havadurum

4 yıl sonra ortaya çıkan tacizin ilk davası Eylül ayında görülecek

1829
Güzel Sanatlar Lisesi’nde ortaya çıkan ve 4 yıl önce gerçekleştiği iddia edilen ‘öğretmen tacizi’ iddianamesi kabul edildi. 2018’de bir ilçe ortaokulunda yaşandığı ileri sürülen ‘taciz’ olayı; Taciz iddia edilen öğretmen ile tacize uğradığını ifade eden öğrencinin, lisede de aynı okula denk gelmesiyle ortaya çıktı. 
 
“Gözlerini kapat, konsantre ol”
İddianamede yer alan ‘taciz’ olayı; 2018 yılında, mağdur öğrenci henüz ortaokuldayken gerçekleşiyor.  Müziğe yetenekli, o dönem ortaokulda öğrenim gören mağdur öğrencisinin, diyafram kontrolü çalışması sırasında özel bölgelerine dokunduğu iddia edilen hocanın, öğrencileri arkalı önlü ayakta tuttuğu, öndeki öğrenciye “gözlerini kapat, konsantre ol” dediği, bu sırada arkada öğrencisini taciz ettiği ileri sürülüyor. 
 
“1 saatlik ders 15 dakikada bitiyordu”
Taciz olayının ardından öğrenci ya derslerine girmiyor, ya da 1 saatlik dersi 15 dakikada bitirip çıkıyordu. Olayı bilmeyen, ancak iddia edilen taciz sonrası öğrencide ortaya çıkan hal ve hareketler ailenin de dikkatini çekmişti. Aile bireyle derse bıraktıkları çocuklarının 1 saatlik ders süresi dolmadan, ‘Ders bitti beni alın’ talebi sonrası bir farklılık olduğunu hissetmişlerdi. Ancak, öğrencinin iddialarına konu olan ‘taciz’ olayının olabileceğini düşünmemişlerdi. Bu durum mahkeme dosyasına ifadelerle yansıdı… 
 
3 yıl sonra rehber öğretmen fark etti
Bu olayın ardından, ortaokulunu bitirerek, Çanakkale’de Güzel Sanatlar Lisesi’nde öğrenim görmeye devam eden mağdur öğrenci, birkaç yıl sonra, kendisini taciz eden öğretmeninin de aynı okulda görevlendirilmesinin ardından taciz sorunu ile yeniden yüzleşti. Taciz olayını, lisede bir arkadaşına ve bir öğretmenine anlatan öğrenci, olayın etkisinden çıkamadı. ‘Taciz’ ettiği iddia ettiği öğretmeninin de aynı okulda görevlendirilmesinin ardından, öğrencinin okuldaki hal ve hareketlerindeki değişiklik dikkat çekiyordu. Öğrencideki farklılığa dikkat kesilen okulun rehber öğretmeni, öğrencisi ile konuştu. Öğrenci, daha önce bir arkadaşına ve başka bir öğretmenine bahsettiği ancak öğretmeninin geçiştirdiği konuyu bu kez rehber öğretmenine anlattı. 
 
Suç duyurusunda bulunuldu 
Rehber öğretmen konuyla ilgili hemen gerekli işlemleri ve şikayetleri yaparak, olaya hukuki bir boyut kazandırdı. ‘Tacize uğradığını’ iddia eden öğrenci, tacizde bulunduğu ileri sürülen öğretmen ve diğer öğrencilerin ifadelerinin alınmasının ardından Bayramiç Cumhuriyet Savcısı’nın iddianamesi mahkemece kabul edildi. Eylül ayında görülecek davada, 4 yıl önce ve sonrasında yaşanan tüm olaylar, Çanakkale Adliyesi’nde mahkeme tarafından değerlendirilecek. 
 
Şahit öğrenci yaşamına son vermek istedi 
İddianın gün yüzüne çıkmasının ardından, taciz olayının şahidi olan öğrenci ise, taciz şüphelisi öğretmenin yoğun baskısı altında kaldı. İfadelerin birbiri ardına alındığı dönemde, olayın en önemli tanığı olan diğer öğrencinin üzerindeki baskı da giderek arttı. Psikolojik destek alarak tedavi gören öğrencinin, şüpheli öğretmen tarafından aracına zorla bindirildiği,  takip edildiği, “benim ve çocuklarımın hayatı senin iki dudağının arasından çıkacak kelimelere bağlı, ona göre ifade ver” diyerek baskı altında kaldığı da tutanaklarla ve mahkeme kayıtlarında yer buldu. Bu baskı ve koşullarla baş edemeyen öğrencinin bileklerini keserek intihar ettiği, bu sırada kalbinin durduğu, ancak doktorların müdahalesi ile yeniden yaşama döndüğü öğrenildi. 
 
Öğrencilerle cinsel sohbet iddiası 
Mahkeme kayıtlarında ve Milli Eğitim Müdürlüğü müfettiş soruşturmasında, söz konusu öğretme hakkında, öğrenciler tarafından başka şikayetler de dile getirilirdi. Milli Eğitimin yaptığı soruşturma sırasında, öğretmenin talep ettiği diğer öğrencilerin de dinlendiği öğrenildi. Bu ifadeler sırasında da öğretenin sınıfta yaptığı ‘sohbetler’ de davaya konu oldu. Derslerde sürekli cinsel içerikli konuşmalar yaptığı ileri sürülen şüpheli öğretmenin, kendi cinsel hayatını anlattığını, sürekli cinsel içerikli masajlar almak için çeşitli masaj salonlarına gittiğini, prezervatifin nasıl kullanılacağına kadar derslerde sürekli uygunsuz hikayeler anlattığı başka öğrenciler tarafından ifadelere yansıdı.  Bu beyanların, Milli Eğitimce yürütülen soruşturma kapsamında, müfettişlerin rastgele seçtiği öğrencilerce şüpheli hakkında anlattıklarıyla uyuştuğu da kayıtlarda yer aldı. 
 
“Öğrencilerin dans etmesini, masaj yapmasını istiyordu” iddiası 
Sınıfta sürekli cinsel içerikli konuşmalar yaptığı ifadelere yansıyan şüpheli öğretmenin kız öğrencilere masaj yapması veya sahnede müzik eşliğinde dans etmesi için ısrarda bulunduğu da yine öğrenciler tarafından iddia edildi. İfadelerde ayrıca, şüphelinin kız öğrencileri sevgililerinden ayırmak için çaba göstermesiyle de okulda dikkat çektiği tutanaklarda yer aldı. Hatta bir öğrencinin ailesinin okula gelerek bu hususta tartışmak zorunda kaldığı, kızlarına bu şekilde karışamayacaklarını belirttikleri öğrenildi. 
 
Dava eylül ayında görülecek
Alınan ifadeler, yapılan soruşturmanın ardından Cumhuriyet Savcısı, olayın ayrıntılarına yer verdiği iddianamede, Ağır Ceza Mahkemesi’nce yargılama yapılmasını istedi.  Cumhuriyet Savcısı tarafından Nisan ayında hazırlanan iddianame mahkemece kabul edilirken, davanın Eylül ayında yapılmasına karar verildi. Öğrencinin iddiaları üzerine hukuki soruşturma ile birlikte Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişlerince gerçekleştirilen idari soruşturma da tamamlandı. 
Paylaş