havadurum

4+4+4’lük depremin artçıları

Eğitim İş ve Eğitim Sen okullarda Hazreti Muhammet’in Hayatı, Kuran, ve Dini Bilgiler derslerinin lehine pozitif ayrımcılık yapılmasını velilerin adeta bu konuda yönlendirilmesini bir dayatma olarak değerlendirerek öğrencilere dini yayın ve Kuran-ı Kerim dağıtılmasına tepki gösterdi.

404
Okulların birçoğunda Müzik, Görsel Sanatlar gibi branş derslerinin öğretmen olmadığı gerekçesi açılmadığını ve seçmeli din derslerinin ise zorunlu olarak velilere ve öğrencilere dayatıldığını belirten sendika temsilcileri, 3 seçmeli din dersinin tamamının okullarda açılması ve bu branş öğretmenlerine ek kadro yaratılmasını da eleştirdi. Yeni eğitim-öğretim dönemi için hazırlanan 18 seçmeli ders içinden birçoğu talep olmadığı ya da branş öğretmeni olmadığı gerekçesi ile açılmadı.
 
Okulların birçoğunda Müzik, Görsel Sanatlar gibi branş derslerinin öğretmen olmadığı gerekçesi açılmadığını ve seçmeli din derslerinin ise zorunlu olarak velilere ve öğrencilere dayatıldığını belirten Eğitim İş ve Eğitim Sen Şube Başkanları dini yayınlar dağıtan İl Müftüsü’ne de tepki gösterdiler. Yeni eğitim-öğretim dönemi için hazırlanan 18 seçmeli ders içinden birçoğu talep olmadığı ya da branş öğretmeni olmadığı gerekçesi ile açılmazken, 3 seçmeli din dersinin tamamının okullarda açılması ve bu branş öğretmenlerine ek kadro yaratılmasına Eğitim İş ve Eğitim Sen cephesinden tepkiler yükseliyor.
 
“Okullarda seçmeli ders, seçmeli ders mantığı ile verilmiyor”
Okullarda seçmeli derslerin, seçmeli ders mantığı ile verilmediğine dikkat çeken Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; “Bazı okullarda yönetim öğrencileri seçmeli ders konusunda yönlendiriyor, ya da paket ders yaptırılıyor. Seçmeli ders seçmeli olmaktan çıkarılarak zorunlu hale getiriliyor. Bu da hükümetin okulları imam hatipleştirme çabası ve öğrencileri dindar ve kindar yetiştirme çabası ile örtüşüyor. 10-15 seçmeli ders içinde Hazret-i Muhammet’in Hayatı, Kuran-ı Kerim, Dinler gibi dersler var. Milli Eğitim seçmeli dersler konusunda basına ve kamuoyuna net açıklama yapmalı. Diyanet İşleri ve Müftülük eğitim kurumlarını ziyaret edemez. Bu laik eğitim ile çelişen bir durum. Ama ne yazık ki bu dönemde meclis başkanı bile karar alırken neredeyse diyanet işlerine soruyor. Bu durum anayasaya ve laiklik ilkesine aykırı. Çocuklar belli bir yaşa geldikten ve bilinçleri oluştuktan sonra kendileri karar vermeli. Esas olan uygar toplumlarla ve dünya ile ilim ve bilim aracı ile yarışmaktır. İnancı dayatmak yanlıştır. Veliler ve öğrenciler zorla seçmeli ders seçmek zorunda değil, bir takım ayak oyunlarına kanmasınlar. Bilsinler ki okul yönetimleri de velilerin talep ettiği yoğunluklu olan dersleri açmak zorunda” dedi.
 
Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Bozdemir ise; “Seçmeli dersler konusunda genel merkezimiz çalışma yapıyor. Seçmeli dersleri inceleme komisyonu oluşturduk. 30 velinin 30’u da aynı dersi seçemez. Görsel sanatlar ve Müzik gibi branşları seçmek isteyen öğrencilere öğretmen yok diyorlar, ama bir yandan 30 veli de aynı dersi seçmiş oluyor. Bu mümkün değil. Kuran0ı Kerim, Hz. Muhammet’in Hayatı, Dini Bilgiler adı altında verilen seçmeli dersler i aynı zamanda öğrenci tarafından 4 yıl boyunca birden fazla dönem tercih edilirken, müzik ve görsel sanat gibi dersler 4 yıl boyunca sadece 1 kez seçilebiliyor. 18 seçmeli ders içinden sadece bu üç ders için öğretmen olduğu belirtiliyor ve sınıflar ikiye ayrılarak, bu derslere kadro açılıyor. İnsan Hakları, Demokrasi, Uluslar arası İlişkiler gibi dersler ise öğretmen olmadığı gerekçesi ile seçilemiyor. Bazı okullarda da okul müdürleri velileri tek tek odasına çekerek seçmeli derse yönlendiriyor. Aldatmaca söz konusu. Bunun dışında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı İmam Hatip Ortaokulu’nda İl Müftüsü’nün dini yayın ve Kuran-ı Kerim dağıtması da son derece yanlıştır. Okullardaki işi eğitimcilere bıraksınlar. İl müftüsü gitsin kendi işini yapsın. Bu doğru bir uygulama değil. Bizler Bakanlığın öngördüğü kitapları çocuklara dağıtırız. Bıraksınlar işi uzmanı yapsın. İl Müftüsü diyanetin yayınını dağıtırsa, bir başkası da çıkar kendi yayını dağıtır” diye konuştu.
Paylaş