Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, TBMM’ye verilmek üzere hazırlanan dilekçeye yazılan sıkıntı ve sorunların konuşulması için toplantı organize etti. Toplantıda, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, Belediyesi Ulaşım Müdürü Hayati Gürses, Şehir içi Minibüsçüleri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hasan Ateş, şehir içi halk otobüsçüleri ve otobüs sahipleri ile bir araya geldi. Toplantıda, özellikle 65 yaş üzeri vatandaşlara bedava olan ulaşım hizmetinde düzenleme yapılması üzerine durulurken, toplantının sonunda şoför temsilcileri ve şoförler TBMM’ye gönderilmek üzere dilekçe hazırladı. Marina Restaurant’ta dün sabah düzenlenen toplantıda ulaşım sorunları masaya yatırıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Demir, 65 yaş üstü vatandaşın biniş hakkının kısıtlanması gerektiğini söyledi. Ulaşımı bedava sağlayan 65 yaş üstü vatandaşların diğer yolculara yer bırakmadığını belirten Demir; “65 yaş üzeri vatandaşlarının günlük biniş sayıları kesinlikle sınırlandırılmalıdır. 65 yaş üzeri vatandaşların günde en fazla 2-3 binişleri olmalı” dedi. Aynı konu üzerinde duran Esnaf Odası Başkanı Özcan ise; “Devlet, belli bir yaş grubuna böyle kolaylık sağlıyorsa, güzel bir şey yapmıştır. Ama bizim esnaf ve sanatkarımızın bundan zarar görmemesi lazım” ifadelerini kullandı. Toplantıda konuşma yapan Belediye Başkanı Gökhan; “65 yaş üstüne bir ikram yapılmış olabilir. 65 yaş artık genç yaş. Bu yaşın 75 ve üzerinde olmasında fayda var. 65 yaş üzerinin bedava binişleri olmayıp maaşlarına zam yapılabilir” dedi.
“65 yaş üzeri vatandaşlarının günlük biniş sayıları kesinlikle sınırlandırılmalıdır”
Sorunların ve sıkıntıların masaya yatırıldığı toplantıda KDV’lerin de yüzde 18’den yüzde 1’lere indirilmesi gerektiğini belirten Mehmet Ali Demir; “Yereldeki sıkıntılarımızla ilgili bir dilekçe hazırladık ve TBMM’ye sunacağız. Biz, Ankara’da yaklaşık 800 kişi içinden 29 kişilik Danışma Kurulu’na seçildik. Gidiyoruz, sıkıntılarımızı oralarda da aktarıyoruz. Sağ olsun Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan da bizimle birlikte toplantılara katılıp, birebir sıkıntıları soru-cevap şeklinde çözmeye çalışıyor. Dilekçede ‘Devlet Demir Yolları’nda 65 yaş üzeri vatandaşlar yüzde 50 indirimli taşınırken, bizim esnafımızdan ücretsiz taşınması istenmektedir’ yazıyor. Biz de 65 yaş üzeri vatandaşlarının günlük biniş sayıları kesinlikle sınırlandırılmalıdır. 65 yaş üzeri vatandaşların günde en fazla 2-3 binişleri olmalı. Çünkü hafta içi sabah yoğunluğu, akşamüstü yoğunluğu olunca işine, okuluna gidecek vatandaşlar, 65 yaş üzeri vatandaşlara takılıyor, araçta yer bulamıyorlar. Günde 20 kez otobüse bedava binen vatandaşlar var, Ankara’da biniş rekoru 44’tür. Sahil güvenlik ve ormancılarla ne alakamız var bilemiyoruz ama sahil güvenlik ve ormancıların ücretsiz taşınmalarının iptal edilmesini istiyoruz. Özel Halk Otobüslerindeki yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 1’e düşmesi için 2 yıldır konuşuyoruz. Avrupa ülkelerinde de 65 yaş üzeri bedava taşınıyor ama orada KDV, yüzde 1, yüzde 5 veya yüzde 0 ile sınırlı. Emlakta, mobilyada KDV’de indirim oluyor ama otobüsçülerde olmuyor. Büyük şehirlerde belediye meclisinin onayıyla halk otobüslerine 1,5 lira katkı yapılıyor. Tabi bu büyük şehirlerde oluyor. Biz de, ayrım olmasın diye bunun küçük şehirlerde de uygulanması için dilekçeye yazdık” dedi.
“Bazı kolaylıkların yapılması iyi ama bizim esnafımızın bundan zarar görmemesi lazım”
Bu şekilde yapılan toplantılarla birebir sorunların çözülmesi gerektiğini belirten Ünal Özcan; “Taşıma sektörünün çok özel sıkıntı ve sorunları var. Sizler, Çanakkale’yi taşıyorsunuz, bu kolay bir iş değil. 5 yaşından 75 yaşına kadar, her kesimden duygu ve düşüncesi olan insanları taşıyorsunuz. Otobüse, normal insan da, değişik insan da biniyor. İnsan, evinde veya herhangi bir nedenle, herhangi bir yerde kavga ediyor, otobüs şoförüne sarıyor. Tabi bunların yanında olmazsa olmaz sorunlarınızı da biliyoruz. Sayın oda başkanımız, çok güzel bir dilekçe hazırlamış. Siyaseten ‘bedava’ dediğimiz taşıma sistemine kesinlikle belli başlı kurallar konulup esnaf ve sanatkarın mağdur edilmemesi lazım. Devlet, belli bir yaş grubuna böyle kolaylık sağlıyorsa, güzel bir şey yapmıştır. Ama bizim esnaf ve sanatkarımızın bundan zarar görmemesi lazım. Taşıma sektörüne uygulanan KDV de çok fazla. Yani artık Avrupa’da KDV diye bir şey kalmadı. Bütün KDV oranı bütün sektörlerde yüzde 1’lerde. Akaryakıtta da belli bir zaman zam olmaması sevindirdi. Bu tabi korkuyu da beraberinde getirdi, ‘acaba ne zaman zam gelecek’ diye. 25-30 gündür dövizle ilgili çok büyük sıkıntılar var. Bunları kanun çıkarmaya yetkili olan şuan ki iktidara söyledik. Özellikle taşıma sektöründe çalışan ücretlilerle birlikte, trafik sigortası gibi temel girdiler var. Devletin, bizim giderlerimizi yükseltecek unsulara zam yapmaması lazım. Sayın Belediye Başkanımız da ne söylediysek arkasında durdu. En son fiyat artış konusu vardır Sayın Başkan ‘o işi çözeceğiz’ dedi ve şuanda da çözüldü. Bundan sonra da bu şekilde ikili diyaloglarla birebir sorunlarımızı çözme adına çalışmalar yapacağız” ifadelerini kullandı.
