100’üncü yılın ilk konuğu; Kocaeli

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 100. Yıl nedeniyle Türkiye’deki tüm Oda ve Borsalara yaptığı Çanakkale davetinin ilk misafiri Kocaeli Sanayi Odası oldu. Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Meslek Komitesi Başkanları ile Oda çalışanlarından oluşan 65 kişilik bir Kocaeli Sanayi Odası heyeti, dün ÇTSO Yönetimini ziyaret etti ve iki Oda yöneticileri ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde ortak toplantı yaptı.

766
 
 
ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okay, toplantıda yaptığı konuşmada, Kocaelili sanayicilere Çanakkale olarak daha fazla işbirliği ve yatırım çağrısında bulunarak, “Biz Çanakkaleli girişimciler, Körfez geçişi tamamlandıktan sonra, gıptayla baktığımız Kocaeli ile fiziken de yakınlaşmayı ve bu dev sanayi kentinin imkanlarından istifade etmeyi hayal ediyoruz. Bugün bu kente yatırım yapıp yerini alanlar yarın bunun keyfini sürer, buna yürekten inanıyorum. İnşallah Kocaeli’nden gelen dostlarımız yakın bir gelecekte bu yönde örnek adımlar atarlar” dedi. Kocaeli Sanayi Odası heyetine, ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ile Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Komite Başkanları ev sahipliği yaptı. Kocaeli Sanayi Odası heyetinde ise Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Meclis Başkan Yardımcısı Melih Karakaş ile Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Komite Başkanları yer aldılar. Toplantıya Çanakkale Belediyesi Başkan Vekili Saffet Kocabaş da katıldı. ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Kocaeli Sanayi Odası heyetini ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nin girişinde karşıladıktan sonra, yapılan kısa görüşmenin ardından toplantı için İÇDAŞ Salonuna geçildi. ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, burada yaptığı konuşmada, Kocaeli Sanayi Odası Başkan ve yöneticileri misafir etmekten ÇTSO olarak duyduğu mutluluğu dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Kocaeli, Türkiye’nin ekonomi merkezi İstanbul’u üretimiyle besleyen ve Anadolu’yu Avrupa’ya bağlayan çok önemli bir hinterland ve köprü kent. Sizi size anlatmama gerek yok ama Kocaeli’nin ülkemizin imalat sanayinde yüzde 13 oranında pay sahibi olması, 2 bin 200’ü aşkın sanayi tesisinin varlığı, 13 OSB’si, 2 serbest bölgesi, 3 teknoparkı, Ülkemizin dış ticaretinin yüzde 17’sinin bu kentte gerçekleşmesi, 500 büyük sanayi kuruluşuna 92 şirketle girmesi, Kocaeli kentini çok ayrıcalıklı kılıyor. Kocaeli, bu özellikleriyle Uluslararası Rekabet Kurumu’nun hazırladığı endekse göre Türkiye’nin en rekabetçi beşinci kenti. Biz Çanakkaleli girişimciler, Körfez geçişi tamamlandıktan sonra, gıptayla baktığımız Kocaeli ile fiziken de yakınlaşmayı ve bu dev sanayi kentinin imkanlarından istifade etmeyi hayal ediyoruz. Çanakkale, bugün Türkiye’nin en rekabetçi 33’üncü kenti. 500 büyük sanayi kuruluşu arasında Çanakkale’den sadece 4 fabrika yer alıyor. Ancak kentimizin büyüme potansiyeli, mevcut tablonun çok ilerisinde. Çanakkale, yıllardır üzerine sinen ulaşılmaz kent yaftasını atmaya başladı. Bugün havayolu trafiğiyle başlayan bu hareketlilik, yarın İstanbul-İzmir otoyolu ve Çanakkale Köprüsü’nün yapımıyla gerçek anlamda bakir olan kentimizi, bir cazibe merkezi haline getirecek."
 
