4+4+4`e karşı 4 koldan Ankara’ya

Türkiye’nin dört bir yanından yola çıkan eğitimciler, Ankara’da düzenlenecek miting için dört gün sürecek yürüyüşlerine başladılar. Türkiye’nin dört bir yanından 4+4+4 eğitim sistemine tepki göstermek amacıyla yürüyüş gerçekleştirildiğini vurgulayan Yıldız, bu yürüyüşün startını Çanakkale’den verdiklerini söyledi.

326
 
Eğitim-Sen önderliğinde organize edilen yürüyüş ile tüm toplumun tepkisine neden olan 4+4+4 eğitim sistemi protesto ediliyor. Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız’ın Çanakkale’den startını verdiği yürüyüş 4 gün boyunca sürecek. Dört bir koldan dün başlayan yürüyüşe katılan sendika üyeleri, 15 Eylül tarihinde Ankara’da buluşacak. Ankara’da gerçekleştirilecek olan miting de, 4+4+4 eğitim sistemi protesto edilecek. Çanakkale’nin yanı sıra diğer illerde de düzenlenen kampanyalar kapsamında toplanan imzalar da Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim edilecek.
 
 
Eğitim-Sen önderliğinde organize edilen yürüyüş ile tüm toplumun tepkisine neden olan 4+4+4 eğitim sistemi protesto ediliyor. Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız’ın Çanakkale’den startını verdiği yürüyüş 4 gün boyunca sürecek. Dört bir koldan dün başlayan yürüyüşe katılan sendika üyeleri, 15 Eylül tarihinde Ankara’da buluşacak. Ankara’da gerçekleştirilecek olan miting de, 4+4+4 eğitim sistemi protesto edilecek. Çanakkale’nin yanı sıra diğer illerde de düzenlenen kampanyalar kapsamında toplanan imzalar da Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim edilecek. Eğitim-Sen üyeleri ile çok sayıda sivil toplum örgütü üyeleri, yürüyüş öncesi Gazi İlköğretim Okulu’nun önünde toplandı.
 
 
“Yasa zorbalık örneği ile çıkarıldı”
4+4+4 eğitim sistemine karşı tepki göstermek amacıyla düzenlenen yürüyüşün startını vermeden önce bir basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, siyasal iktidarın eğitimde yaşanan sorunları çözmek yerine, tam tersine bir de baskıyla sorunların üzerini örtmeye çalıştığını söyledi. Eğitim yasasının son derece anti demokratik bir şekilde tam bir zorbalık örneği ile çıkarıldığını anımsatan Yıldız; “Eğitim öğretim yılı fiilen başladı. Maalesef bir çok sorunla karşılaşacağımız eğitim öğretim ile karşı karşıyayız. Eğitimin yığınla birikmiş sorunu var. Bunu uzun yıllardır dile getiriyoruz. Bu sorunlara el artmak lazım. Bunları çözmek gerekiyor. Türkiye’deki siyasal iktidar bu sorunlara el atıyor ama çözmek bir yana el attığı her bir sorunla ilgili yeni sorunlar ortaya çıkıyor. Hangi konuyla ilgili olursa olsun, incelediğinizde tam da bunu görüyoruz. Çözmek bir tarafa yeni sorunlar çıkıyor. Eğitim yasası da böyle olmuştur. ikili eğitimden kalabalık derslere, iller arası eşitsizliğe çözüm getirilmediği gibi tam tersine yeni sorunlarla karşı karşıya kaldık. Bu yasa, son derece anti demokratik bir şekilde tam bir zorbalık örneği ile çıkarıldı. Sadece meclis çoğunluğuna dayalı olması demokratik olduğu anlamına gelmiyor. Toplumun hiçbir kesimiyle paylaşmadılar. Adeta meclisten kaçırdılar. Siyasal iktidar bu sorunları çözmek bir tarafa, tam tersine bir de baskıyla sorunların üzerini örtmeye çalışmaktadır. Karşı çıkanları suçlamaya çalışmaktadır. Kendisi gibi düşünmeyen herkese reva gördüğü uygulama hapishanelerdir. Özgürlüklerinin kısıtlanmasıdır” dedi.
 
