havadurum

5 milyon ağaç tehlikede!

Küçükkuyu`da gerçekleştirilen “Değiştirilmek istenen Zeytin Yasası değişikliği-Yitirdiklerimiz ve yapılmak istenenler” başlıklı panelde ilginç bilgiler ortaya çıktı. Panelde konuşan İl Genel Meclisi CHP Gurup Başkanvekili Hicri Nalbant, burada ilginç bilgiler paylaştı. Zeytincilik ile ilgili yasa tasarısında Çanakkale`de 5 milyondan fazla ağacın ve bu alandaki çevrenin tehdit altında olduğunu söyleyen Nalbant, “Zeytin düşmanlarını ve ne yapmak istediklerini biliyoruz” dedi.

1073
 
 
Küçükkuyu Kent Konseyi tarafından Küçükkuyu Belediyesi Zeytin Kültür Merkez`inde gerçekleştirilen “Değiştirilmek istenen Zeytin Yasası değişikliği-Yitirdiklerimiz ve yapılmak istenenler” konulu panel büyük ilgi gördü. Zeytin yasasındaki değişiklik tasarısının tartışıldığı panele konuşmacı olarak Çanakkale İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili, Ziraat Mühendisleri Odası Şubesi eski Başkanı ve Çanakkale Çevre Platformu eski dönem sözcüsü Hicri Nalbat, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Kurulu üyesi Murat Narin ve Küçükkuyu Tariş Yönetim Kurulu Başkanı Halil Zahit Mert katıldılar. Zeytincilik Yasası`nda yapılmak istenenlerin tartışıldığı panelde konuşma yapan Çanakkale İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Hicri Nalbant önemli bilgiler verdi. “3573 sayılı Zeytincilik Yasası`nda yapılması düşünülen değişiklikler, `kamu yararı` kararı alınmak kaydı ile zeytinlikler madenlere, termik santrallere, petrol aramalarına, termal kaynaklı seracılığı, imara açılmak isteniyor” diyen Nalbant, “Yani kirli sanayilerin talanına açık hale getiriliyor. Bu arada önemli bir değişiklikte de zeytincilik alan tanımında yapılıyor. 25 dekarın (25 bin metrekara) altındaki zeytinlik sahalar, zeytinlik sayılmıyor. Türkiye`deki zeytinliklerin ortalama büyüklükleri 12 dekardır bu büyüklük esas alındığında zeytinliklerin neredeyse yüzde 80`i zeytinlik kapsamı dışına çıkarılıyor” ifadelirini kullandı.
 
 
Yasada 6`ncı değişiklik
Değişiklik kapsamında “İllerde valinin başkanlığında göstermelik bir zeytin kurulu oluşturuluyor” diyen Nalbant, “Bu oluşturulan 9 kişilik kurulun 7 kişisi kamu görevlisi iki kişisi ise sözümona sivil toplum örgütü temsilcisi. Kurul, 5 kişinin oyu ile karar veriyor, böylece zeytinlikler üzerindeki tüm koruma kaldırılmış oluyor. Dünyada zeytincilikle ilgili yasası olan tek ülke Türkiye`dir. 3573 sayılı bu yasa ile hem zeytinlikler hem de zeytinlik sahaların çevresindeki alanlar kirli sanayilere karşı (maden, termik santraller, HES, demirçelik, çimento vb.) korunuyor idi. Söz konusu değişiklik, zeytinlere karşı, zeytincilik yasasına karşı yapılan, 5`i AKP iktidarı döneminden olmak üzere toplam 6`ıncı saldırıdır. Şuanda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın öncülüğünde yürütülen bu değişiklik teklifi, daha önce de tarım bakanlığının zeytincilik yönetmeliğinde yaptığı değişiklik ile neredeyse aynıdır. Zeytinlikleri korumak ile görevli bir bakanlığın, zeytinlikleri talana açanlarla aynı çizgide olması düşündürücüdür. Şuanda Tarım Bakanlığı, işbirlikçi konumundadır” şeklinde konuştu.
 
 
Çanakkale rakamları ürkütüyor
Nalbant, Çanakkale`nin koşullarını ve mevcut durumu ile ilgili de bilgiler vererek, yasanın etkileyeceklini de ayrıntılı bir şekilde anlattı. “Çanakkale`de 321 bin 435 dekar alanda zeytincilik faaliyeti yürütülmektedir” diyen Nalbant, “Bu alan Türkiye`deki zeytinlik alanların yüzde 5,1`ine denk gelmektedir. Var yılı ile yok yılı farklı olmakla birlikte Çanakkale`de yıllık zeytin üretimi 90 bin-160 bin ton arasında değişmektedir. Yıllık yağ üretimi 32 bin ton dolayındadır. 10 bin ton da yıllık sofralık zeytin üretimi yapılmaktadır. Yine 321 bin 435 dekarlık alanda 4 milyon 870 bin meyve veren yaşta ağaç bulunurken, 545 bin adet ise meyve vermeyen yaşta ağaç bulunmaktadır. Toplamda bu alanda 5 buçuk milyona yakın ağaç bulunmaktadır. Görüldüğü gibi zeytinin Çanakkale için önemi büyüktür. Çanakkale`deki zeytin üreticilerini, ziraat odalarını, Ticaret Borsası`nı, bu değişikliğe `dur` demek için göreve çağırıyoruz. Bundan önceki 5 saldırıda olduğu gibi, bu saldırı da zeytin dostu halkımızın direnişi ile önlenecektir. Zeytin düşmanlarının yaptıkları unutulmayacaktır” şeklinde konuştu.
Paylaş