 
“Bu kente yatırım yapanlar, bunun keyfini sürer”
ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, 18 Mart’ta Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılının idrak edileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bütün dünyanın “son centilmen savaş” olarak andığı ve gönüllere böylece kazıdığı Çanakkale Savaşı, esasen Türkiye’nin kalkınıp bugünlere gelmesine neden olan birlik ve beraberlik ruhunun da kaynağıdır. Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılında bu ruhun yeniden şahlanmasını ve kentimiz için güzel günlerin başlangıcı olmasını ümit ediyoruz. Çanakkale, Türkiye’nin büyüme potansiyeli en yüksek kentlerinin başında geliyor. Bugün bu kente yatırım yapıp yerini alanlar yarın bunun keyfini sürer, buna yürekten inanıyorum. 100 yıl önce Çanakkale’ye savaşmak için gelenler arasında Edirne’den Ardahan’a tüm vatan evlatları vardı. Bugün de memleketin her yerinden iyi düşünülmüş yatırımlar bekliyoruz. İnşallah Kocaeli’nden gelen dostlarımız yakın bir gelecekte bu yönde örnek adımlar atarlar. Bu anlamlı ziyaret için tekrar teşekkür ediyor, 18 Mart törenleri için de kentimize bekliyoruz."
 
“Türkiye`nin ikinci büyük sanayi kentiyiz”
Osman Okyay’ın ardından konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılı nedeniyle ÇTSO ev sahipliğinde yapılan toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, “Bizlere ev sahipliği yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’na Meclis Başkanı Osman Okyay ve Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin huzurunda teşekkür ediyoruz” dedi. KSO Başkanı Zeytinoğlu, Kocaeli kenti ve sanayisi ile ilgili bilgi verdiği konuşmasında, İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük sanayi kenti niteliğindeki Kocaeli’nin “En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” sıralamasında 87 firma barındırdığını ve Sanayi Odası’nın 68 üyesinin 18’inin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde temsil edildiğini ifade etti. Ayhan Zeytinoğlu , sözlerini şöyle sürürdü: “500 firma arasında Kocaelili firma sayısı yıllara göre 87 ile 92 arasında değişmektedir. Kocaeli gerçekten büyük bir üretim merkezi, 260’a yakın yabancı sermayeli firma var. Ağırlıklı sektörler de kimya, otomotiv, metal ve makine sanayinden oluşuyor. Körfezimizde 35 tane limanımız var ve Körfez doğal bir liman niteliğindedir. 2014 yılı dış ticaret hacmimiz 68 milyar dolar ve bu da ülkeler sıralamasında Kocaeli’yi 67 ülke ile eşdeğer bir konuma getiriyor. Ama bizim en çarpıcı rakamımız 2014 yılında 39 milyar lira vergi ödememizdir. Kişi başına 23 bin lira vergi düşüyor. Türkiye ortalaması 5 bin liradır ve bu konuda Kocaeli birincidir. Kocaeli olarak Türkiye bütçesine vergisel anlamda çok önemli destek veriyoruz.” Toplantının diğer konuşmacısı savaş tarihi uzmanı ve Anadolu Sağlık Vakfı Direktörü Necmettin Özçelik, salondakilere Çanakkale Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı’ndaki diğer cepheler hakkında bilgi verdi. İÇDAŞ Salonu’ndaki toplantı, ÇTSO’nun hazırladığı Çanakkale Tanıtım Filmi’nin izlenmesi, günün anısına plaket ve hediye verilmesi, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. ÇTSO ve KSO yöneticileri ve çalışanları toplantının ardından Kongre Fuar Merkezi’nde yer alan Piri Reis Müzesi’ni gezdi. Daha sonra hep birlikte Assos Salonu’nda öğle yemeğine geçildi ve ÇTSO yöneticilerinin Kocaeli heyetine ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’ni gezdirmesi ile ziyaret son buldu.
Paylaş