Türkiye için önemli dönüm noktalarından biri olan 18 Mart Çanakkale Savaşları bundan 108 yıl önce bugün tarihe yazıldı. Günümüzde, "18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi" olarak kutlanan bu önemli gün, Kurtuluş Savaşı`nın kıvılcımını yakarak, emperyalizme karşı halkın başlattığı direniş açısından da önemini korumaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti`nin kurulmasıyla sonuçlanan Kurtuluş Savaşı`nın öncesinde en önemli kıvılcımlardan biri olan 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi`nde, İtilaf Devletleri donanmaları bozguna uğratıldı. Günün anlam ve önemine ilişkin siyasiler ve belediye başkanları açıklamalarda bulunarak, "Çanakkale Ruhu" nu hatırlattı.
Turan ve İskenderoğlu, "Eşsiz bir mücadelenin adıdır"
Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, "Tarihe geçen kahramanlıklarla dolu bir destan olan Çanakkale Zaferi, her yönüyle örnek teşkil eden, eşsiz bir mücadelenin adıdır. İstiklal Marşı`mıza, bağımsızlığımıza ilham veren bu zafer, aynı zamanda bir milletin, tek yürek olduğu zaman hiçbir kuvvete boyun eğmeyeceğini de dünyaya göstermiştir. Düğüne gider gibi ölüme giden, cephede kendi cenaze namazını kılan, geri dönmeyi düşünmeyen, her biri adeta ayrı bir kahramanlık destanının konusu aziz ecdadın dünya tarihine altın harflerle `Çanakkale Geçilmez` yazdırdıkları bu Zafer, bizlere de önemli bir miras bırakmıştır. Çanakkale`den Türkiye Cumhuriyeti`nin 100. yılına, yaşanan her zorlukta, genlerimizde var olan `Çanakkale Ruhu` devreye girmiş, bu Ruh milletimizi kenetleyerek zorlukların üstesinden gelmesini sağlamıştır. Her karış toprağı şehit kanlarıyla sulanmış olan ülkemiz, ölümsüz kahramanlarımızın fedakârlıkları ile elde edilen eşsiz zaferlerin sağlam temelleri üzerinde yükselmiştir. Bize düşen en önemli görev, bu Ruhu, tarih bilincini gelecek kuşaklara aktarabilmek, aziz şehitlerimizin emaneti bu ülkeyi her alanda daha ileriye taşımaktır. Bunun nişanını gururla taşıyan şehitlerimizin kahramanlıkları hafızalarımızdan asla silinmeyecek ve hiçbir zaman unutulmayacaktır" diye belirtti.
CHP`li Erkek, "Şehitlerimiz cumhuriyetin ön sözünü yazdı"
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, "Çanakkale cephesi çok farklı bir cepheydi; memleketin her köşesinden Türk`ü, Kürt`ü, Çerkez`i, Laz`ı, Gürcü`sü, Pomak`ı, Alevi`si, Sünni`si, gayrimüslimi yüz binlerce genç, vatan savunması için Çanakkale`ye, tarihî topraklara koştu. 1934`te ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk dünya tarihinin en anlamlı barış mesajını Çanakkale`den vermişti. İşgal amacıyla gelip o topraklarda ölen yabancı askerleri dahi evladı olarak kabul etti Türkiye Cumhuriyeti. Dünya tarihinin en önemli mesajıdır. Bu büyük destanlar neden yazıldı? Bu tarihî topraklarda cumhuriyetin ön sözünü yazan şehitlerimiz, kahramanlar cumhuriyet için, demokrasi için, eşitlik için, özgürlük için, adalet için, `Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.` Olsun diye bu mücadeleyi verdiler; Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir şahıs devletine dönüşsün, egemenlik şahsileşsin diye bu mücadeleler verilmedi; bu şehitlerimiz, binlerce şehidimiz gencecik yaşında hayatını bunun için feda etmedi! cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm Çanakkale şehitlerimizi ve 6 Şubat`ta yitirdiğimiz tüm canlarımızı bir kez daha rahmetle, saygıyla anıyorum" dedi.
CHP`li Ceylan, "Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesi yakıldı"
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, "Birinci Dünya Savaşı`nın en kritik aşamalarından olan Çanakkale Savaşları siyasal ve askeri sonuçlarıyla dengeleri değiştirmiş, tarihin akışına yön vermiştir. 18 Mart Çanakkale Zaferi, Nusret Mayın Gemisi`nin tarihe geçtiği, Boğaz`ın başarıyla savunulduğu ve işgalci güçlerin Çanakkale`nin "geçilmez" olduğunu kabul ettikleri gündür. Türk halkı bağımsızlık tutkusu ve yurtseverliğiyle Çanakkale`de, dünya tarihinde eşine ender rastlanan bir zafer kazanmıştır. Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin yakıldığı Çanakkale Zaferi; Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk Ulus`unun diriliş mücadelesinin de adı olmuştur. 18 Mart`ta, Çanakkale`yi denizden geçemeyeceklerini gören itilaf devletleri, Çanakkale`yi karadan geçmeyi denemişler ve kara savaşı sonunda Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman ordumuzun direnci ile yenilgiye uğratılmışlardır" dedi.
Gökhan, "Şimdi 11 ilimiz için bir araya gelme zamanı"
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, "108 yıl önce Çanakkale`de cephede nasıl bir araya geldiyse memleketin her yerinden on binlerce isimli, isimsiz kahraman; şimdi de 11 ilimiz için bir araya gelme zamanı, birlikte güçlenerek ayağa kalkma zamanı. Unutmadan, unutturmadan, dersler çıkararak toparlanma zamanı. 18 Mart nasıl tesis ettiyse bu ülkenin geleceğini, umudunu, bizim de aynı kahramanların evlatları olarak bunu başarmak ödevimizdir. Millî mücadele döneminin en önemli gayelerinden biri laik, modern, uygar bir ülke inşasıydı. Bizlere vatan toprakları ile birlikte emanet edilen buydu, bu ülküydü. Bu gaye, bu inanç ve bu kararlılık ile çıkılan yolda 18 Mart`ı takip eden milli mücadele sürecinin en büyük kazanımlarından biri de cumhuriyetimizin ilanı olmuştur. O dev mücadeleden çıkan cumhuriyetimizin ise ikinci yüzyılındayız. Bugün bizlere düşen; o dönemin en kıymetli emaneti olan Cumhuriyeti koruyup kollamaktır. Savaşın acı yüzünü gören tüm kahramanlarımızdan ibret alarak, barışın, uygarlığın, bilimin rotasından gitmektir ödevimiz. Günümüz dünyasının gelişmişliği, aklı, teknolojisi, bilimi ile üzerine katarak, çoğaltarak, geliştirerek, güzelleştirerek gelecek nesillere parlak, çağdaş, adil, demokratik bir yapı bırakabilmektir en önemli görevimiz" ifadelerine yer verdi.
Başkan Uygun, "Bize düşen en büyük görev, mirasa sahip çıkmak"
Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, "Çanakkale Zaferi, Türk milletinin adını tarihe altın harflerle yazdığı en önemli olaylardan biridir. Yenilmez denilen donanmalara karşı konularak `Çanakkale Geçilmez` sözü, tüm milletlerin hafızasına kazınmıştır. Çanakkale Zaferi, savaşmaktan yorgun düşen Osmanlı Devleti`nin prestijini yeniden güçlendirmiştir. Çökmekte olan imparatorluğun içinde Türk milletinin gücünü ve dinamizmini, koruduğunu göstermiştir. Çanakkale`de güçlü düşman ordularını mağlup etme başarısını gösteren birçok komutan, buradan kazandıkları tecrübe ve güvenle Kurtuluş Savaşı`nda da başarıyla görev yapmıştır. Çanakkale Zaferi`nin en büyük kazancı kuşkusuz Mustafa Kemal Atatürk olmuştur. Hızlı bir şekilde isabetli kararlar vermesi ve bu kararları azimle uygulaması, onu öne çıkarmıştır. Burada iyi bir asker ve karizmatik bir lider olduğunu kanıtlayan Mustafa Kemal, kurtuluş mücadelesinin ateşini yakmış ve Türk milletinin gücünü arkasına almıştır. Kazandığı başarılarla ve yaptığı devrimlerle bizlere, millet iradesinin hakim olduğu tam bağımsız bir ülke bırakmıştır. Bugün, bize düşen en büyük görev, atalarımızın emanet ettiği mirasa sahip çıkmak; Çanakkale ruhunun heyecanını ve kararlığını her zaman yaşatmaktır" diye belirtti.
Özacar, "Her bir Gelibolulu bu zaferin gururunu yaşamaktadır"
Gelibolu Belediye Başkanı M.Mustafa Özacar, "Bir asır geçse de zaferler ve onları gerçekleştiren kahramanlar asla unutulmaz. Çanakkale Deniz Zaferi, bağımsızlık, özgürlük, kardeşlik ve birlik ruhuyla verilen onurlu bir mücadelenin ürünüdür. Eşine az rastlanır bir kahramanlığın, toprakları vatan kılan bir mücadelenin, bağrından lider çıkaran bu destanın, 108. Yıldönümü kutlu olsun. Yedi düvele karşı göğsünü siper edip, vatan aşkı ve özgürlük tutkusu için tarihin seyrini değiştiren bir mücadele bu topraklarda yaşanmıştır. Emperyalist güçlerin dünya sahnesinden silinmesinin en çarpıcı örneği bu topraklarda verilmiştir. Omuz omuza savaşıp, bugün koyun koyuna yatan kahraman şehitlerimiz, milletimizin bin yıllık birlik ve beraberliğinin en büyük nişanesidir. Çanakkale Zaferi; Türk milletinin gurur kaynağı, muzaffer tarihinin mümtaz sayfalarından biridir. Her bir Gelibolulu bu zaferin gururunu yaşamaktadır" ifadelerine yer verdi.
CHP`li Güneşhan: "Atatürksüz bir Çanakkale Savaşı tarihi kesinlikle anlatılamaz"
CHP Çanakkale Milletvekili A. Adayı İsmet Güneşhan ise "Çanakkale Savaşları, dünya tarihinin en onurlu, en meşru, en anlamlı savunmalarından biridir. Çanakkale Savaşları, Troya Savaşı`nda olduğu gibi dünya tarihinin emperyalizme karşı en önemli savunmalarından biridir. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ön sözünün yazıldığı, Türk tarihine altın harflerle yazılan, eşsiz Çanakkale Zaferi`nin 108`ınci yıl dönümünü kutlamanın onuru ve heyecanını yaşıyoruz. Mehmet Akif`in söylediği gibi: `Şu Boğaz Harbi nedir?/Var mı ki dünyada eşi?/En kesîf orduların yükleniyor dördü beşi.` Çanakkale büyük bir destandı, kahramanlıktı. Ve tarihe Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ü armağan etti. Çanakkale`de bir güneş gibi doğan Yarbay Mustafa Kemal, gönüllerde tutuşturduğu ulusal bağımsızlık meşalesiyle Türk Ulusu`nu, bağımsızlığına kastedenlere karşı mücadele etmek için ayağa kaldırmıştır. Yarbay Mustafa Kemal`in tarihe geçen emridir Çanakkale; `Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar alabilir.` `Cephaneniz yoksa süngünüz var` diyerek savaşın ve dolayısıyla tarihin akışını değiştiren komutanın sahneye çıkışıdır Çanakkale. Her ne kadar bazı gruplar O`nu silmeye, görmezden gelmeye çalışsa da Atatürksüz bir Çanakkale Savaşı tarihi kesinlikle anlatılamaz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere kurtuluş mücadelesinde zafere ulaşmamız için canlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyor, kahraman şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle yad ediyorum" sözlerine yer verdi.