2016 böyle geçti

355

 2016 yılı ile birlikte ülke her geçen gün daha da derinleşen siyasi krizler, çatışma ortamı, darbe girişimi, OHAL, Anayasa değişikliği tartışmaları, çocuk ve kadınlara yönelik şiddet ve istismar olayları gibi birçok olay 2016 yılına sığdı. 7 Haziran 2015 seçimleri sonrasında ülkede yaşanan katliamlar ve bombalı saldırılar, 2016’da giderek daha da şiddetlenirken, gerçekleşen olaylarda asker, polis ve birçok sivil vatandaş yaşamını yitirdi. Ankara, İstanbul, Bursa, Kayseri, Diyarbakır, Elazığ, Bitlis ve Van gibi birçok şehirde yaşanan bombalı saldırılar sonucunda çok satıda asker, polis ve vatandaşımızı yitirdik. Barış, kardeşlik ve daha güzel bir ülke umudu ile girdiğimiz 2016 yılı, karanlık bir tablo ile akıllarda kaldı.   


15 Temmuz Darbe girişimi
2016 yılında, ülkede yaşanan çatışma ve şiddet ortamının yanı sıra bir de darbe girişimi sahne aldı. Ordu içerisinde bulunan FETÖ terör örgütü mensupları tarafından 15 Temmuz’da yapılan darbe girişimi, vatandaşların engellemesi ile karşılaştı. Darbe gecesi sokağa çıkan birçok vatandaş, askerin yönetime el koymasına engel oldu. Darbe girşimi yaşanan çatışmaların sonucunda 62’si polis, 5’i asker ve  173`ü vatandaş olmak üzere 240 kişi yaşamını yitirdi. 

OHAL ilan edildi
15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL süreci ile birlikte ülkede kamu ve özel sektörde FETÖ operasyonları başlatıldı. Operasyonlar kapsamında çok sayıda kişi FETÖ üyesi olmak ve darbe girişiminde bulunmak nedeni ile tutuklanırken, birçok kişi de kamu görevlerinden uzaklaştırıldı. FETÖ operasyonları sırasında kamuda açığa alınan kişilerin birçoğunun FETÖ ile ilişkisi olmamasına rağmen açığa alınması kamuoyunda tepki ile karşılandı. Soruşturmalar sonucu birçok kamu görevlisi görevine iade edilirken, birçoğu da hala göreve iade edilmeyi bekliyor. Çanakkale’de de açığa alınan Eğitim-İş’li ve Eğitim-Sen’li 3 öğretmen görevlerine iade edilmeyi bekliyor. 15 Temmuz darbe girişimi sorasında ilan edilen OHAL, 3 aylık süresinin dolmasının ardından tekrar uzatılmıştı. Türkiye 2017 yılına yine OHAL’le girdi.
 
Siyasi gerilimler ve ekonomik sıkıntı
2016 yılı ilk günlerine siyasi gerilimler ile girilirken, siyasette yaşanan gerilimler yıl boyunca devam etti. Laiklik, demokrasi, Cumhuriyet tartışmaları, Anayasa değişikliği ve Suriye’deki savaş politikaları tartışmaları ile süre gelen siyasi gerilimler 2016 yılına damgasını vurdu. Yaşanan siyasi gerilimler ile birlikte ülke ekonomisi büyük sıkıntılar geçirdi. Dolar ve Euro rekor seviyelere yükselirken, ülkede yaşanan işsizlik oranı resmi verilere göre yüzde 11’in üzerine çıktı.
 
Çevre mücadelesi 
2016 yılında Çanakkale’de çevre mücadelesi devam etti. Çanakkale’de uzun yıllardır süren maden aramaları, termik santrallere karşı verilen mücadele 2016 yılında da Çanakkale gündemindeydi. Özellikle Biga ve Çan bölgesine yapılması planlanan çok sayıda termik santral, çevre mücadelesi ile engellenirken, Bozcaada’da da sahillerin imara açılması süreci yine yürütülen çevre mücadeleleri sonucunda geri çekildi. 18 Mart’ta temeli atılması planlanan Çanakkale Boğazı köprüsü tartışmaları ise hala devam ediyor.
 
Çanakkale siyaseti
7 Haziran 2015 seçimleri sonrasında Çanakkale’de yaşanan siyasi gerilimler, 2016 yılında ise daha da derinleşti. Özellikle Çanakkale Belediye Başkanı üzerinden yürütülen tartışmalar, kent siyasetinde büyük gerilimlere neden oldu. 17 Aralık’ta yapılması planlanan Kent Konseyi seçimleri de Çanakkale siyasetinde tartışmalara neden olurken, İdare Mahkemesine yapılan başvuru ile seçimler ertelendi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a yöneltilen suçlamalar kent siyasetinde gerilimlerin artmasına neden oldu. Son olarak Başkan Gökhan için yapılan suç duyurusu ile ilgili İç İşleri Bakanlığı’nın soruşturma izni vermesi üzerine Çanakkale’den birçok kesim Başkan Gökhan’ın yanında yer alarak, destek oldu.  

Barış dolu yeni bir yıl dileği ile…
2016 yılı Çanakkale ve ülke genelinde tüm bunlar ve bu olayların dışında yaşanan gelişmeler ile geride kaldı. 2016 yılında yaşanan birçok acı tablonun geride kalması umudu ile Çanakkale OLAY Gazetesi olarak, umudunuz yükseldiği, barışın, demokrasinin ve özgürlüklerin yaşandığı yeni bir yıl olmasını dileriz. 
(Derleyen: Şenol Güven)
Paylaş