havadurum

58 ilde bin 200’den fazla köyde asbest tehlikesi...

Sağlık Bakanlığı, Lapseki`ye bağlı Dumanlı köyünün her yanının asbestli malzeme ile döşen-diğinin ortaya çıktığı hem Evrensel hem de Çanakkale OLAY gazetelerinin haberleri ile ilgili açıklama yaptı. Bakan Müzeezinoğlu iddiaları kabul ederek, köyde gerekli önlemlerin alındığını ifade etti. Ayrıca, gelişmiş ülkelerde asbest teması sebebiyle önümüzdeki 30 yıl boyunca 500 bin kişinin kanser sebebiyle kaybedilmesi beklendiğini belirtti........

492
Lapseki ilçesine bağlı Dumanlı köyünün yollarının ve okul bahçesinin, kanserojen madde içerdiğinden dolayı yasaklanan asbestli malzeme ile döşendiği bilimsel raporlarla birlikte ortaya çıkmıştı. Köydeki kanser vakalarını araştıran bilim insanları, kanser vakalarıyla, asbest arasında ilişki olduğunu tespit etmişti. Evrensel Gazetesi bu alayı 9 Nisan 2014 tarihinde “Duman aralandı kanser göründü” manşetiyle, gazetemiz Çanakkale OLAY ise 25 Mart 2014 tarihindeki sayısında Bilim insanlarını ne kadar dikkate alıyoruz?” başlığı ile duyuruldu. HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, konuyu Sağlık Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu`na sordu. Soru önergesine cevap veren Bakan, köydeki asbest maruziyeti ve kanser olaylarını doğrulayarak, konuyla ilgili bilimsel çalışmaların sürdüğünü, köyde gerekli bilgilendirme ve önlemlerin alındığını ileri sürdü. Evrensel Gazetesi`nden Özer Akdemir`in haberine göre; Mehmet Müezzinoğlu yanıtında asbestin akciğer zarında kalıcı hasarlar yapabildiğine dikkat çekerek, gelişmiş ülkelerde endüstriyel asbest teması sebebiyle önümüzdeki 30 yıl boyunca 500 bin kişinin kanser sebebiyle kaybedilmesi beklendiğini belirtti. Asbestle ilgili Almanya gibi gelişmiş ülkelerde bile gerekli önlemlerin alınamadığını ileri süren Müezzinoğlu, buna karşın Türkiye’nin Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) aracılığıyla konuyla ilgili tüm gelişmeleri yakından takip ettiğini ve gerekli önlemleri aldığını iddia etti. Müezzinoğlu, dünya genelinde asbest maruziyetinin genellikle mesleki olmakla beraber, ülkemizde çevresel etkenlerle de gerçekleştiğini aktarırken, özellikle kırsal bölgelerde aktoprak ismi ile ev içi sıvalarda, çatı izolasyonunda bu maddenin kullanılmasının en önemli maruziyet kaynağını oluşturduğunu dile getirdi.
 
“Dumanlı`da önlem aldık”
Lapseki Dumanlı köyündeki asbest sorunu ile ilgili Bakanlık ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) iş birliği içerisinde çalışma yürütüldüğünü aktaran Bakanlık, bölgedeki asbestli toprağın kullanımının sonlandırılması, mevcut ocakların üzerinin örtülerek yeşillendirilmesi, köydeki evlerde ve ahır, samanlık vb. yerlerde asbestli toprak kullanımının terk edilmesi gibi önlemlerin alındığını ifade etti. Müezzinoğlu, yöre halkına asbest konusunda eğitim verildiğini, konuyla ilgili afişlerin köyde asıldığını ve broşürler dağıtıldığını da vurguladı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ülkemizde asbest sorunu olma ihtimali olan 58 ildeki 1200’ün üzerinde köyden asbest şüpheli örnekler alındığını ve alınan örneklerin Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde ön değerlendirmeye alınarak, şüpheli bulunan yaklaşık 1250 örneğin TÜBİTAK’a gönderildiği bilgisini verdi. Müezzinoğlu, çalışanlarda asbest maruziyeti önlemek için, sağlık risklerinden korunması, sınır değerlerin ve diğer özel önlemlerin belirlenmesinin hedeflendiğini belirtti.
Paylaş