“Sürgün oldular”
Yeni eğitim sistemiyle birlikte öğretmen ve öğrencilerin sürgün edildiğini ifade eden Yıldız; “Dershaneleri kapatacağız SBS’yi kaldıracağız diyorlar. Koskoca bir yalan. Bu konuda hiçbir hazırlıkları yok. Eğitim başlamadan söylediğimiz her şey doğru çıktı. Öğretmenlerimiz ile öğrencilerimiz sürgün olacak dedik ve aynen öyle oldu. Okulların dönüştürülmesi adı altında öğretmenler ile öğrenciler sürgün oldu. 72 aydan önce çocukların okulla gönderilmesi eğitim bilimlerine aykırıdır dedik. Velilerimizde tepki gösterdi. Milli Eğitim Bakanı, velileri rapor almak zorunda bıraktı. Ama rapor almaya yönelenlere bu kez Başbakan hakaret etti” diye konuştu.
 
“Daha da kötü adımlar var”
Eğitim sisteminde yer alan seçmeli derslerin seçmeli özelliğini yitirdiğini de kaydeden Yıldız, AKP hükümetinin yanlış politikaları sonucu velilerin ders seçmeye zorlandığını ifade ederek; “Bu eğitim dinsel temellerle yeniden yapılandırılmaya çalışılıyor. Bu eğitim sisteminin laiklik açısından sorgulanması gerektiğini ve eksiklikleri olduğunu düşünüyorduk. Seçmeli dersler seçmeli özelliğini yitirmiştir. Veliler ders seçmeye zorlanıyorlar. Hemen hemen her okulda bunlar yaşanıyor. Çanakkale’de de bu tür uygulamaların olduğunu gördük. İşte AKP’nin hoşgörüsü, yarattığı seçmeli diye bahsettiği eğitim hukuku bundan ibarettir” dedi.
 
“4 gün boyunca yürüyeceğiz”
Türkiye’nin dört bir yanından 4+4+4 eğitim sistemine tepki göstermek amacıyla yürüyüş gerçekleştirildiğini vurgulayan Yıldız, bu yürüyüşün startını Çanakkale’den verdiklerini söyledi. 4 gün boyunca 4 koldan Ankara2ya yürüyeceklerinin altını çizen Yıldız şu şekilde konuştu: “Şubat ve Mart ayında Ankara’da direndik. Zorbalıkla yasa çıkartıldı. Yeniden bir mücadele programsı oluşturduk. Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler ile birlikte Türkiye’nin dört bir yanında çalışıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında stantlarımız kuruldu. İmzalar toplanılıyor ve halk toplantıları yapılıyor. 4+4+4 diye bilinen yasaya karşı Türkiye’nin dört bir yanından yürüyüş başlatıyoruz. Çanakkale üzerinden Edirne, Tekirdağ ve İstanbul’a bir kol, diğer bir kol Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu istikametinden, bir diğer kol ise Batman ve Diyarbakır’dan, dördüncü kol ise Muğla, Aydın ve İzmir’den olmak üzere 4 koldan 4 gün boyunca yürüyeceğiz. 5. Gün Ankara’da buluşup bir miting yapacağız. Bu mitingi yükselteceğimiz mücadelenin ilk adımı olarak görüyoruz. Topluma ve çocuklarımıza karşı duyduğumuz sorumlulukla yollara düşüyoruz.”
 
Yürüyüşün startı verildi
CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan, Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek, Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, DİSK Genel İş Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı hicri Nalbant, Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı yürüyüşün startı Çanakkale’den verildi. Gazi İlköğretim Okulu’nun önünden başlayan yürüyüş GESTAŞ’A ait feribot iskelesinde sona erdi. Yürüyüş sırasında çeşitli sloganlar atan katılımcılar iskeleden feribota binerek Çanakkale’den ayrıldı.
 
 
 
 
 
Paylaş