havadurum

10 Kasım için 'Bayram' denilmesine tepkiler dinmiyor

1290

 Bayramiç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmaların şartnamesinde 10 Kasım’ı “bayram” olarak nitelendiren ibarenin kullanılmasına tepkiler artarak devam ediyor. Yaşanan olayın ardından gece saatlerinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü resmi sitesinde açıklama yapılmış ve açıklamada, yazım hatasının `sehven` yapılmış olduğu belirtilerek; “Bayramiç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün ebediyete intikalinin 81. yıldönümü münasebetiyle "Atatürk ve Uygarlık" konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışması düzenlemiştir. Yarışma koşullarının okullarımıza tebliğ edildiği yazışmadaki `ifade hatası` henüz kamuoyuna yansımadan düzeltilmiş,  yazışmalar güncellenmiş ve sorumlular uyarılmıştır. Ayrıca, konuyla ilgili inceleme/soruşturma başlatılmıştır. Yazım hatasının `sehven` yapılmış olduğu anlaşılır durumda olmasına ve düzeltilmesine rağmen kamuoyunda maksatlı bir algı oluşturulmak istendiğine büyük bir üzüntüyle şahit olmaktayız. Oluşan hassasiyet nedeniyle aziz milletimizden özür diliyor, aramızdan ayrılışının 81. Yıl Dönümünde Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ü saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz” ifadelerine yer verilmişti. Bayramiç Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada ise konunun detaylı şekilde araştırılarak incelenmesi için soruşturma başlatılacağı belirtildi. Kaymakamlıktan yapılan açıklamada;  “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün 10 Kasım 1938 tarihinde hayata veda edişinin 81. yılı münasebetiyle ilçemizde 10 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilecek olan anma etkinlikleri çerçevesinde; İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullara gönderdiği yazı dolayısıyla, bazı basın yayın organlarında çıkan haberler, yaşanan olumsuzluklar nedeniyle, konunun detaylı bir şekilde araştırılması, incelenmesi için soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” ifadelerine yer verildi. Tepkiler, dün yapılan açıklamalarla devam etti. CHP Bayramiç İlçe Başkanlığı ve İyi Parti İlçe Başkanlığı, Eğitim Sen ve Türk Eğitim Sen Şube Başkanları olayı kınayarak, sorumlular hakkında derhal işlem başlatılmasını talep ettiler.

 
“Bu skandal hatanın düzeltilebilir hiçbir yanı yoktur”
CHP Bayramiç İlçe Başkanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada; "Bayramiç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü`nün, 10 Kasım Atatürk`ü Anma Haftası kapsamında düzenlediği yarışmaların şartnamesinde yer alan `bayram` ibaresini esefle kınıyorum. Müdürlük tarafından yapılan açıklamada `sehven` yapıldığı ifade edilen bu skandal hatanın düzeltilebilir hiçbir yanı yoktur. Resmi evrakta geçen bu ibarenin açıklaması veya özrü olamaz. Bayramiç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü idarecileri, böylesine önemli bir günde yapılan yazışmalara ve hareketlere dikkat etmek zorundadır. Koltuğu işgal edenler, makamlarının gerektirdiği ciddiyeti göstermelidir. İlçemizde eğitim gibi bir alanın idarecisi durumundaki kişilerin işini savsaklamak gibi bir şansı olamaz. Bu konuda sorumluların başında gelen Bayramiç İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Etik`i istifaya davet ediyorum. İstifa etmediği taktirde derhal görevden alınmalıdır" denildi.
 
