4+4+4 sorunları her geçen gün büyüyor

Türkiye genelinde hayata geçirilen 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte yaşanan sorunlar İl Milli eğitim Müdürlüğü’ne taşındı. Eğitim-Sen üyelerinin tepkisine neden olan 4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili protestolar Valilik binasına kadar ulaştı. Türkiye genelinde bir çok sorun ile boğuşan öğretmenlerin hakları için mücadele eden Eğitim-Sen üyeleri, sendika binasında bir araya geldi. Sendika binasından İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne kadar yürüyen sendika üyeleri, görüşme öncesi Çanakkale Valiliği’nin önünde bir basın açıklaması yaptı.

481
Eğitim Sen Çanakkale Şube Sekreteri Hülya Okkalı yaptığı açıklamada, 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte eğitimde norm kadro sisteminin çöktüğünü söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çöken norm kadro uygulamasının enkazı altında kalan öğretmenlerin sorunlarını çözmesi gerektiğini belirten Okkalı; “Buradan Milli Eğitim Bakanlığı’na son kez sesleniyor, norm fazlası durumundaki öğretmenlerin 4+4+4 sürgünleri başta olmak üzere, bugüne kadar yaşanan mağduriyetlere birlikte çözüm üretmeye çağırıyoruz” dedi.
 
Muhatap bulamadılar
Yapılan açıklamanın ardından sendika üyeleri, Eğitim-Sen’in Aralık 2012-Ocak 2013 mücadele programı hakkında bilgilendirmek için İl Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş ile görüşmek istedi. Karataş’ın makamında olmaması üzerine şube müdürleri ile görüşmek isteyen Eğitim-Sen üyeleri, uzun bir süre muhatap bulamazken, bazı şube müdürlerinin ‘Bu konu benim sorumluluk alanımda değil” demesi ise sendika üyelerini şaşırttı.
 
 
Eğitim-Sen üyelerinin tepkisine neden olan 4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili protestolar Valilik binasına kadar ulaştı. Türkiye genelinde bir çok sorun ile boğuşan öğretmenlerin hakları için mücadele eden Eğitim-Sen üyeleri, sendika binasında bir araya geldi. Sendika binasından İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne kadar yürüyen sendika üyeleri, görüşme öncesi Çanakkale Valiliği’nin önünde bir basın açıklaması yaptı.
 
“Eğitimde norm kadro sistemi çökmüştür!
Eğitim Sen Çanakkale Şube Sekreteri Hülya Okkalı yaptığı açıklamada, 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte eğitimde norm kadro sisteminin çöktüğünü söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çöken norm kadro uygulamasının enkazı altında kalan öğretmenlerin sorunlarını çözmesi gerektiğini belirten Okkalı; “Buradan Milli Eğitim Bakanlığı’na son kez sesleniyor, norm fazlası durumundaki öğretmenlerin 4+4+4 sürgünleri başta olmak üzere, bugüne kadar yaşanan mağduriyetlere birlikte çözüm üretmeye çağırıyoruz” dedi.
 
“Yaşanan mağduriyetler daha da artmıştır”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın il emri uygulamasını kaldırarak yaşanan mağduriyetleri daha da arttırdığına dikkat çeken Okkalı; “Hiçbir hazırlık ve altyapı yatırımı yapılmadan hayata geçirilmeye çalışılan 4+4+4 kademeli eğitim dayatması, bir taraftan eğitimi tamamen piyasalaştırıp, toplumun geleceğini ipotek altına alırken; diğer taraftan on binlerce öğretmeni ciddi anlamda mağdur etmiştir. Hükümetin 4+4+4 sistemine yönelik aceleciliği yüzünden okulların plansız ve programsız dönüştürülmesi sonucu 30 bini sınıf öğretmeni olmak üzere, 70 bine yakın öğretmen norm fazlası durumuna düşürülmüştür. 4+4+4 ile birlikte çok sayıda ilköğretim okulu yaz döneminde ilkokula, ortaokula ve imam hatip ortaokuluna dönüştürülmüş, dönüştürülen okullardaki sınıf öğretmenleri eğitim-öğretim yılının başlaması ile birlikte göz göre göre norm fazlası durumuna düşürülmüş ve bu arkadaşlarımız okullarından ve öğrencilerinden ayrılmak zorunda bırakılmıştır. Bu duruma paralel olarak düz liselerin 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren tamamen kaldırılarak bir bölümünün Anadolu Lisesine, büyük bölümünün ise meslek liselerine dönüştürülecek olması, benzer sorunların artarak devam edeceğini göstermektedir. Geçtiğimiz yıllarda, bir ilde norm kadro açığı olmaması durumunda İl emrine atama yapılıyorken, Milli Eğitim Bakanlığı İl emri uygulamasını kaldırarak yaşanan mağduriyetleri daha da arttırmıştır. Özür grubunda çoğu öğretmenin hizmet puanı yetmesine rağmen, norm fazlası sorunu ve özür grubunda yaşanan diğer sorunlar nedeniyle parçalanmış ailelerin yaşadığı dram artmıştır. Üstelik kılavuzda öğretmenlere tayinlerinin yapılmaması durumunda ücretsiz izne ayrılabileceklerinin belirtilmesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuya ne kadar “gayri ciddi” yaklaştığını ve binlerce öğretmenle resmen alay ettiğini göstermektedir” diye konuştu.
 
“Eğitimde yaşanan kaos daha da artmıştır”
“Her yıl rutin olarak yapılan ve mezun olduğu alan dışında öğretmenlik yapanlara tanınan kendi alanına geçiş yapma hakkı bu sefer norm kadro mağduriyetlerini giderme adına genişletilmiştir” diyen Okkalı; “07.07.2009 tarih ve 80 Sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararına göre yapılan değişiklik sonucu olarak kendi alanları dışında görev yapanların yanı sıra, yan alanını tercih etmek isteyenlere, hiçbir belgesi olmadan zihinsel engelliler, teknoloji tasarım gibi alanlara geçiş hakkı tanınmış, eğitimde yaşanan kaos daha da arttırılmıştır. Binlerce öğretmenin bu değişiklik hakkından faydalanmak için başvurması 4+4+4 ile okullarda yaşanan kaosun boyutunu gözler önüne sermiştir. Özellikle kalabalık sınıflarda 60 aylık çocukları okutmak zorunda kalan binlerce 1. Sınıf öğretmeni alan değiştirmek için başvurmuştur. Hizmet böyle bir ihtiyaç duymayan çok sayıda öğretmen 4+4+4 ile kendisini çaresiz hissederek alan değişikliğine başvurmuştur. Ancak bu uygulama da sorunlara çare olmamış, çok sayıda öğretmen yabancısı olduğu alanlarda görev yapmak zorunda bırakılmıştır” şeklinde konuştu.
 
“4+4+4 sürgünlerine ve yaşanan mağduriyetlere çözüm üretin”
4+4+4 sistemi nedeniyle halen okullarında norm kadro fazlası olan öğretmenlerin yaşadığı sorunların çözümlenmediğini kaydeden Okkalı; “MEB’in sorun çözme adına attığı her adımda yeni problemler yaşayan öğretmenler neredeyse gün aşırı okul değiştirir duruma gelmiştir. 4+4+4 yüzünden norm kadro fazlası olan ve norm kadro açığı olan okullara gönderilen öğretmenler yapılan alan değişikleri sonrasında çalıştıkları okullara atama yapılması nedeniyle okullarına geri gönderilmiştir. 4+4+4 sistemi nedeniyle halen okullarında norm kadro fazlası olan öğretmenlerin sorunları çözülebilmiş değildir. Norm kadro mevzuatında eski ve yeni mevzuat birbirine girmiş, bu kaosu yaratan MEB yaşanan kaosu uygulamalarıyla daha da derinleştirmiştir. Mevcut norm kadro uygulamasına göre, norm fazlası olan öğretmenlerin ya eğitim bölgelerinde, ilçede, ilde veya il dışı atamalar kabul etmesi ya da ücretsiz izne ayrılmaya zorlanması kesinlikle kabul edilemez bir durumdur. Son olarak 4+4+4 sisteminin uygulanması sonrasında görüldüğü gibi, bugüne kadar defalarca değiştirilen ve on binlerce öğretmeni mağdur eden norm kadro sistemi artık resmen çökmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı çöken norm kadro uygulamasının enkazı altında kalan öğretmenlerin sorunlarını çözmelidir. Buradan Milli Eğitim Bakanlığı’na son kez sesleniyor, norm fazlası durumundaki öğretmenlerin 4+4+4 sürgünleri başta olmak üzere, bugüne kadar yaşanan mağduriyetlere birlikte çözüm üretmeye çağırıyoruz” dedi.
 
Muhatap bulamadılar
Yapılan açıklamanın ardından sendika üyeleri, Eğitim-Sen’in Aralık 2012-Ocak 2013 mücadele programı hakkında bilgilendirmek için İl Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş ile görüşmek istedi. Karataş’ın makamında olmaması üzerine şube müdürleri ile görüşen Eğitim-Sen üyeleri, uzun bir süre muhatap bulamadı. İl Milli eğitim Müdürlüğü’nde bulunan bazı şube müdürlerinin ‘Bu konu benim sorumluluk alanımda değil” demesi ise sendika üyelerini şaşırttı. Uzun bir süre koridorda beklemek zorunda kalan sendika üyeleri, daha sonra binadaki odalara geçerek bazı şube müdürleri ile personelle görüştü.
Paylaş