havadurum

1 Mayıs kutlu olsun...

1315

 İşçi ve emekçilerin “Birlik, Beraberlik ve Dayanışma Günü” 1 Mayıs bu yıl coronavirüs salgını dolayısı ile kısıtlı etkinlik ve eylemlerle kutlanacak. 1 Mayıs dolayısı ile sendika konfederasyonları başta olmak üzere, dernek, STK ve partiler açıklama yaparak,  işçi ve emekçilere yaşamlarının her alanında 1 Mayıs’ı kutlama çağrısında bulunmuşlardı. Çanakkaleli siyasiler, 1 Mayıs Birlik, Beraberlik ve Dayanışma Günü’nü kutlama mesajları yayınladılar. Siyasiler, Coronavirüs salgını ve devam eden ekonomik kriz nedeni ile kötü günlerin yaşandığı bu zamanlarda üretimin, birliğin ve beraberliğin önemine vurgu yaptılar. 

 
“1 Mayıs’ın bayram olabilmesi, emeğin hakkının tam olarak alınmasıyla sağlanacaktır”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ; "1 Mayıs büyük bir mücadelenin sembolüdür. Emeğin ve alın terinin sömürülmesine karşı çıkıştır. Bu nedenle tarihin en haklı bayramlarından biridir. Öyle kalmaya da devam edecektir. Bugünün gerçek bir bayram havasında geçmesi ise emeğin hakkının tam olarak alınmasıyla sağlanacaktır. Ülkemiz, diğer dünya ülkeleri ile birlikte zorlu bir Koronavirüs salgını mücadelesi vermektedir. Verilen mücadelede gelişmiş ülkelerin en önemli özelliği, açıkladıkları destek paketlerinde emekçileri koruyan önlemler almalarıdır. Çünkü salgın sürecinde yaşam önemli ölçüde devam edebiliyorsa emekçilerin sayesindedir. Bu nedenle onların hem sağlıklarının hem de haklarının korunması gerekmektedir. Maalesef ülkemizde açıklanan destek paketinde emekçiler yoktur. Bildiğimiz gibi iktidarın açıkladığı paketin büyüklüğü 200 milyar lira. Bu paketin en fazla 8 milyar lirası halka destek niteliğindedir. Geri kalan tutar ise büyük oranda borç ötelemesi şeklindedir. Ekonomik kriz olur, kıdem tazminatına göz dikilir. Sağlık temelli bir kriz olur, sağlıkları ve hakları göz ardı edilir. Emekçileri düşünmeyen iktidarlar, sağlam temelde olur mu? Bu durumda alın teri korunur mu? Emekçiler 1 Mayıs’ta nasıl bayram yapar? Özellikle içerisinde bulunduğumuz salgın süreci gibi olağanüstü dönemlerde canı pahasına emeğini ortaya koyanlar özel olarak desteklenmeli ve korunmalıdır. Sosyal devlet olmanın da güçlü devlet olmanın da gereği budur. Alın terinin baharı olması dileğimle 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlarım.”
 
“İşçi ve emekçiler bir gün değil her gün hatırlanmalı”
AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan; “ İşçi ve emekçiler; üretimin, ekonominin, sanayinin kısacası ülkelerin önemli mihenk taşıdır. Ekonomik gelişimin sağlanmasına büyük katkıları olan işçi ve emekçilerimizi bir gün değil her gün hatırlamalı, haklarını teslim etmeliyiz. AK Parti’mizin 18 yıllık hikayesinin her bir anında işçi ve emekçilerimizin de izleri mevcut. Asgari ücretin iyileştirilmesinden sosyal hakların revizesine kadar birçok konuda önemli değişimleri yine sizlerle beraber gerçekleştirdik. Dünyanın mücadele ettiği Covid-19 salgınıyla işinden olan, maaşını alamayan tüm hemşehrilerimiz için ekonomik destek paketlerini uygulamaya aldık. Dün nasıl ki ülkemizin kalkınması için berabersek bugün de yine ortaya koyduğumuz mücadelede, fedakarlıklarda da beraberiz. Türkiye salgınla mücadelede dünyaya ders verirken ekonomik direniş gösteren önemli ülkeler arasında yer aldı. Sürecin başından itibaren tüm kesimlere yardım ve destek veren hükümetimiz bunlara devam edecek. Bu duygu ve düşüncelerle tüm işçi ve emekçilerimizin 1 Mayıs bayramı kutlu olsun.”
 
