havadurum

2. Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali başlıyor

824

 ÇOMÜ, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün iş birliğinde 2. si gerçekleştirilen Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali için start verildi. Bu yıl, ‘Kadim mirasın izinde’ sloganı ile düzenlenen festivalin Basın Toplantısı ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesinde gerçekleşti. Toplantıya, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan Yardımcısı Zülküf Memiş, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali Başkanı ve İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hülya Önal, Gelibolu Tarihi Alan Yönetimi ve Tanıtım Grup Başkanı Zeynel Bayseferoğulları ve festival planlama ve yürütme ekibi katıldı. Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festival Başkanı Prof. Dr. Hülya Önal, bu yıl ikincisinin düzenlendiği festivalin 3-5 Ekim tarihleri arasında gerçekleşeceğini ve 120 ülkeden 2 binin üzerinde başvuru aldıklarını belirterek; “Ayrıca filmlere baktığımızda gördük ki oldukça nitelikli başvurular oldu. Bu başvuruların ilk değerlendirme sürecinde oldukça titiz bir çalışma yaptık. Bu zorlu süreç sonucunda 10 filmi jüri üyeleri ile paylaştık ve birinci, ikinci, üçüncü belli oldu. Finalistlerimizi festivalin gala gecesinde ilan edeceğiz” dedi.

 
 “Amacımız Troya’yı tanınır, bilinir hale getirebilmek”
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; “Troya Yılı önce Çanakkale’nin yerelliklerinden doğdu, düşünüldü, hayal edildi daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sahiplenildi ve son tahlilde Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesine alınması Troya’yı yurtiçinde ve yurtdışında çok bilinen, tanınan, önemsenen bir odak haline getirdi. 2. Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali de buna değinen bir faaliyet olmuş olacak.  Kaleleriyle, savaşlarıyla, stratejik coğrafyasıyla Çanakkale çok önemli bir yer. Biz de bir Çanakkaleli olarak, Çanakkale’nin iki önemli ve güçlü kurumu Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bu zengin topraklara hizmet etmekten hiçbir zaman geri durmuyor ve bu amaç doğrultusunda böylesine önemli ve değerli faaliyetler içerisinde yer almaktan büyük onur duyuyoruz” dedi.
 
“Festival, Troya isminin duyulmasına çok büyük bir katkı sağlayacak”
2018 yılının Troya Yılı ilan edilmesi için başlatılan çalışmaların en başından itibaren içerisinde bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Rektör Acer;  “İlk defa Türkiye, Troya medeniyetine sahip çıkmıştır. Daha önce bir nevi ara ara kişisel girişimlerle sahiplenilen ve Anadolu’ya ait olan Troya Medeniyeti ilk defa 2018 yılına girerken sahiplenilmiştir. Bu sahiplenilme neticesinde bugün Troya Müzesi bitirilme aşamasına gelmiştir. Troya Yılı içerisinde üniversite olarak çok fazla faaliyete doğrudan iştirak ediyoruz. Daha yapılacak faaliyetlerimiz de var. Troya Kültür Sanat Festivali. Bu da üniversitemizin organize ettiği bir faaliyet. İlahiyat Fakültesi’nin bu bağlamda organize ettiği dinler tarihi ile ilgili bir uluslararası sempozyum Ekim ayının sonunda olacak. Truva Atı Kısa Film Festivali de yine Troya Yılı kapsamında özel bir destek görmüş oldu. Troya Yılının ilan edilmesi ile Türkiye’nin Troya Medeniyetine sahip çıkılmasına vesile olan çok değerli kişiler oldu. Tabii ki başta Sayın Cumhurbaşkanımızın bunun sahiplenmiş olması ve o dönemki Kültür Bakanımız Sayın Numan Kurtulmuş’un bu konuya sahip çıkmış olması Çanakkale Milletvekilleri Bülent Turan’ın destek olması bizi Çanakkale olarak bu noktaya getirmiş oldu. Festival, Çanakkale’nin, Troya’nın isminin duyulmasına çok büyük bir katkı sağlayacak. Bu festival her yıl daha da güçlenerek devam edecek ve Çanakkale’yi ve Troya’yı marka yapmak adına çok ciddi katkıları olacak” dedi.
(Haber Merkezi)
Paylaş