“Hedefimiz her geçen yıl toplu taşımanın kullanımını arttırmak”
Toplu taşımanın önemine değinen Başkan Gökhan, toplu taşıma rakamlarının her yıl daha da arttırılmasının hedeflendiğini belirterek; “Gerek otobüs işletmecileri, gerek taksici esnaf arkadaşlarımız, gerekse servis işi yapan değerli esnafımız, bu kentin ulaşım hizmetinde yer almaktadır. Ulaşım hizmetinin bir numaralı sorumlusu belediyedir. Belediye, ulaşımla ilgili her türlü konuyu yapmakla görevlidir. Bizler bu gibi görevleri paylaşıyoruz. Sizler bu işi kendiniz yapıyordunuz ama 2006 yılında yasanın çıktığı zamandan beri bu işi birlikte yapmaya başladık. Bu aynı zamanda kaliteyi de yükseltiyor. Tabi burada bizim sorumluluğumuz azalmıyor. Onun için biz, yıllardan beri birlikte hareket etmenin yollarını arıyoruz. Artık trafik sorunu, akaryakıt sorunu… gibi sorunlar giderek büyüyor. Bu sorunlar yeni değil, nüfus arttıkça daha da olacak. Köprü yapılsa da sadece geçişlerdeki sıkıntılar azalır ama asıl nokta, kentin büyümesiyle beraber diğer sorunların artması. Tabi vatandaş da ulaşım hizmetlerinde bize destek olması gerekiyor. ‘Bekliyorum, bekliyorum 15 dakika oldu gelmiyor’ 15 dakika değil belki 20 dakika bekleyeceksin. Çünkü bu bir maliyettir. Maliyet binildiği zaman zam talebi geliyor. Vatandaş aslında biraz daha sabredebilse daha iyi olacak. Mühim olan sağlıklı araçlarla, saati ne olursa olsun o hizmeti aksatmadan vermenin yollarını arıyoruz. Hedefimiz her geçen yıl toplu taşımanın kullanımını arttırmak. Nitekim istatistikler onu gösteriyor. Toplum taşımada rakamlar yükseliyor. Ama daha da çok yükselmesini hedefleyeceğiz” dedi.
“65 yaş artık genç yaş. Bu yaşın 75 ve üzerinde olmasında fayda var”
Belediye Başkanı Gökhan da 65 yaş ve üzerin ücretsiz ulaşıma değinerek; “Araçlarımızı yenileceğiz. Bu konuda çok fazla da üstünüze varamıyoruz. Maliyetler belli, işler belli. Geçmişe nazaran baya iş yaptık sayılır. Maliyetlerimiz artıyor. Maliyetlerimiz artınca ‘şak’ diye de buna uyum sağlayamıyoruz. Çünkü sizin maliyetler o kadar hızlı artıyor ki bütün girdileriniz dövize bağlı. Akaryakıt dövize bağlı, yedek parçaların çoğu dövize bağlı. Aynı zamanda bu hep aleyhinize, bizim de aleyhimize. Bunu vatandaşla paylaşamıyoruz. Fiyatları o seviyede artırmamız söz konusu değil. Çünkü aynı zamanda vatandaşın da durumu sıkıntı. Orta yolu bulmanın gayreti içerisindeyiz. Sizin iyi niyetinizi biliyoruz. Şimdi, yeni bir trafik sirkülasyon projesi hazırladık. Bunu başarırsak ki başarmak zorundayız. Yolları tek yönlü hale getirip, ana caddeleri de otobüs yolları ile ayırarak yapmayı planlıyoruz. Bunu yapabildiğimiz takdirde en azından yakıt maliyetlerimiz ve zaman sıkıntımız rahatlayacaktır. Bu çalışma İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılıyor. Bir de üstüne üstlük otobüse bedava binenler var. 65 yaş üstüne bir ikram yapılmış olabilir. 65 yaş artık genç yaş. Bu yaşın 75 ve üzerinde olmasında fayda var. 65 yaş üzerine bedava biniş verme de maaşına ona göre zam yap. Zaten belediye personeli günde 2 kez otobüs kullanabiliyor. Yani belediye personeline yıllık 700 biniş hakkı tanınıyor. Ankara’daki 44 biniş konusu çok saçma. Yani vatandaş hastaneye gitmek için otobüs binse gün boyu 44 kere binemezsin zaten. Bu noktada 65 yaş üstünün biniş sayılarının belli bir orana indirilmesi gerekir. Ya da günlük belli biniş sayısı olması lazım. Tabi bir de 65 yaş üstü tarife uygulanabilir. Öğrencilere uygulandığı gibi 65 yaş üstüne de 2 veya 3 binişten sonra tam binişin yarı fiyatına indirimli ücret uygulanabilir” dedi.
(Baykal Sağlam)