“İşçi ve emekçi kardeşlerimizin her zaman yanında olmaya kararlıyız”
AKP Çanakkale Milletvekili ve Genel Merkez Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Jülide İskenderoğlu; “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” nedeniyle kutlama mesajı yayınladı. “Emeklerinden ve alın terlerinden başka sermayeleri olmayan işçi ve emekçi kardeşlerimizin ülkemizin kalkınmasında, istikrarlı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde çok önemli bir payı vardır. Bu payın sahibi olan işçi ve emekçi kardeşlerimizin haklarının korunması, emeklerinin tam karşılıklarını almaları, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, sorun ve sıkıntılarının giderilmesi ve diğer talepleri için çok sayıda adımlar attık, atmaya da devam edeceğiz. İşçi ve emekçi kardeşlerimizin her zaman yanında olmaya ve onlar için ne gerekiyorsa sonuna kadar yapmaya da kararlıyız. Emek ve alın teriyle ülkemizin büyümesi, kalkınması ve daha iyi bir geleceğe kavuşması için çalışan ve katkı sağlayan bütün işçi ve emekçi kardeşlerimizin “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü”nü kutluyor, bugünün birliğin, beraberliğin, kardeşliğin ve dayanışmanın güçlenmesine vesile olmasını diliyorum.” dedi.
 
“Kutsal olan emek kavramının ne yazık ki zaman zaman karalandığına tanıklık ettik”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “İnsanın, tarih boyunca ortaya koyduğu en değerli olgulardan biri şüphesiz ki emek kavramıdır. Ardında nice hikâye ve alın teri saklı olan bin bir emek, insanlığı var etmiş ve bugünlere taşımıştır. Yediğimiz ekmek, giydiğimiz ayakkabı, okuduğumuz kitap, kullandığımız telefondan tutun da çocuklarımızın eğitimi, minicik bir tohumun yeşermesi, bir gencimizin mezuniyeti, bir kıdemlimizin emekliliği ve daha nicesinin ardında verilen soyut ve somut emeğin izi vardır daima… Öte yandan, son derece kutsal olan emek kavramının ne yazık ki zaman zaman karalandığına; işçilerimizin, emekçilerimizin alın terlerine acı ve gözyaşının karıştığına, emek verenin hakkının esirgendiğine, ihmalkarlık ve iş kazalarının can aldığına da tanıklık ettik ve ediyoruz maalesef… Oysa ki en büyük temennimiz; tüm emekçilerin haklarını layıkıyla alabildiği, iş kazaları ve ihmalkarlıkların olmadığı, çocukların ‘işçi’ sıfatıyla anılmadığı, herkesin eşit, özgürce ve kardeşçe bir arada yaşayabildiği bir dünyadır… Bu duygu ve düşüncelerle her 1 Mayıs’ta olduğu gibi emeğin kutsallığına olan inancımla; geçmişten günümüze emek mücadelesinde yitirdiğimiz tüm kardeşlerimizi rahmetle anıyor, son günlerde çok şey borçlu olduğumuz sağlık emekçilerimiz başta olmak üzere tüm üreten ve emekçi kardeşlerimin bu anlamlı gününü kutluyorum. Yaşadığımız bu olağanüstü sürecin bir an önce normale dönmesini ve kimsenin işsiz, ekmeksiz kalmamasını gönülden dilerken, emeğe ve insan haklarına saygının daim olması temennilerimle herkese sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
 
