Coronavirüs (COVİD-19) salgını dünya üzerindeki etkisini göstermeye devam ediyor. Corona virüsü ile ilgili son dakika gelişmelerini Twitter`dan paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hasta sayısının 947’ye ulaşırken, bugüne dek toplam 21 can kaybı yaşandığını belirtti. Çanakkale’de ise virüsle ilgili İl Sağlık Müdürlüğü’nden henüz resmi bir vaka tespiti açıklaması yapılmadı. Coronavirüs can almaya devam ederken, üst düzey tedbirler alınmaya devam ediyor. Çanakkale’de İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplantısı Vali Orhan Tavlı Başkanlığı’nda toplandı. Halk Sağlığı kapsamında COVİD-19 salgınının ülkede etkisi bitene kadar kentte alınması gereken tedbirler ile kurul üyelerinin istek ve önerilerinin görüşüldüğü toplantı kararları yayınlandı. Salgının yayılasını önlemek amacı ile zorunlu ihtiyaçların temin noktasındaki umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması başta olmak üzere birçok tedbirin alındığı belirtilen açıklamada; “Yaşanan salgının biran önce engellenmesi için alınan önlemlere tüm vatandaşlarımızın istisnasız uyması büyük önem arz etmektedir” denildi. 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlıkları olan vatandaşların kendi hayatları ve toplum sağlığı açısından ciddi risk oluşturarak salgının yayılmasını arttırdığı ifade edilen karar açıklamasında, bu vatandaşların İkametlerinden ayrılmalarına kısıtlama/yasaklama getirildiği açıklandı.
“Vatandaşların önlemlere uyması büyük önem arz etmekte”
Toplantı sonrası yapılan açıklamada; “Bilindiği üzere yeni Koronavirüs Hastalığı (COVİD-19),İlk olarak Çin’in Vuhan Eyaletinde Aralık ayının sonlarında, solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı ) ile gelişen ve birçok ülkeye yayılan viral bir hastalıktır. DSÖ tarafından pandemi ilan edilmiş olup COVİD-19virüsü ülkemiz sınırları içinde vakalar görülmeye başlanmıştır. Bu salgın döneminde virüs bulaşıcılığını önlemek için Halk Sağlığı tedbirleri kapsamında COVİD-19 salgını ülkemizdeki etkisi bitene kadar; Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle tüm dünyada can kaybı ve vaka sayısı artmaya devam etmektedir. Covid-19 salgınında en temel risk unsuru toplumsal alanlarda virüsün bulaşıcılığının yüksek/hızlı olması ve 65 yaş ve üzeri, bağışıklık sistemi düşük, ve kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullanan insanların üzerinde ciddi sağlık sorunları oluşturarak insan hayatını tehdit etmesidir. Devletimiz tüm kurumları ile bu salgının yayılması ve vatandaşlarımızın hayatlarını tehdit etmesini engellemek için zorunlu ihtiyaçların temin noktasındaki umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması başta olmak üzere birçok tedbir almakta ve bu kapsamda uyulması gereken kuralları belirleyerek vatandaşlarımızla paylaşmaktadır. Yaşanan salgının biran önce engellenmesi için alınan önlemlere tüm vatandaşlarımızın istisnasız uyması büyük önem arz etmektedir” denildi.
“65 yaş üstü vatandaşların dışarıda olması risk oluşturmakta”
65 yaş üstü vatandaşların toplum sağlığı açısından risk oluşturduğu ifade edilen açıklamada; “Ancak 65 ve üzeri yaşlardaki vatandaşlarımız ile yukarıda anılan kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımız büyük risk altında olmasına rağmen toplumsal hareketliliğin içine girmekte; halka açık alanlarda, parklarda bir araya gelmekte, zorunlu olmamalarına rağmen toplu taşıma araçlarında seyahat ederek hem kendileri hem de toplum sağlığı açısından risk oluşturmaya devam etmektedirler. Bu durumun devam etmesi 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız ile kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımız kendi hayatlarını ve toplum sağlığı açısından ciddi risk oluşturarak salgının yayılmasını; vaka sayısı ve tedavi gereksinimi arttırarak, vatandaşlarımız hayatlarını kaybetmesi riski ile toplum sağlığı ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına sebep olacaktır. Yukarıda açıklanan nedenler, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. ve 72. maddesi kapsamında; 21.03.2020 tarihi saat 24:00 den sonra 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız ile anılan kronik rahatsızlıklara sahip vatandaşlarımızın ikametlerinden dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmelerinin sınırlandırılmasına, sokağa çıkmalarının yasaklanmasına, 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımızın sağlık başta olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarının karşılanması için Çanakkale Valiliğince oluşturulacak Vefa Sosyal Destek Grubunca gerekli tedbirler alınacaktır. Ayrıca konu ile ilgili yerel yönetimlerce de gerekli destek sağlanacaktır. İkametlerinden ayrılmalarına kısıtlama/yasaklama getirilen vatandaşlarımız 112, 155 ve 156 numaraları üzerinden ihtiyaçlarını bildirebileceklerdir” denildi.
“Eczacı, sağlık çalışanları ile kamu kurumları ve yerel yönetimlerin üst yöneticileri muaf tutulmakta”
Açıklamada; “Bu çağrıların cevaplandırılması ve gerekli hizmetlerin üretilmesi için ihtiyaç duyulacak sayıda başta kolluk birimleri olmak üzere yeteri kadar kamu görevlisi/ekip ve araç görevlendirilmesine, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması için ilgili birim/kurum yetkilileri ile gerekli koordinasyonun yapılması, tüm sıralı/sorumlu amirler tarafından uygulamanın yakinen takip edilerek herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine; Ayrıca, talepleri halinde 65 yaş ve üzeri ve/veya kronik rahatsızlıkları bulunan eczacı dâhil sağlık çalışanları ile kamu kurumları ve yerel yönetimlerin üst yöneticilerinin kimlik göstermek ve/veya kendilerini tanıtmak kaydıyla bu karardan muaf tutulmasına, karar verilmiştir” denildi.
(Eren Aşnaz)