havadurum

30 Ağustos Çanakkale ruhu ile birleşti

Bu sene 101'inci yılı kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, Çanakkale Valiliği Çelenk Töreni ile başladı.

751

Atatürk'ün başkomutanlığında Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edildi; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtuldu. Elde edilen zaferin ardından 1926'dan itibaren Türkiye'de 30 Ağustos tarihi Zafer Bayramı olarak kutlanıyor. Bu sene de Çanakkale'de coşkuyla kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı 1926'da olduğu gibi heyecanını koruyor. Her sene Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşen tören, bu sene tadilat sebebiyle Çanakkale Valiliği önünde yoğun bir katılım ile kutlandı. 7'den 70'e herkesin katılım sağladığı törende, gerçekleşen kortej töreni herkesin yoğun ilgisi ile karşılaştı.

Tören Çanakkale Valiliği önünde başladı

Cumhuriyetin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Başkomutanlığında Kahraman Türk Ordusunun en büyük zaferlerinden biri olan 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 101'inci Yıldönümü kutlamaları Valilik önünde düzenlenen törenle başladı. Valilik önündeki törende Atatürk Anıtı'na, Vali İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen ve Çanakkale Belediye Başkanı V. İrfan Mutluay tarafından çelenk sunuldu. Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla Valilik önündeki çelenk sunma töreni son buldu.

Vali Aktaş Çanakkalelilerin bayramını kutladı

Çelenk Sunma Törenin ardından, Vali İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa BİÇEN ve Çanakkale Belediye Başkan V. İrfan Mutluay ile beraber Valilik makamında tebrikleri kabul ederek, vatandaşların ve il protokolünün 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı. Tebriklerin kabul törenin sonrasında, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 101'inci Yıldönümü Kordon Boyunda gerçekleştirilen törende, büyük bir coşkuyla kutlandı. Tören öncesinde; Vali Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen ve Çanakkale Belediye Başkanı V. İrfan Mutluay ile beraber halkın bayramını kutladı.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın '30 Ağustos Zafer Bayramı' mesajı okundu. Törende, "30 Ağustos " konulu şiir Hasan Çanakkale Anadolu Lisesi öğrencisi Muammer Eren Fidan tarafından ve TOBB Sosyal Bilgiler Lisesi Okulu öğrencilerinden Azra Piri tarafından "30 Ağustos Zafer Marşı" konulu şiirler okundu. Boğaz ve Garnizon Komutanlığından Deniz Yarbay Alpaslan Yavaş tarafından günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştirildi.

Resmi Geçit Töreni yoğun ilgi gördü

Konuşmanın ardından Resmi Geçit Töreni gerçekleştirildi. Öte yandan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) ve Sahil Güvenlik ekipleri, Çanakkale Boğazı'nda büyüleyici bir şova imza attı, vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaşan gösteride, insanlar hatıra olarak bol bol fotoğraf çekmeyi ihmal etmedi. Gerçekleşen törenlerin ardından çocuklar ellerinde bayrakları neşe içerisinde günün tadını çıkardı, aileler ise çocuklarının bu anlamlı güne şahit olmaları için törende doyasıya zaman geçirdiler.
(Dilan Kaynak - Gökhan Özkurnaz - Duygu Yılmaz)

Paylaş