11. Arkeoloji Buluşması başladı

Çanakkale Belediyesi ile İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleşen Çanakkale Bilim Sanat ve Kültür Etkinlikleri Derneği’nin (ÇABİSAK) organize ettiği ‘11. Çanakkale-Troas Arkeoloji Buluşması’ başladı.

1457
 
Yalı Hanı`nda gerçekleştirilen 11. Çanakkale-Troas Arkeoloji Buluşması yoğun ilgi gördü. Buluşmada söz alan Maydos Kilisetepe Höyüğü Kazı Başkanı Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Göksel Sazcı, slayt eşliğinde Eceabat ilçesindeki Maydos Kilise Tepesi Höyüğü kazıları ile ilgili bilgiler verdi. Maydos Kilise Tepesi Höyüğü kazılarında ele geçirilen buluntulardan bahseden Sazcı, bu yıl ki kazı çalışmalarında çok sayıda objenin gün yüzüne çıkarıldığını belirterek; “Bu yıl buluntularımızın arasında ilginç objeler var. Surahi ve bardak gibi objeler yer alıyor. Bu iki obje bu yıl ki kazılarda birer metre mesafeyle yan yana bulundu. Balkanlardan ithal edilmiş seramikler diyebiliriz. Troia`dan bildiğimiz bir kap da var buluntular arasında. Bu da bu yıl ele geçirildi. Yani, burada Troia kültürünü ve Balkan kültürünü bir arada gördüğümüz yer. Milattan önce 12. yüzyılda doğu Avrupa`da yapılan araştırmalar neticesinde büyük bir kuraklık tespit ediliyor. Bu kuraklık neticesinde kavimler birleşerek doğuya doğru iklimi daha uygun olan yerlere doğru göç ediyorlar. Arkeolojik tabakaları bir kazı yerinde bir dolabın çekmeceleri gibi üst üste geldiğini düşünüyoruz. Halbuki durumun böyle olmadığını biz Kilisetepe kazılarında bir kez daha gördük” dedi.
 
 
Bizans dönemine ait buluntular
Kazı çalışmalarında oval şekilde yapılara da rastlanıldığını kaydeden Sazcı; bu yıl ki buluntuların son dönemini Bizans dönemine ait buluntuların oluşturduğunu ifade ederek; “Daha eski yapılara ait izler bulduk. Bunlar son derece önemli yapılar. Çünkü, Yunan göçlerine ait yapılar, anadolu sahillerinde pek yok. Buraya en yakını ise Midilli Adası`nda var. Anadolu kıyılarında bu tip yapılar mutlaka vardır ama henüz kazısı yapılmamıştır. Buluntular arasında yine asmalı şeklinde bir ocak ve üzerinde de bir tane çömlek var. Bu şekilde terk edilmiş. Bu seneki buluntularımızın son dönemini Bizans dönemine ait buluntular oluşturuyor. Önceki yıllarda biz, Bizans dönemine ait büyük bir savunma yapısının temellerini bulmuştuk. Biz bunun bir planını çizmiştik. Kule türü bir yerleşme. Ama, fazla bir buluntu ele geçmemişti. Sadece bu yapı kalıntısı vardı. Bu sene de bir çukur içerisinde yine Bizans dönemine ait bir kap, gerdanlık, iki tane çan, boncuk ve halka gibi buluntular bulundu. Bunun dışında Bizans ile ilgili bu seneki çalışmalarımızda fazla bir buluntu ele geçmedi ama başka ilginç bir şey oldu. Bu da kazı esnasında Yunan bir tarihçi bayanla, MYDOS da yaşamış yunan kökenli 2 kişi ve bir rahip kazımızı ziyaret ettiler. Ellerinde bir haritayla bu bölgede olan kiliselerin ve manastırların yerlerini tespit etmeye çalışıyorlardı” diye konuştu. Sazcı, sunumunu kazı çalışmalarında görev alan ekibine teşekkür ederek sonlandırdı. Sunumun ardından ÇABİSAK Derneği Başkanı Saim Yavuz, Maydos Kilisetepe Höyüğü Kazı Başkanı ÇOMÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Göksel Sazcı`ya plaket takdim etti.
Paylaş