havadurum

5 Aralık unutulmadı

Kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıldönümü olan 5 Aralık tarihi dolayısıyla Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal, AKP İl Kadın Kolları Başkanı Julide İskenderoğlu yayınlamış oldukları mesajlar ile günün anlamına ilişkin görüşlerini kamuoyu ile paylaştılar.

280
Gökhan’dan kadınlara destek
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yayınladığı kutlama mesajında kadınlara destek verdi. Başkan Gökhan mesajında şu ifadelere yer verdi: “Kadınlarımıza Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 78. Yıldönümünü hep birlikte kutluyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk`ün, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını verdiği 1934 yılından günümüze kadar kadınlarımız, eğitimden sağlığa, yasama, yürütme ve yargıdan iş dünyasına, siyasetten ekonomiye kadar hayatın her alanında başarıyla görev almışlar ve almaya da devam edeceklerdir. İnsan hakları standartlarının yükselmesi ve demokrasinin gelişmesi ile birlikte kadın hakları mücadelesinde de önemli yollar kat edilmiştir. Yasal olarak kadınlarımız çeşitli haklara sahip olmalarına rağmen, gelinen durumun yeterli olmadığı açıktır. Son dönemlerde kadınlara yönelik artan şiddet olayları hepimizi üzmekte, toplumumuzu yaralamaktadır. Bu sorunların ve üzücü olayların yaşanmaması için başta devletimiz ve ilgili kurumlar olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarından bütün bireylere önemli görevler düşmektedir. Kadınlarımızın hak ve özgürlük mücadelesinde her zaman yanlarında olduğumu tekrar ifade etmek istiyor, bu duygu ve düşüncelerle; başta kadın kuruluşları olmak üzere, kentimizde kadın hakları konusunda çalışan, katkıda bulunan, emek veren herkese teşekkürlerimi sunar, tüm kadınlarımızın ‘Kadın Hakları Günü’ nü kutlarım.”
 
“Kadınlarımızla, analarımızla mücadelemize devam edeceğiz”
Türkiye Cumhuriyeti temelinde Türk kadının tarif edilemez emeği olduğunu belirten CHP İl Başkanı Hamza Karagöz; “Milli mücadelede Türk kadını, analar vatan uğruna hayatlarını hiçe sayarak yaptığı fedakârlıklarla destanlar yazmıştır” dedi. Karagöz açıklamasını şöyle sürdürdü: “17.02.1926 da medeni kanun ile 03.04.1930 da Belediye seçimleri ile ve 5 Aralık 1934’te Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasıyla kadınlarla ilgili olarak yenilikler, devrimler arka arkaya gerçekleştirilmiştir. Kazanımlarını elinden alınmasına izin vermeyecek olan kadınlarımızla, analarımızla mücadelemize devam edeceğiz. Hiçbir ideolojinin, hiçbir düşüncenin, hiçbir inancın kadını ezmesine ve Yüce Atatürk tarafından kendisine verilen hakların elinden alınmasına izin vermeyeceğiz. Ülkemizin geleceği için Çağdaş Laik ve Demokratik Cumhuriyetimize sahip çıkarak, Türk Kadınlarının layık oldukları yere gelmesi için Cumhuriyet Halk Partisi olarak mücadelemizi bu yönde devam ettireceğiz. Bu vesile ile Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasının 78. yılını kutlar saygılar sunarım.”
 
“Kadınların eşit temsiliyeti için çabalarımız sürecek”
Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal açıklamasında şunları kaydetti: “5 Aralık 1934… Ülkemizde, kadının statüsünde ileri bir adımı olarak tarihe yazılmıştır. Bu tarihte, TBMM kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan yasayı kabul etmiştir. Siyası hakların kadınlara verilmesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1930’larda hızlandırdığı ve çok önemsediği; kadınların toplum yaşamının her alanında yer almalarını sağlamaktı. Bunun için de kadınlar siyasette yer almalıydı. 1935 Genel seçimlerinde, artık TBMM’de 18 kadın milletvekili bulunmaktadır. Fransa’da 1944, İtalya’da 1948, Japonya’da 1950, İsviçre’de ise 1972 yılında kadınlar seçme ve seçilme hakkına kavuşmuştur. İşte! 5 Aralık, sadece ülkemizde değil bütün dünyada kadınların, siyasetin her kademesinde hem seçerek hem de seçilerek etkin olabileceklerine olan inancın ortaya konduğu tarihtir. Bugün TBMM’de 78 kadın milletvekilimiz ile temsil ediyoruz. (%14). Belediye ve İl Genel Meclislerinde bu sayı daha azdır. Kadınlar partilerde çalışıyor, oy veriyor, ama karar mekanizmalarında yeteri kadar olamıyorlar. Aslında ülkemizde siyasete yansımayan büyük bir kadın gücü var. Kadınlar siyasetin her kademesindeki görevler için seçilmeye de istekli. Bu bağlamda; Biz Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak; kadınları siyasette güçlendirmek, demokratik ve katılımcılık çerçevesinde, karar mekanizmalarında yer almalarını sağlamak, ihtiyaç duyulan düzenlemelerin parlamentoya iletilebilmesi için İlimizin milletvekilleri ile yapılan görüşmelerde; Siyasi Partilerin tüm kurullarında, Belediye- İl Genel Meclislerinde ve milletvekilleri seçimlerinde kadınların da eşit temsil edilmesi konusundaki öngörümüzü ilettik. Karar mekanizmalarında kadınların eşit temsiliyeti için, temel yaklaşımlarda bulunmaya devam edeceğiz. Kadınların da siyasal yaşamda yerlerini almalarını diliyor, 5 Aralık Seçme ve Seçilme Gününüzü kutluyorum.”
 
“Türk kadınları büyük önder Atatürk’e minnettardır”
AKP İl Kadın Kolları Başkanı Julide İskenderoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “5 Aralık 1934`te kadınlar genel seçimlere katılma, milletvekili seçme ve seçilme hakkını kazandılar. Seçme ve seçilme hakkını erkeklerle eşit biçimde dünyada en erken elde eden Türk kadınları büyük önder Atatürk’e minnettardır. Atatürk, “Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Türk kadınından daha çok çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez.” sözleriyle kadınının hakkını teslim ettiği gibi, seçme ve seçilme hakkını vermek sureti ile de güvenini teyit etmiştir. Ülkemizin demokrasi yolunda attığı her adımı daha ileri taşıma amacında olan Ak Parti Hükümeti kadınlarımıza yönelik pek çok ilke imza attı ve pek çok yeni düzenlemeler gerçekleştirdi. Bugün dünden daha iyi bir noktadayız ve yarın da bugünlerden çok daha iyi noktada olacağız. Bu duygu ve düşünceler ile kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmalarının 78. Yıldönümünü kutluyor, siyaset başta olmak üzere hayatın tüm alanlarına daha çok kadın elinin değmesi gerektiğine inanıyor, her alanda olduğu gibi siyasal alanda da kadınlara duyduğu inanç ve güçlü destekle onların yolunu açan Büyük Önder Atatürk’ü de bir kez daha saygıyla anıyorum.”
Paylaş