“Hiçbir durum; 1 Mayıs’ı, dayanışmayı, emeği gölgede bırakamaz”
Çan Belediye Başkanı Bülent Öz; “Hem ülke, hem dünya olarak sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Bu süreçte emekçiler gelir kaybı, iş kaybı ile karşı karşıya. Üretimin birçok sektörde gerilemesi hatta durması bu bayramı maalesef buruk kutlamamıza sebep olmuştur. Lakin hiçbir durum; 1 Mayıs’ı, dayanışmayı, emeği gölgede bırakamaz. Çünkü emek en yüce değerdir. Bizi yarınlara emek taşıyacaktır. Çan’ımız ve ülkemiz daha iyiye eriştiğinde ortaya çıkan eserin harcı alın teri, mimarı emekçiler olacaktır. İnsanca, güvence içinde, sözleşmeli, köleciliği reddeden, hakların gasp edilmediği, sendikal hayatın daha da özgürleştiği, baskının ve zulmün olmadığı,  emeğe saldırının yaşanmadığı, sömürüsüz ve demokratik bir Türkiye diliyorum. İşçilerimizi, ülkemizin ve dünyanın her yanında omuz omuza olan emekçilerimizi, haklarının peşinden koşan ve alınteriyle geçimlerini sağlayan çalışanlarımızı saygıyla selamlıyorum. Tüm işçilerimizin ve emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum.”
 
“Emeğin, emekçinin ve emekçiye değer verenin bayramı olan 1 Mayıs hepimize kutlu olsun”
Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar; “Tüm emekçilerimizin sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışması en önemli temennimizdir. Hepimizin bildiği gibi, tüm dünya ile birlikte ülkemiz, büyük bir sağlık mücadelesi vermektedir. Bu mücadelede emekçilerin durumu unutulmamalıdır. Emekçiler her türlü koşulda, insanların yaşamlarının devam etmesi için alın teri akıtmaktadırlar. O zaman salgın döneminde de işçilerin emeğinin hakkını vermek ülkemizin en önemli önceliklerinden biri olmalıdır. Emekçilerin, demokratik hak ve özgürlükleri için canları pahasına verdikleri mücadelenin simgesi olan 1 Mayıs’ı içtenlikle kutluyor; 1977 yılının 1 Mayıs’ında Kazancı yokuşunda ölenleri, alın teriyle ekmeğini kazanırken hayatını kaybedenleri saygıyla anıyorum.  Birliğin, dayanışmanın, mücadelenin, emeğin, emekçinin ve emekçiye değer verenin bayramı olan 1 Mayıs hepimize kutlu olsun. Kardeşçe yaşayan, hakların, barışın egemen olduğu bir dünya ve bunun için uğraşan, mücadele eden herkesin bayramı kutlu olsun.”
 
“Emek sahipleri, hak ettiği yaşam standardına muhakkak kavuşmalıdır”
Çanakkale Barosu Başkanı Av. Bülent Şarlan; “Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, verilen emeğin karşılığının alınması, tüm bunlarla birlikte insan onurunun gözetilmesi bir haktır. Emek sahipleri, hak ettiği yaşam standardına muhakkak kavuşmalıdır. Bu sebeple öncelikle çalışma hayatındaki sorunların çözülmesi beklentimizdir. Her yıl 1 Mayıs Bayramında işçilerle omuz omuza yürüyen bizler, her zaman hak arayan emekçilerimizin yanında olduğumuzu bildiririz. Çanakkale Barosu, işçi sınıfının ve çalışanların birlik, mücadele ve dayanışma gününü kutlarken, her zaman emeğin ve ezilenlerin safında olduğunu saygı ile duyurur. Bu düşüncelerle emeğin, alın terinin, dayanışma ve yardımlaşmanın günü olan 1 Mayıs kutlu olsun.” 
(Eren Aşnaz)
Paylaş