havadurum

59. Troia Festivali'nin programı belli oldu

694
Çanakkale Belediyesi 59`uncu Troia Festivali tanıtım toplantısı yapıldı. Hamidiye Tabyası Revgan Restaurant`ta basına verilen brifingde, kentin sosyal ve kültürel yaşamına renk ve canlılık katan Uluslararası Troia Festivalinin bu yıl ki ana hatları paylaşıldı. Toplantıya Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar, Handan Özyayla Kenar ve İrfan Mutluay, ilgili belediye birimleri ve belediye çalışanları katıldı. Basın tarafından büyük ilgi gören toplantıda konuuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Çok kötü bir dönem geçirdik. Sokaklar, meydanlar her yer insansız kaldı. İnsanlar da sanatsız kaldı. Sanatçılar da işsiz kaldı. Kötü bir dönemdi. Şimdi, eskiden olduğu gibi omuz omuza festival ve etkinliklerle buluşmak istiyoruz. 9-13 Ağustos tarihleri arasında olacak. Sanatçılarımızı da bu konuda yüreklendiriyoruz. 365 günün 4 gününde sıkıntısız, dersiz, zamsız bir zaman geçirelim diye düşünüyoruz" dedi. Festivale başta Osnabrück ve Pomezia olan kardeş kentlerden temsilciler de katılacak.
"Pandemide insanlar sanatsız kaldı"
Başkan Gökhan sözlerine, festivallere katkı veren değerli isimleri anarak başladı. Covid-19 pandemisi nedeniyle dikkatli davranmanın önemine dikkat çeken Başkan Gökhan, "Biraz daha tedbirli olarak yaşantımızı kısıtlamadan devam ediyoruz. Çok kötü bir dönem geçirdik. Sokaklar, meydanlar her yer insansız kaldı. İnsanlar da sanatsız kaldı. Sanatçılar da işsiz kaldı. Kötü bir dönemdi. Şimdi, eskiden olduğu gibi omuz omuza festival ve etkinliklerle buluşmak istiyoruz. 9-13 Ağustos tarihleri arasında olacak. Sanatçılarımızı da bu konuda yüreklendiriyoruz" dedi.
"Ekonomik sıkıntılar, belediyeleri doyasıya bir festival yapmaktan alıkoyuyor"
Türkiye`nin bir çok yerinde festivallerin yeniden yapılmaya başlandığına dikkat çeken Gökhan, festivallerin etkilendiği bir başka soruna dikkat çekerek, "Başka bir konu daha var. Covid-19 ile birlikte ekonomik sıkıntı da var. Ekonomik sıkıntılar, belediyeleri doyasıya bir festival yapmaktan alıkoyuyor. Biz de bu konuda çok dikkatli davrandık. Geçmişte çok önemli sanatçılarımızı, topluluklarımızı, Troya halkıyla buluşturduk. Ekonomik anlamda o zaman ve bu zamanın şartları arasında çok fark var" diye belirtti.
"İnsanların nefes alması için bir program dizini hazırladık"
Ekonomik sorunların herkesi etkilediğini ve toplumun nefes almasının önemli olduğunu dile getiren Başkan Gökhan, "Bütçelerimizi dikkatli kullanmak zorundayız. Sanatçılarımızı da desteklemek zorundayız. Halkımızı da sanatçıdan, sanattan eksik bırakmamak zorundayız. Sadece büyükler değil, çocuklarımızla ilgili etkinliklerde düzenliyoruz. Spor etkinliklerini de önemsiyoruz. Sadece müzik değil, aynı zamanda tiyatro ve söyleşiler de olmak zorunda. Dolayısıyla, bu kadar insanların üzerine yağan zamlardan sonra, insanların nefes alması için, bu sıkıntıları unutturmak için bir program dizini hazırladık" sözlerine yer verdi. Gökhan, festivallerin kent ekonomisine de destek verdiğini ifade ederek, "Kente gelenler, şehrin içinden sokağa çıkanlar, Çanakkale dışından ilçeler ve illerden gelen konuklarımız, festivallerdeki etkinliklere katılıyorlar ve alışveriş ortamı oluyor. Kentin ekonomisine önemli bir katkı olacak" dedi.
 
Ödül, Çanakkale Tübingen Troia Vakfı`nın!
Çanakkale Tübingen Troia Vakfı ve eski kazı başkanı Manfred Osman Korfman`ın Troya açısından önemli değerler olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan, "Geleneksel Troia Festivali kapsamında her yıl verilen Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü bu yıl Çanakkale Tübingen Troia Vakfı`na vermeyi uygun gördük. Troya kültürünü yaşatmak için vakıfla beraber, Troya gönüllülerimiz var. Troya gönüllülerimizin de bu ödülü hak ettiğini inanıyoruz" diye belirtti.
"Festivalle, güzelliğe konsantre oluyoruz"
Troia Festivali kapsamında gerçekleştirilecek olan etkinliklerin kentli için büyük önem taşıdığını vurgulayan Gökhan, "Buradaki etkinlikler, insanların günlük sıkıntılarından uzaklaşıp, o anda o güzelliklerle kurtulmasını sağlıyor. O anda unutuyoruz, oraya konsantre oluyoruz. Güzelliğe konsantre oluyoruz. Hayatımızda fazlasıyla sıkıntı var" dedi. Çok önemli ve değerli sanatçıların festivalde etkinliklerinin olacağını kaydeden Başkan Gökhan, "Uluslararası alanda ya da kendi branşlarında çok başarılı sanatçılarımızı tercih ettik. Bundan sonra da öyle tercih edeceğiz. Onlara fırsat vermek lazım. Tanınmalarına fırsat veriyoruz. Zaten tanınıyorlar ama biz fırsat vermediğimiz içim kitlelerle buluşamıyorlar. Bu bağlamda, festivalin böyle bir katkısı olacak. 365 günün 4 gününde sıkıntısız, dersiz, zamsız bir zaman geçirelim diye düşünüyoruz" dedi. Festivalin bütçesini açıklayan Belediye Başkanı Gökhan, "Bütçe, 1 milyon 224 bin. Çoktur, azdır; taktir kamuoyunun. Bunca sanatçı ve etkinliğe çok fazla olmasa gerek diye düşünüyorum. Bu hayat şartları ve pahalılıkta... Bir kuru fasulye pilav bile 75 lira. 2 sene içinde her şeyin fiyatı 3 kat arttı" sözlerine yer verdi. 
 
"Sanat uygarlığın imzasızdır"
Çanakkale Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Özlem Eryiğit ise , "Festivalde bu sene yola çıkarken bir çok sanat disiplinini içerdiği için sanatın toplumlar üzerinde yarattığı etkiyi göz önüne alarak, `sanat uygarlığın imzasızdır` düşüncesi ile ilerlemek istedik" dedi. Eryiğit, festival programına dair detayları basın mensuplarıyla paylaştı.
(Damla Yeltekin)
Paylaş