havadurum

100’üncü yıl törenleri gerçekleştirildi...

Çanakkale Kara Savaşları`nın 100`üncü yıldönümü törenleri dün Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`nda gerçekleştirildi. Törende İngiltere Prensi Charles ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuşma yaparak anıta çelenk bıraktılar.

430
 
 
Çanakkale Kara Savaşları`nın 100`üncü yıldönümü törenlerindeki ilk anma Mehmetçik Anıtı’nda gerçekleşti. Bugün de devam edecek törenlerin dünkü bölümüne 17 devlet başkanı ve 5 başbakan katıldığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İngiltere Prensi Charles`ın da katıldığı törenlerde Kuran-ı Kerim okunmasının ardından ilk söze Prens Charles aldı. “Cesaretle dövüşen ve canlarını veren askerleri şereflendirmek için sizlerle birlikte olmaktan şeref duyuyorum” diyen Charles, “Çatışmanın her iki tarafındaki insanlar hayatın çok farklı noktalarından geliyorlardı ancak başka bir dünyanın içinde buldular kendilerini. 1915 yılında her iki tarafın da kaçamayacağı savaşlarla, silahlarla, hastalıklarla mücadele ettiler. Bugün, biz buradaki insanların kahramanlığını ve insanlığını hayranlıkla hatırlamamız gerekiyor. Şehirlerini, köylerini bırakıp canlarını feda ettiler. Böylesine büyük rakamlarda bu kadar büyük kayıplar daha önce yaşanmamıştı. Liderler, halklar ve topluluklar olarak nefrete karşı uyumluluğun yaratılması için birlikte çalışmalıyız ki böyle savaşlarda hayatını kaybetmiş insanların anısını şereflendirebilelim” ifadelerini kullandı.
 
Erdoğan da konştu
``Ülkemize ve Çanakkale’ye hoş geldiniz” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Gelibolu Yarımadası 1. Dünya Savaşı’nın en önemli cephelerinden biriydi. 100 yıl önce bu cephede vatanlarını ve şereflerini savunan yüzbinlerce askerimiz gözlerini kırpmadan ölümün üzerine gitti. Farklı milletlerden yüzbinlerce asker de kendi hayalleri için cesaretle savaştı. Hepsini saygıyla yad ediyorum. Çanakkale’deki savaş cephede olmayanları kaderini de etkileyen sonuçlar doğurdu. Savaş yüzyılının sona erip barış yüzyılının başlaması çağrımızı paylaşan dostlarımız olarak görüyoruz. Dün İstanbul’da bugün burada verdiğimiz barış mesajına dünyanın çok ihtiyacı var. Çanakkale ve Gelibolu’nun barış mesajı vermek için doğru yer olduğunu düşünüyorum. 100 yıl önce Gelibolu’da yaşanan çarpışmalar tüm milletlerin ortak hafızasında yerini aldı. Çanakkale bizim için zafer sembolü olduğu kadar kayıplarımız sebebiyle hüzündür. Çanakkale ağıtlarımızda bunu görmek mümkündür. Çanakkale içinde vurdular beni…. Offf gençliğim eyvahhh. Bu topraklara yüzbinlerce gencin istikbali gömüldü. Evet bu topraklarda can vermiş tüm evlatları anıyoruz. Yeni nesillere düşen görev, Çanakkale’de taşa, toprağa denize kazılan dostluk mesajına sahip çıkmaktır” şeklinde konuştu. Törenler bugün de devam edecek... *Hürriyet-Milliyet-Radikal
Paylaş