran başarılı bir devrimci ve yüzyıla damgasını vurmuş lidere az rastlanır” dedi. Öte yandan öğrenciler tarafından okunan şiirler nedeniyle katılımcıları göz yaşlarına hakim olamadı.
 
 
 
 
İlk olarak Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk anıtına çelenklerin bırakılmasıyla başlayan anma programı Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda devam etti. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törene, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel ile vali yardımcıları, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, muharip gaziler, askerler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Meydandaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından, saatler 09.05’i gösterdiğinde sirenlerin eşlik ettiği iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve bayraklar yarıya indirildi. İstiklal Marşı’nın okunmasının sonra törene katılanlar Atatürk Anıtı’na çiçekler bıraktı.
 
 
 
 
Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi, Gençliğin Ata’ya Cevabı seslendirildi ve öğrenciler tarafından Atatürk şiirleri okundu. Çanakkale Anadolu Lisesi Müdürlüğü’nce hazırlanan Atatürk Orotoryosu ve sinevizyon gösterisinde Atatürk fotoğraflarının paylaşıldığı törende Atatürk`ün en sevdiği şarkılar seslendirildi. Törene, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr.Sedat Laçiner, Başsavcı Salih Çokal, kurum amirleri, askeri erkan, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
 
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna Anma Töreni’nde yaptığı konuşmada Türk Milleti’nin zengin bir tarihe sahip olduğunu, birçok önemli şahsiyet ve devlet adamının yetiştiğini, bunlardan en önemlilerinden birinin Atatürk olduğunu ifade etti. Tuna konuşmasında: “Dünya tarihinde önemli izler bırakan ve Türk tarihinde önemli kavşak noktaları olan zaman dilimleri bulunmaktadır. 20.yüzyılın başında 600 yıllık bir dünya devleti olan Osmanlı Devleti’nin yıkılarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ve yeni bir rejimin gelmesi kilometre taşıdır. Bugün geçen yüzyılda bu önemli dönüşümün yaşanması ve yeni bir siyasal düşüncenin hayata geçmesini sağlayan cumhuriyetimizin kurucusunun ebediyete intikal edişinin yıldönümünde Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasındaki katkısını, devrimlerin yapılmasındaki başrolünü, ülkeye birçok alanda gelişmeler kazandırmasındaki etkisini hepimiz bilmekteyiz” dedi.
 
“Atatürk gibi savaş meydanlarında efsanevi komutan, modern bir cumhuriyet kurmayı başaran başarılı bir devrimci ve yüzyıla damgasını vurmuş lidere az rastlanır” diyen Vali Tuna Atatürk’ün değişime ve yeniliklere açık bir lider olduğunu belirtti. Ulu Önder’in düşünceyi ve eylemi kendi kişiliğinde birleştirmeyi başarmış ve bunu toplumda gerçekleştirmiş olduğunu söyleyerek, mücadeleci kişiliği yanında aynı zamanda işgal altında yok olan rejimle gelmiş bir imparatorluktan sağlam temellere sahip değişime açık, milli iradeye dayanan tam bağımsız bir cumhuriyet vizyonuna da sahip olduğunu kaydetti. Tuna: “Dünya 20 yüzyıl sonlarından itibaren büyük bir dönüşüm içine girmiştir. 70 -80 yıllık algılanan sınırlar, bloklar düşünce sistemleri yıkılmış veya farklı bir şekle girmiştir. İçinde bulunduğumuz 21.yüzyılda bilişim teknolojisinin akıl almaz ilerlemesi sonucunda, değer yargıları farklılaşmış, daha özgürlükçü ve denetime açık bir hale gelmiştir. Dünyanın her hangi bir yerinde hangi bir olay anında öğrenilmekte, bu siyasi ekonomi ve askeri olayların Türkiye’ye etkisi de kısa zamanda olabilmektedir. O yüzden Türkiye’yi şimdiki şartlara göre değil gelecekte oluşacak şartlara göre hazırlamalıyız. Bu hazırlıkları yaparken de geçen yüzyılda büyük bir değişim ve devrim gerçekleştiren Atatürk’ün bize bıraktığı miras olan cumhuriyeti maddi ve manevi anlamda daha yukarı seviyeye götürmek, halkın refah artırmak, devlet ve millet bilincini perçinlemek gerekmektedir. Atatürk’ün bize bıraktığı akıl ve bilim ile modern ve çağdaş bir Türkiye’yi meydana getirmek zorundayız. Biz bugün aramızdaki anlaşmazlıkları ve fikir ayrılıklarını bir tarafa bırakıp elimizi taşın altına koymalıyız. Birlik ve beraberlik içinde davranmalıyız” diye konuştu.
Paylaş