havadurum

18 Mart Hatime Ana Ulu Cami açıldı

2168
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, bir dizi açılış ve temaslarda bulunmak üzere Çanakkale`ye geldi. Bir otelde basına kapalı İl Müftüleriyle toplantı gerçekleştirdi. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş`i ziyaret etti. Valilik şeref defterini imzaladı. Vali Aktaş, Erbaş`a Çanakkale hakkında bilgi verdi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Valilik programı sonrası Aile, Dini, Rehberlik ve Gençlik Merkezi ile Yahya Çavuş Kur`an Kursu Merkezi`nin açılışlarını gerçekleştirdi. Ardından, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Terzioğlu Kampüsü`nde yapımı tamamlanan 18 Mart Hatime Ana Ulu Camisi`nin açılış törenine katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, okuduğu Cuma hutbesinde, "Caminin sadece ibadetle değil mihrabından minberine, kürsüsünden her köşesine, kütüphanesine, kitaplığına kadar ilim merkezi olarak değerlendirilmesi için gayret edeceğiz. Cami dersleriyle gençlerimizi, doğru dini bilgi alanında yetiştirmeye gayret edeceğiz. Hocalarımız, ilmihal, tefsir, hadis, akaid dersleriyle, talep eden öğrencilerimizi camimizde yetiştirmeye gayret edecek" dedi.
"Ülkemize yan bakanlara, birliğimize kastedenlere en büyük meydan okumayı gösteren özel eserlerdir"
Hutbenin ardından Başkan Erbaş, Cuma namazını kıldırdı. Caminin açılış törenine geçildi. Caminin açılış törenine, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas, Çanakkale İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, ilçe müftüleri, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kur`an-ı Kerim Tilaveti`nin ardından açılış konuşmaları sonrası kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Camiler cami olmasının çok ötesinde bizim için bir kimlik olan. Ülkemize yan bakanlara birliğimize kastedenlere en büyük meydan okumayı gösteren özel eserlerdir. Caminin manevi mührü bambaşka. 2 bin sene önce Ayasofya inşa edilirken konstantiniyye`nin sayısını, nüfusunu bilir misiniz. İstanbul`da Sultan Ahmet cami inşa edilirken, Osmanlı`nın nüfusunu bilir misiniz. O yüzden caminin ölçülmesi büyüklüğünden küçüklüğünden çok öte bir mühür olarak şehrimize kazandırdığı anlamdır" dedi.
"İstiklal Marşı baştan sonra milletimiz için yapılmış bir duadır"
Mescitler ve camilerin şehirlerin kalbi olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise, "Gözlerimiz şehirlerimize girdiği zaman minare arar. Geçtiğimiz yaz bir balkan seyahati gerçekleştirdim. 4 kadar ülkeyi gezdim. Gözlerimiz balkanlarda gezerken hep minare arıyor. Çünkü bizim gözlerimiz Anadolu`da minarelere alışmış. Rabbim milletimizi minarelerden mahrum bırakmasın. `Bu ezanlarki şehadetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli` derken İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy, bu mesajı veriyor. Bu duayı yapıyor. Bu bir duadır. İstiklal Marşı baştan sona milletimiz için yapılmış bir duadır. O yüzden `Bastığın yerleri `toprak!` diyerek geçme, tanı. Düşün altında binlerce kefensiz yatanı. Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı. Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı` derken Mehmet Akif Ersoy, gençliğimize, çocuklarımıza çok büyük bir mesaj, vasiyet bırakıyor. Biz şehitlerimize layık torun olmak istiyorsak, şehitlerimizin, `Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli` ifadesi var ya İstiklal Marşı`nda, işte mabetlerimizin göğsüne namahrem eli değmesin diye bizim ecdadımız şehit oldu. İşte şehitler diyarı, şehitler şehri Çanakkale`den 250 bin ecdadımızın bizden böyle bir talebi var. Diyor ki; `Mabetlerimizin göğsüne namahrem eli değdirmeyin.` bu vazife bizim, hepimizin, gençlerimizin neslimizin vazifesi" diye konuştu.
Konuşmalarından ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ve protokol üyelerinin dua eşliğinde kurdele kesimiyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Terzioğlu Kampüsü`nde yapımı tamamlanan 18 Mart Hatime Ana Ulu Camisinin açılışı gerçekleştirildi. 
10 bin kişi ibadet edebilecek
Yapımına 2016`da başlanan ve aynı anda 10 bin kişinin ibadetine imkan sunan cami, 6 minaresiyle dikkati çekiyor. Selatin camisi mimarisiyle planlanan, 16. yüzyılın estetiği ile 21. yüzyılın teknolojisinin birleştirilen, toplamda 5 bin 244 metrekare alandan oluşan camide, taç kapı girişiyle vurgulanan iç avlu bulunuyor. Ana yapıda 2 bin metrekare bodrum kat, 2 bin 25 metrekare zemin kat, 762 metrekare mahfil katı ibadet alanı olarak önem kazanıyor. Camiye, 22 kubbe ile kare formunda tasarlanan avlu kısmına 3 farklı yönden açılan kapılarla ulaşılıyor. Bodrum katında tuvalet ve abdesthaneler, atölye alanları, çocuk oyun salonu, kütüphane, toplantı, derslik ve seminer odaları yer alan caminin oturum alanı 4 bin 800 metrekare, bahçe alanı 14 bin 200 metrekareden oluşuyor. 60 metrelik iki şerefeli 4 minare ile 55 metrelik tek şerefeli 2 minaresi bulunan cami, kentin en büyük ibadethanesi olma özelliğini taşıyor.
(DHA) 
Paylaş