“Sorumlu kişinin derhal istifa etmesi gerekmektedir”
İyi Parti Bayramiç İlçe Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada; "Atatürk tüm yurttaşların ortak değeridir. Eğitim ise ciddiyetsizlik kaldırmaz. Tüm idarecilerin yanında, özellikle eğitim idarecilerinin çok daha hassas ve dikkatli olması gerekmektedir. Ülkenin geleceğini elinde tutan kişilerin böylesi durumlara imza atmaları talihsizlikle ve dikkatsizlikle açıklanamaz. Bu tarz olaylar, öğretmenlik mesleğini de ayaklar altına almaktadır. Çocukların geleceğini düşünecekleri, eğitimin çıtasını yükseltecekleri yerde bu tür olumsuzluklarla anılmaları ilçemiz için hayırlı olmaz. Hayatım boyunca böyle bir şey görmedim. Milli Eğitim`in 29 Ekim çelenk töreninde yaşattığı olumsuzluğun ardından meydana gelen bu durum bardağı taşırmıştır. Hayatını eğitime adamış biri olarak yaşanan durumu şiddetle kınıyorum. Sorumlu kişinin derhal istifa etmesi gerekmektedir. Sorumlu kişi ilçemize daha fazla zarar vermeden gereği yapılmalıdır" ifadelerine yer verildi.
 
“Yakışıksız ve saygısızca tutumu kınıyorum”
Eğitim Sen Şube Başkanı Filiz Savaş, yapılanın büyük bir aymazlık ve saygısızlık olduğunu belirterek; “Bayramiç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Atatürk’ün ölüm yıldönümü haftasında düzenlemeye çalıştığı etkinlik duyurusunda ‘bayram’ kelimesini kullanması büyük bir aymazlık. Ne kadar özensiz ve isteksiz iş yaptıkları belli. Son yıllarda Atatürk’e ve Cumhuriyet değerlerine olan saldırılar ve itibarsızlaştırma politikalarına bakınca, Bayramiç Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu davranışı oldukça düşündürücü geliyor. Ayrıca ifade hatası olarak kendilerini savunmuşlar. Buna ‘pes doğrusu’ diyoruz. Bu, yazışma memuru, şefi, şube müdürünü, ilçe müdürünü aşıyor ve imzalanarak okullara duyurusu yapılıyor. Nasıl iş yaptıklarının da açıkça bir göstergesi olduğunu düşünüyorum. Bunun yanında Bayramiç İlçe Müdürlüğü’nün yaptığı yakışıksız ve saygısızca tutumu kınıyorum. Bunun hemen telafi edilip halktan ve öğrencilerden özür dilenmesi gerekiyor. Bu ifade hatası bile olsa bunun sorumluları cezalandırılmalı.  Son olarak Atamızı, ölümünün 81’inci yıl dönümünde saygı ve sevgi ile anıyoruz” dedi. 
 
“O kripto kimse, bu kişilerin bulunması gerekiyor”
Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Resul Demirbaş, Bayramiç’te 29 Ekim’de de skandal yaşandığını belirterek; “Bu kabul edilebilir bir durum değil. Ulu Önder Atatürk’ün ölüm yıl dönümünden mutlu olanların bugünü bayram olarak gören zihniyetin, kafalarının arkasına bakmak lazım. Kafalarının arkasında bu yas gününü bayram olarak görüyorlar.  Bu yöneticilerin derhal görevden alınmaları gerektiğini düşünüyorum.  Dün buralarda FETÖ’cüler vardı, bugün başka birileri var ve bu kişilerin kafalarının arkasında Atatürk’e karşı büyük bir kin var. Atatürk’ün ölüm yıldönümünü bayram olarak nitelemek bu millete yapılmış bir ihanettir. Tabi liyakatsiz insanları görev başına getirirseniz olacaklar da kaçınılmaz olur. Bayramiç’te aynı şey 29 Ekim kutlamalarında da yaşandı. Bunların arkasında kim varsa bu durumda aynı şeye çıkıyor. Bence orada bir kripto var. O kripto kimse bu kişilerin bulunması gerekiyor. Derhal Bayramiç Kaymakamı’nın, Çanakkale Valisi’nin ve yetkililerin bu duruma müdahale etmesini ve bu kripto kimse onun hemen bulunması gerektiğini düşünüyorum” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş