100’üncü yıl ne hissettiriyor?

Çanakkale Savaşlarının 100`üncü yılı bu yıl da törenlerle kutlanacak. Yaklaşık 3 yıldır, 100`üncü yıl törenleri ile ilgili tartışmalar, “Hazırlık yapılması”nın gerektiğine dair planlama çağrıları, savaşların önemi ve benzeri konuların oluşturduğu gündem ile 100`üncü yıla gelindi. Türkiye`nin her yerinde ayrı bir heyecan uyandıran o büyük çarpışmanın yüzüncü yılı, Çanakkalelilerde ne gibi bir his yarattı? Kent halkı 100`üncü yılda ne hissediyor? Yapılan çalışmaları nasıl değerlendiriyor?

407
Birinci Dünya Savaşı`nın en önemli cephelerinden biri olan, savaşın sonuna etki eden, hatta sonucu itibariyle coşkusu ve örgütlülüğü ile Kurtuluş Savaşı`na bile etkileri olduğu düşünülen Çanakkale Savaşları`nın 100`üncü yılı Çanakkaleliler için ne ifade ediyor? “Türkiye Cumhuriyeti`nin önsözünün yazıldığı yer” tanımı, neredeyse her bürokrat ve siyasetçinin diline pelesenk olmuş, klişe söylemlerden biridir. Bu ve buna benzer anlamlarla, özellikle kent idaresindeki bürokratlar ve siyasetçiler tarafından kendisine yüklenen değer giderek artırılan Çanakkale Savaşları, 100`üncü yılda biçilen, layık olduğu değeri, hissi ya da coşkuyu yansıtıyor mu? Çanakkale OLAY Gazetesi olarak, birçok sonuca neden olan, dünya tarihinin önemli sayfalarından birine sahip olan, içinde onlarca hikaye ve kahramanlaştırılmış karaktere sahip olan, özellikle “Savaş ve barış” konusunda birçok örneği ile karşılığı olan Çanakkale Savaşları`nın yüzüncü yılını, 100`üncü yıl törenlerini Çanakkale`deki vatandaşlara sorduk. “100`üncü yıl size ne hissettiriyor” dedik, aldığımız cevaplar, savaşa ve savaşın yüzüncü yılına dair hayli ilgi çekici oldu.
 
İşte Çanakkalelilerin, Çanakkale Savaşları`nın yüzüncü yılına dair görüş ve düşünceleri;
 
Yıldırım Eskicioğlu:
Çanakkale Savaşları bizim halk olarak neleri başarabileceğimizi gösteren bir savaş. Çok kanlı ama sonunda barışı sağlayan bir savaş. Dünya tarihinde bir daha savaşları görmek istemiyoruz. Kentimizde Çanakkale Savaşlarının 100. Yılı değilmiş gibi bir hava var. Dışarı çıkın insanlara bakın, sanki böyle bir savaş hiç yaşanmamış. Aslında Çanakkale`ye özgü birşey değil bu. Türkiye’ye baktığımızda Türkiye’de de durum aynı. Aslında Çanakkale savaşlarındaki ruha bakıp, kendi içimizdeki sorunları bir kenara bırakıp birbirimize kenetlenmeliyiz. Bugün halk birbirine kenetlenme çabasında ama iktidar bunu engellemek için elinden geleni yapıyor. Bu yıl `Çanakkale savaşlarının 100. Yılı` diyoruz ama ben Çanakkale`de buna dair bir hazırlık görmüyorum. Bir tek Çanakkale Belediyesinin dışarıda bir kaç görsel çalışmasını gördüm. Eğer 100. Yıla ev sahipliği yapıyorsak bunun bütün insanlara hissettirilmesi lazım. Aslında senede bir gün Çanakkale`nin hatırlanması yanlış. Çanakkale`de her gün ücretsiz otobüsler kaldırıp insanların şehitlikleri görmeleri sağlanabilir.
 
Serpil Kumkaleli:
Çanakkale Savaşlarının 100`üncü yılında yapılacak etkinlikler halk için çok bir anlam ifade etmiyor. Halk 18 Mart etkinliklerinde alınan güvenlik önlemlerinden dolayı kordona bile çıkamıyor. Böyle bir anma olmaz. 100. yıl etkinliklerinden bahsediliyor ama halk evden çıkamıyor. Sadece siyasiler, bürokratlar belirli bir kesim katılıyor. Bu onların programı bizim programımız değil. Ama bu sene sokaklara çıkacağız. Halk olarak kutlayacağız 18 Mart’ı. Bürokrasi de kendi kutlasın.
 
Sırrı Yılmaz:
Yerel basından takip ettiğimiz kadarıyla biliyoruz etkinlikleri. Ama pek bir bilgimiz yok. Çanakkale savaşlarının 100. Yılı önceden bir takım abartılı söylemlerle çok büyütüldü ama bizim gördüğümüz çok bir faklılık yok. En başta Çanakkale halkının bilmesi gereken bu programlardan buradaki insanların çoğunun haberi yok. Bu yıl Çanakkale Savaşlarının 100`üncü yılı olmasına rağmen önceki yıllardan çok bir fark göremiyorum. Bizlere bu yılı hissettirecek çok bir durum yok. Bir takım söylenen abartılan şeyler çok fazla. Ama hayata geçmiş gibi görünmüyor.
 
 
İmat Çıtak:
Bu yıl yapılacak 100. Yıl etkinlikleri hakkında hiç bir bilgimiz yok. Her sene yapılan 18 Mart programları gibi olacak bence. Çok bir fark olacağını düşünmüyorum. Bu yıl yine yollar kapatılacak. Polis her yerde kontrol noktaları oluşturacak. Halka buradan yürüme şuradan yürü diyecek. Halka yasak getirilmeseydi, gidip bizler de o heyecanı o ruhu törenlerde hissedecektik. Bu yıl Çanakkale Savaşlarının 100`üncü yılına dair hiç bir şey hissedemiyorum. Yapılacak olan törenlere siyasetçiler katılır kutlarlar her seneki gibi. Eğer programlar böyle olursa bırakalım 100`üncü yılı, 200`üncü yıl da olsa hiçbir şey ifade etmez. Eğer çok iyi bir program yapılabilirse Çanakkale de çok iyi tanıtılmış olacak.
 
 
Erdal Kurt:
Gönül ister ki 100`üncü yıl törenlerine katılabilelim. Ama törenler halka kapatılacakmış diye duydum. Çanakkale Savaşlarının 100`üncü yılı olduğuna dair kentte hiç birşey göremiyorum. Şuana kadar hiç birşey de duymadım. O yüzden Çanakkale savaşlarının 100üncü yılı olmasına rağmen o ruhu o heyecanı göremiyorum hiç bir yerde.
 
Ahmet Konar:
18 Mart Çanakkale Zaferi`nin 100`üncü yılı olmasına rağmen onun heyecanını göremiyorum. Yapılacak olan etkinliklerden de haberim yok. Yapılacak olan törenler bana çok samimi gelmiyor. Çanakkale Savaşlarına katılan o insanlardaki fedakarlığı bugün göremiyorum. Ne zorluklarla kazanılan bir savaş. Ama bugün kentimize baktığımızda her seneki törenler gibi bir hava var. Yapılacak olan etkinliklerin halka daha iyi duyurulması gerekiyor. Törenlere de isteyen herkesin katılması sağlanmalıdır.
Paylaş