3 aydır maaş alamayan belediye işçilerinin eylemine Belediye Başkanı katıldı

Eceabat Belediyesi’nde çalışan 107 işçi, üç aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle yetkili sendika ile birlikte belediye binası önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme katılan Belediye Başkanı Saim Zileli de işçilere destek vererek, “Sonuna kadar işçilerin arkasındayım.” dedi.

426

HAK-İŞ/HİZMET-İŞ Sendikası Çanakkale Şubesi, Eceabat Belediyesi’nde çalışan 107 işçinin üç aydır maaşlarını alamaması nedeniyle bir açıklama yaptı. Eceabat Belediyesi binası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında, işçilerin yaşadığı mağduriyet ve maaş ödemelerinin kasıtlı olarak engellenmesi sert bir dille eleştirildi. Açıklamayı; HAK-İŞ/HİZMET-İŞ Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Vedat Yılmaz seslendirdi. Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli de basın açıklamasına katılarak, destek verdi.

"Belediye meclisi üyeleri, vicdani sorumluluktan uzaklaşmıştır"

Yılmaz, belediye başkanı Saim Zileli'nin maaş ödemelerini yapmak için iyi niyetli girişimlerde bulunduğunu ancak meclis üyelerinin girişimleri engellediğini belirterek, bu durumun ahlaki ve vicdani değerlere aykırı olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Eceabat Belediyesi Personel Ltd. Şti.’de çalışan üyelerimiz üç aydır ödenmeyen maaşlar nedeniyle, açlıkla, sefaletle ve yoksullukla baş başa bırakılmıştır. HAK-İŞ/HİZMET-İŞ Sendikası olarak, üyelerimizin yaşadıkları mağduriyet karşısında sessiz kalmamız asla mümkün değildir! Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli’nin maaşların ödenmesi noktasında iyi niyetleri girişimlerinin Eceabat Belediyesi Meclis Üyeleri tarafından engellenmesi, ahlaka, siyasi etiğe ve toplumumuzun değerlerine zıt bir tutumdur. Üyelerimiz canla başla belediye hizmetlerini yerine getirmesine rağmen, aileleriyle birlikte sefalete, açlığa ve yoksulluğa itilmeleri bu belediye meclisi üyelerinin vicdani sorumluluktan ne kadar uzaklaştığının açık bir göstergesidir.” dedi.

"Üyelerimizin haklarını asla sizin çıkar savaşlarınıza kurban etmeyeceğiz!"

Emekçilerin ve ailelerinin ahını alanlara seslenen Yılmaz, “Bu adaletsizliğin bir an önce sona ermesini ve üyelerimizin hak ettiği maaşlarının acilen ödenmesini talep ediyoruz. Buradan üyelerimizin maaşlarının ödenmesi noktasında çözüm yollarını baltalayan siyasi partilerin belediye meclisi temsilcilerini uyarıyoruz! Üyelerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için adım atmayan herkes bu vebalin altında kalacaktır! Eğer bu durum düzeltilmezse, sendikamız tüm yasal haklarını kullanarak mücadeleyi büyütecek ve üyelerimizin hakları için tüm olanaklarını seferber edecektir. Eceabat Belediyesi’nde yaşanan maaş krizinin perde arkasında, üyelerimizin haklarını engelleyen belediye meclis üyelerinin olduğu gerçeği hepimizi derinden sarsmaktadır. Üç aydır işçilerimizin maaşlarını alamamasına neden olan bu üyeler, emeğin karşılığını almasını engellemekle kalmıyor, aynı zamanda sosyal adaleti de çiğniyor. Belediye hizmetlerinin devam etmesini sağlayan üyelerimiz, bir grup çıkarcı meclis üyesinin siyasi emellerinden dolayı haklarını alamıyor. Bu durumu kabul etmek mümkün değildir!” şeklinde konuştu.

“Bu mücadele sadece işçilerin değil, adaletin ve emeğin mücadelesidir”

Yılmaz ayrıca, “İşçilerimiz gece gündüz demeden, yağmur çamur dinlemeden hizmet üretirken, bu üyeler, maaşların ödenmesine kasıtlı olarak engelleyerek işçilerin alın terine adeta ipotek koymuşlardır. Bu tavır, sadece üyelerimize değil, tüm Eceabat halkına yapılan bir haksızlıktır! Bu mücadele sadece maaş mücadelesi değil, onur mücadelesidir! HAK-İŞ/HİZMET-İŞ Sendikası olarak, emeğin karşılığını almak için daima üyelerimizin yanında olacağız. Hiçbir siyasi parti temsilcisine üyelerimizin haklarını çiğnetmeyeceğiz! Belediye meclisteki bu engelleyici üyeler, kendi politik çıkarlarını halkın refahından ve işçinin hakkından üstün tuttukça, Eceabat’ta huzur ve adaletin sağlanması mümkün olmayacaktır. Bu mücadele sadece işçilerin değil, adaletin ve emeğin mücadelesidir…” ifadelerine yer verdi.

Başkan Zileli: “İşçilerin arkasındayım”

Eyleme katılan Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli de yaptığı konuşmada, işçilerin haklarının gasp edilmesine karşı çıktığını ve onların her zaman yanında olacağını belirtti. Zileli, “Sendikalı olmak, sendikayla sözleşme yapmak kesinlikle şov değildir. Bunu şov olarak algılayanlar, insanca yaşamak ücretiyle bir sözleşme yapanlar maalesef ki maalesef eleştirirler. 17 liraya geçinilmez. Sonra gelirler, 17 lira ile geçinmesi için işçiden fedakârlık isterler. Bir de benim yanıldığım bir şey var. Bizim 260 tane personelimiz varmış. Ya gölgeleriyle bakıyorum burada, 130’u geçmiyor. Diyorlar ki 260 tane adam almışım. Hepsi burada, nerede geriye kalan 130 kişi? Soruyorum, kayıt ortada. Çok maaş alıyorlarmış. Ev kirası 15-20 TL olmuş, sendikaya girmiş arkadaşımız, 32-34 TL maaş almış. ‘Bunlara çok maaş veriyorsunuz’ diyorlar. Rahatça konuşacaksak, önce aynaya bakmamız lazım. Eğer sosyal demokratlıktan bahsedeceksek önce beraber çalıştığımız iş arkadaşlarımızın emeğine saygı duyacağız. Öyle kapalı kapılar ardında, ‘fiyat tarifeleri şu olsun, fiyat tarifeleri bu olsun’ diye pazarlığa girilmeyecek. Reel rakamlar neyse, işçiye vereceksin. Bunu yapmıyorsan sosyal adaletten bahsedemezsin. Adam bir yapı kullanma alıyor. Ben de müteahhidim, 12 TL para ödüyoruz. Bir emlakçı daire alıyor satıyor 120 bin TL komisyon alıyor. 35 yıl boyunca bu emekçi kardeşlerim o ruhsat alan inşaatlara hizmet ediyor. Sonra diyorsunuz ki arkadaşlar sizin maaşınız çok 34 bin TL. 10 dk. kahve molası veriyorlar, ‘Eceabat Belediye personeli yatıyor’. Yatan hiçbir bankamatik memuruna 1 kuruş vermem. Doğama aykırı. Sonuna kadar işçilerin arkasındayım. Sonuna kadar.” dedi.

Maaşlar ödenmezse iş bırakma eylemi

Üç aydır maaşlarını alamayan işçiler; eğer hakları verilmezse sendikal haklarını sonuna kadar kullanarak, iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş