havadurum

17 yaşında bir fidan; Erdal Eren

1479

 Çanakkale Emek Gençliği, 37 yıl önce 17 yaşında idam edilen Erdal Eren için anma düzenledi.  Erdal Eren anmasına, Emek Partisi il örgütü, Emek Gençliği üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Saat Kulesi Meydanı’nda toplanarak İskele Meydanı’na sloganlarla yürüyen kitle, Erdal Eren için bir basın açıklaması yaptı. Burada konuşma yapan Emek Partisi İl Başkanı Muzaffer Dağtekin, “O günden bu yana birçok burjuva hükümet değişti. Ancak Sömürünün işsizliğin savaşının, adaletsizliğin egemen olduğu Kapitalist sermaye düzeni hiç değişmedi, aynen devam ediyor.12 Eylül’ün bir ürünü olan AKP hükümeti, OHAL yetkilerini, KHK’lar kullanarak Baskı ve zorbalık düzeni olan ‘Tek Adam Tek Parti’ rejimini inşa etmeye çalışmaktadır. Halkın iradesi yok sayılarak vekiller tutuklanmakta, gazete ve televizyonlar kapatılmakta, halkın haber alma hakkı engellenmekte, gazeteciler tutuklanmakta, üniversiteler susturulmakta, insanlar sorgusuz yargısız işten atılmaktadır. Doğa ve Yaşam alanları aşırı kar uğruna tahrip edilmektedir. Bunlar yaşanırken, yeni vergi ve zamlarla halk soyulmakta, Dolar Enflasyon artışıyla yoksulluk artmaktadır. Asgari ücretin düşük tutulması, esnek taşeron çalışma grev yasakları, İşçi ve emekçilerin daha fazla sömürülüp yoksullaşırken, patronların daha da zenginleşmesini sağlamaktadır. Rüşvet, kara para aklama vergi kaçırma dosyalarından yandaşlar akrabalar bakanlar çıkarken, AKP hükümeti bunları araştırıp hesap sorması gerekirken, yolsuzlukların üzerini örtmenin telaşı içindedir. Kısacası sistem çürümüş ve kokuşmuştur. İşçilere emekçilere kadınlara vereceği hiçbir şey kalmamıştır” dedi.

 
“Bizim içinde Sosyalizm bir hayal değildir”
Rüşvet ve yolsuzlukların hesabını sormanın yolunun birlikte mücadeleden geçtiğini belirten İl Başkanı Dağtekin; “Ekim Devriminden Yüzyıl sonra sosyalizmin hayal olmadığını söyledi. Dağtekin; “Kardeşler bizler işçiler, emekçiler, gençler, kadınlar ve tüm ezilenler olarak, savaş sömürü ve yağma düzeni olan Emperyalist Kapitalist Sisteme karşı, işçi ve emekçilerin iktidarı için, Barış içinde eşit-özgür sömürünün olmadığı bir dünyayı kurmak için, aramıza çekilen her türden yapay ayrımı kırarak birleşelim. Baskı ve zorbalık düzenine son vermenin, rüşvet ve yolsuzlukların hesabını sormanın yolu buradan birlikte mücadeleden geçmektedir. Bunu başarabiliriz. Bundan yüzyıl önce Rusya da İşçi Sınıfı Bolşevik Partisi önderliğinde, ezilen sınıf ve halkları birleştirerek bir sömürü ve zulüm rejimi olan çarlık iktidarını yıkarak, sömürüsüz eşitlikçi bir düzeni sosyalizmi kurmayı başardı. Büyük Ekim Devriminden yüzyıl sonra Bugün Bizim içinde Sosyalizm bir hayal değildir. Yüzyıl sonrada Ezilen sınıf ve halkların umudu olmaya, onların yolunu aydınlatmaya devam ediyor” diyerek konuşmasını sonlandırdı. 
 
“Bugün gençliği açlığa sürükleyenler, kendi çocuklarının hesap belgelerini açıklayamamaktadır”
EMEP İl Başkanı Dağtekin’in ardından, Emek Gençliği adına Deniz Çelebi konuşma yaptı. Çelebi, açıklamasında gençliğin açlığa ve işsizliğe mahkum edildiğini ifade ederek; “Erdal’ın doğduğu, büyüdüğü, mücadele ettiği dönemlerde ülkeyi sıkıyönetimle yönetenler, bugün de OHAL’le, Kanun Hükmünde Kararnamelerle yönetiyor. Tek adam rejimini inşa edenler gençliği kendi politikalarına yedeklemek isterken, bizlere geleceksizliği, işsizliği, savaşlarda ölümleri dayatıyor. Bugün, yönetenler gençliği açlığa, yoksulluğa mahkûm ederken, kendi çocuklarının ortaya dökülen hesap belgelerini açıklayamamaktadırlar. Bizler ise cebimizdeki 3-5 lirayla hem temel ihraçlarımızı, hem de kişisel, sosyal ihraçlarımızı karşılamaya çalışıyoruz. İşçilerden, emekçilerden, asgari ücretle geçinen ailelerimizden fedakârlık bekleyenler, açıklayamadıkları para ilişkileri içerisinde boğulmaktadırlar. Dünde olduğu gibi bugün de eğitimi bilimsellikten uzaklaştıranlar, gerici eğitime boyun eğmemizi bekliyorlar” dedi.
 
“Filistin için Denizlerin yolundan yürüyoruz”
Emek Gençliği Sorumlusu Deniz Çelebi, Filistin halkının mücadelesine zerre değer vermeyenlerin, bugün ‘Kudüs’ diye bağırdıklarını ifade eden Çelebi; “Filistin halkının yanında olacaksanız tüm ikili anlaşmaları yırtın atın, tüm askeri üstleri kapatın. Erdal Eren , ‘Yankee Go Home!’ diyerek 6. filoyu Dolmabahçe’de denize döken, İsrail işgaline karşı Filistin halkının özgürlüğü, laik demokratik bir Filistin Devleti’nin kurulması için kurtuluş mücadelesine katılarak emperyalizme karşı mücadelenin simgesi olan Deniz Gezmişlerin yolundan yürüyordu. Dün 6.filodan yana saf tutanlar, bugün sahte bağımsızlık ve antiemperyalizm söylemleriyle çökmüş politikalarına çıkar yol aramaktadırlar. Eveleyip gevelemeyin! Kudüs meselesinde Filistin halkının yanında olacaksanız tüm ikili anlaşmaları yırtın atın, tüm askeri üstleri kapatın! Filistin halkının mücadelesine zerre değer vermeyenlerin, bugünkü ‘Kudüs’ bağırışları ‘Mavi Marmara, One Minute’ gibi olaylar sonrasında İsrail’le arasını düzeltmek için yapılanları unutturmamaktadır. Bizler de bugün Erdal gibi, ABD’li ve İsrailli tekellerle işbirliği içinde olmayan işçilerin, emekçilerin ve Denizlerin yolundan yürüyoruz” dedi.
 
“Erdal’ın da dediği gibi, onların kurduğu düzeni yargılayacağız”
Son olarak Atikhisar Barajında yapılan katliama da değinen Çelebi; Şehrimizdeki doğa talanına karşı suyumuza sahip çıkmak için yan yana geliyoruz. Biz gençler karanlığa boyun eğmiyoruz. Kimi zaman lisemizdeki kantin fyatlarına karşı çıkmak için birleşiyoruz, kimi zaman okullarımızda yapılan ‘öğretmen’ değişikliklerinin karşısına dikiliyoruz. Şehrimizdeki doğa talanına karşı suyumuza sahip çıkmak için yan yana geliyoruz. Yan yana geldikçe kazanacağımızı biliyoruz ve Erdal’ın dediği gibi onların koruduğu düzeni yargılayacağız. Onların ortaya dökülen tüm pisliklerine karşı karanlığı yırtıp ışık olacağız. Kazanacağız! Şimdi bütün gençliğe çağrımızdır ‘Laik Demokratik Cumhuriyet için, bağımsızlık için, Sosyalizm için, emeğin kurtuluşu için, gençliğe iyi bir gelecek için, laik bir eğitim sendikal özgürlük için, insanca yaşayacak bir ülke için, huraferle dolu din istismarcı gerici eğitime karşı olmak için, Bütün gençliği bu ortak değerlere mücadeleye etmeye, gücünü birleştirmeye, emeğin saflarında örgütlenmeye çağırıyoruz” dedi. 
(Eren Aşnaz Seçkin Sağlam)
Paylaş