havadurum

18 Mart ve ‘Kürt Açılımı’

Çanakkale Deniz Zaferi`nin 97`inci yıldönümü nedeniyle Diyarbakır ve Çanakkale Valiliği ortak bir proje gerçekleştirdi. Proje kapsamında Diyarbakır`da başta Valilik olmak üzere 10 değişik noktaya Türkçe ve Kürtçe afişler asıldı.

739
İlki Diyarbakır Valiliği girişindeki billboarda asılan afişte Türkçe “Kucaklaşmamız bayramları olacak` ve aynı anlama gelen Kürtçe, `Hembez kirina me, We bibe cejna wan` ifadeleri yer aldı. Afişin Kürtçe yazılan bölümünde `W` harfinin de kullanılması dikkat çekti. Hazırlanan afişlerin Valilik görevlilerince Valilik binası önü, Diclekent, Ofis başta olmak üzere kentin 10 ayrı noktasına asılacağı belirtildi.
 
Seyid Onbaşı`nın fotoğrafı üzerine yapılan afişin sol üst köşesinde Kürtçe ve Türkçe ifadeler yer aldı. Afişin altında ise, yazar Yahya Kürekçi`nin,"Pehlivan gibiydi Seyyid. Arkadaşları ona bu yüzden `Koca Seyyid` derlerdi. Çanakkale cephesine geldiğinde bayramın ikinci günüydü. Bayram sevincini yaşayamamıştı. Çünkü, bütün millet gibi o da bayram sevincinin ne zaman yaşanacağını çok iyi biliyordu. Düşmanı kovmadan zulmü durdurmadan gülmeyi ve sevinmeyi haram kılmışlardı kendilerine. Vatanın bayramı, Seyyid`in bayramı olacaktı" yazısı yer aldı.
 
Diyarbakır`daki afişi gören vatandaşları ilgiyle izledi. Vatandaşlar, "Bu olumlun bir adım. Bunun Kürt sorununun, toplumsal barışın sağlanması adına önemli bir gelişme olduğunu düşünüyoruz" diye konuştular...
Paylaş