10 hikaye, 10 beste...

529
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ortaklığı ile "Çanakkale Zaferi Kahramanlık Hikayeleri Besteleri-10 Hikâye 10 Saz 10 Besteci" projesi için bestelenen eserlerini tanıtımları ve notalarının yer aldığı kitap yayınlandı. Proje ile; Çanakkale Zaferi`nde yaşanmış kahramanlık hikayelerini müzik dili ile anlatabilmek, zaferi betimleyen eserleri müzik kültürümüze kazandırmak, Çanakkale`yi ve Çanakkale Zaferini ülke genelinde tanıtmak amaç edinildi.
 
Projenin danışmanları iki değerli Çanakkale`li müzik insanı Cihat Aşkın ve Ersin Antep olmuştu. Projede, Can Aksel Akın, Eray Altınbüken, Gizem Alever, Tolga Taviş, Evrim Demirel, Hasan Barış Gemici, Hasan Uçarsu, Mesruh Savaş, Oğuzhan Balcı, Yusuf İzeddin Mesçi besteci olarak yer aldılar. Bestecilerin eserleri ülkemizin en seçkin sanatçılarınca seslendirildi. Hasan Vapur/Bağlama, Ayşegül Kostak Toksoy/Kanun, Cihat Aşkın/Keman, Eyüp Can Açıkpazu/Ney, Gökhan Aybulus/Piyano, Göknil Bişak Özdemir/Tanbur, Hatice Doğan Sevinç/Kemençe, Sarper Eroğlu/Ud, Dilbağ Tokay/Çello, Kahraman Şeref/Viyola ile eserleri seslendirdiler. Konser kaydı ise oldukça deneyimli bir isim olan Mehmet Sungur tarafından yapıldı. Konserin kaydına youtube sayfasından ulaşılabilindiği gibi eserlerin besteleniş ve konser süreci ise belgesele konu oldu. Berkay Kılıçarslan tarafından yönetmenliği yapılan belgeselde youtube sayfasında yer alıyor. Konser kaydına ve Çanakkale Kahramanlık Hikayeleri "10 Hikaye 10 Beste" Belgeseline, youtube sayfasında ÇOMÜ Konservaturar kanalında izleyici ve dinleyicilere açıldı.
 
"Bir ilk"
Türkiye`de bir ilk olan projeyle ilgili ÇOMÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen, "Çanakkale kara ve deniz savaşlarında sayısız kahramanlık hikayesinin olduğu bilinmekte. Proje kapsamında; 10 Kahramanlık hikayesi, 10 bestecimiz tarafından farklı çalgı toplulukları için bestelendi. Çanakkale Zaferi`nde yaşanmış kahramanlık hikayelerini müzik dili ile anlatabilmek, zaferi betimleyen eserleri müzik kültürümüze kazandırmak, Çanakkale`yi ve Çanakkale Zaferini ülke genelinde tanıtmanın yanında; profesyonel müzik eğitimi dağarcığına yeni eserler kazandırmak projenin amaçları arasında."
 
"Anlatılmayı bekleyen sayısız hikaye var"
"Sanat devletsiz devlet sanatsız olmaz" sözünü sıkça kullandığını belirten Türkmen, "Devletimizin iki güzide kurumu ve çalışanları proje için bir araya geldi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin değerli yöneticileri ve çalışanlarına ne kadar teşekkür etsek azdır. Elbette projede yer alan bestecilerimize, danışmanlarımıza ve değerli icracılarımıza çok teşekkür ediyoruz. Çanakkale Zaferi`nde yaşanmış kahramanlık hikayelerini müzik dili ile anlatabilme, zaferi betimleyen eserleri müzik kültürümüze kazandırma, Çanakkale`yi ve Çanakkale Zaferini ülke genelinde tanıtma hedefleri olan proje inanıyoruz ki sadece bugün değil gelecekte de adından sıkça söz ettirecek. Anlatılmayı bekleyen, kültür, sanat ve tabii müziğe konu edinilecek sayısız hikâyenin olduğu bilincindeyiz. Bu ve benzeri projelerin yeni ve özgün projelere yol açması dileğiyle. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimize armağan olsun" dedi.
 
"Can-ı gönülden teşekkür ederiz"
Türkmen Son olarak, "Çanakkale devlet konservatuvarı "çevreden evrene ilkesi"ni en önemli hedeflerinden biri olarak görmeye devam edecek. Tarihi Alan Başkanımız İsmail Kaşdemir, rektörümüz Prof. Dr. Sedat Murat`a, bestecilerimize, icracılarımıza, teknik ekibe, tarihi alan başkanlığının değerli çalışma ekibine can-ı gönülden teşekkür ederiz" ifadelerine yer verdi.
(Nevin Yüksel) 
 
Paylaş