havadurum

2013’te hedeflerimiz daha büyük

Çanakkale’nin 2012 yılı değerlendirmesi yapan oda başkanları 2013 yılında mevcut
projelerinin takipçisi olmayı sürdüreceklerini ve yeni projelerle gündeme geleceklerini ifade etti.

614
2012 yılı değerlendirmesi yapan oda başkanları 2012 yılında Çanakkale’nin üniversite ve turizm kenti olma yolunda önemli adımlar attığını belirterek, 2013 yılı için beklenti ve hedeflerinin daha büyük olduğunu söylediler.
 
 
ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi ile İş Merkezi’nin inşaatını tamamlayıp hizmete açmalarının, 2012 yılında ÇTSO olarak gerçekleştirdikleri önemli işlerden birisi olduğuna dikkat çeken ÇTSO Başkanı Bülend Engin; “2012 Çanakkale’nin vizyonuna önemli katkılar sağlayan, üniversite kenti, turizm kenti olma isteğini gerçeğe dönüştürecek önemli adımların atıldığı bir yıl olmuştur. 2012 yılında ÇTSO olarak, tüm üyelerimizin el birliği ile gerçekleştirdiğimiz önemli işlerden biri ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi ile İş Merkezi’nin inşaatını tamamlayıp, hizmete açmak olmuştur. Kongre ve Fuar Merkezi ile Çanakkale; kentte eksikliği yıllardır hissedilen ticari, eğitsel ve diğer alanlarda toplantıların yapılabileceği bir mekan kazandı. Ayrıca Çanakkale bu eserle ülkemizde kongre turizmi için güzel bir seçenek olacak. Daha da önemlisi Kongre ve Fuar Merkezimiz TOBB tarafından çok beğenildi. Çanakkale’ye ikinci bir üniversite kazandırmak için yaptığımız girişime büyük katkı verdi. TOBB Ekonomi Ticaret Üniversitesi ÇTSO fakültesini Çanakkale’ye açmak üzere ortak protokole imza konuldu. 2013 yılı için artık hedeflerimiz daha büyük. Çanakkale’ye ikinci, üçüncü üniversiteleri kazandıracak özgüvenimiz oluştu. Çanakkale gücünü, potansiyelini ve çalışarak neler başarabileceğini somut olarak gördü. 2012 yılında Çanakkale’ye kazandırdığımız iki güzel eserden diğeri olan kent merkezindeki İş Merkezi’nden sağlanacak gelir ile Çanakkale’nin yoksul ve başarılı öğrencilerine burs vererek, eğitime katkı sağlamayı hedefledik. Bu sadece bir burs değil, burs alanın daha sonra kendisi gibi bir Çanakkale gencine burs vereceği bir döngüyü oluşturma hedefi. Bunu sağladığımızda birbirine gönülden bağlı, etkin ve yetkin bir Çanakkale lobisi oluşacaktır. Çanakkale çocukları birbirine ve Çanakkale’nin geleceğine sahip çıkacaktır” dedi.
 
Yat Limanı Projesi
Açıklamasında Yat Limanı Projesi’ne değinen Engin; “Çanakkale turizmde önemli katkılar yapacak Yat Limanı Projesi’nde ise geldiğimiz nokta şudur: Çanakkale Yat Limanı sahibi olsun, Çanakkale kazansın diyerek bu işin hamallığına talip olduk. Her ayrıntıyı düşünerek, projeyi çizdirdik, ÇED raporu hazırlattık. Projenin tüm detaylarını Çanakkale halkıyla, Kent Konseyi ile Belediye Meclisi ile paylaştık ve ÇED Olumlu Belgesini aldık. İmar izni için Belediye Meclisine sunduk. Projemiz şu anda belediyemiz imar komisyonundadır. Çanakkale’nin kendi projelerine sahip çıkma iradesi olduğuna inanıyorum. Kentsel SİT alanı olan Çarşı bölgesini bir cazibe merkezi haline getirmesi ve alışveriş yapanları iklim koşullarından koruyarak AVM’lere karşı rekabette avantaj oluşturması için hazırladığımız, ilk iki projemiz Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından kabul görmemiş, üçüncü kez hazırlattığımız proje ise kabul edilmiştir. Eğer bu proje Çarşı bölgesi esnafı tarafından kabul görürse, hemen uygulamaya geçeceğiz. Çanakkale’ye turizmde çağ atlatacağını düşündüğümüz ve gönülden destek verdiğimiz Kruvaziyer Limanı Projesi’nde ise önemli gelişmeler oldu. Sayın Valimiz Güngör Azim Tuna’nın yakın zamanda yaptığı açıklamada, kruvaziyer iskelesini iki yıl içinde bitirip, Çanakkale’ye 2015’te aynı anda iki geminin yanaşabileceği bir iskele kazandıracaklarını söylemesi bizi mutlu etmiştir. Bu Çanakkale için çok güzel gelişmelerin müjdecisidir” diye konuştu.
 
“Çanakkale’yi hak ettiği geleceğe hazırlamalıyız”
“Laf yerine iş yaparak Çanakkale’yi hak ettiği geleceğe hazırlamalıyız” diyen Engin; “Sayın Valimizin, 2015 yılı için kentin tüm dinamiklerini bir araya getirerek yaptığı çalışmalar ve Troya Müzesi’nin geç 2014 sonbaharında bitirilmesinin gerektiği yolundaki açıklamaları da memnuniyet verici olduğu kadar, bizleri Çanakkale’ye daha fazla hizmet konusunda teşvik etmektedir. 2013 yılında projelerimizin takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Bunun yanında üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda oluşan yeni projelerimize de hız vereceğiz. 2013, Gelibolu Savaşları’nın 100. Yılı olan 2015’e hazırlık yolunda Çanakkale için kritik bir yıldır. 2015 büyük fırsattır ve 2013 yılında Çanakkale’ye kazandıracaklarımız bu sınavdan başarıyla geçmemizi sağlayacaktır. Bunun için yapacağımız; geçmişe takılmadan gözümüzü geleceğe çevirmek olmalıdır” şeklinde konuştu.
 
 
Ulus; “2012 üretici açısından iyi geçmedi”
Çanakkale’de 2012 yılının üretici açısından iyi geçmediğini kaydeden Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus; “Üretici dolu ve sel ile mücadele ettiği için para kazanamadı ve hüsrana uğradı. Üretici hiçbir üründe istediği fiyatı yakalayamadığı gibi bir de üstüne sel gibi doğal afetler nedeniyle mağdur oldu. Üretici için koskoca bir yıl boşa geçmiş oldu. 2013’ten beklentimiz üretici için verimli ve bol kazançlı bir yıl olması ve zor şartlarda üretim yapan üreticinin yaşadığı maddi sıkıntıların çözülmesi. 2012’de üreticinin kooperatiflere ve bankalara olan borçlarının iki yıl ertelenmesini talep ettik, temennimiz 2013’te bunun gerçekleşmesi. 2012 yılında Çanakkale’de çok farklı bir yatırım yapılmadı, sadece ÇTSO tarafından açılan fuar ve kongre merkezi büyük yatırımdı” dedi.
 
 
Vurucu; “2012 yılı esnaf açısından iyi geçti”
2012 yılını değerlendiren Çanakkale Esnaf ve Sanatkar Odalar Birlik Başkanı Mustafa Vurucu ise şu şekilde konuştu: “2012 yılı esnaf açısından iyi geçti. 2013 yılında beklentimiz ise KOSGEB ve GMKA tarafından verilen girişimcilik teşviği gibi desteklerin, iş kurmaya hazırlananlar dışında mevcut esnafa da verilmesi. Bunun dışında 2013’te yanında birden fazla 2-3 kişi çalıştıran esnaf için istihdamın teşvik edilmesini istiyor, esnafımıza elektrik, su ve sigorta ödemeleri konusunda kolaylıklar sağlanmasını bekliyoruz. 2012 yılında Çanakkale’de öne çıkan yatırımlar içinde Gelibolu’daki simülasyon merkezi iyi oldu, yolların genişlemesi olumluydu. Ankara’ya uçak seferlerinin devam etmesi iyiydi, 2013’te de sürsün.”
Paylaş