havadurum

1 Eylül'de 'Barış' mesajları

781

 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısı ile siyasi bürokrat ve partilerden barış mesajları geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Emek partisi Çanakkale İl Örgütü tarafından kardeşlik ve barış mesajlarının verildiği açıklamalarda, 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlandı.  CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek mesajında; “Savaştan yorulmuş, on milyonlar hayatını kaybetmiş, haritalar, sınırlar değişmiş, özellikle Avrupa’nın kan gölüne dönmüş bir dünyada insanlık, 1 Eylül 1939’da yeni bir savaşa uyanıyordu. Nazi ordularının Polonya’ya saldırmasıyla birlikte başlayan II. Dünya Savaşı, bu savaşın ve savaşların ağır sonuçları unutulmasın diye 1 Eylül Dünya Barış Günü olarak kutlanır. Bu günün kutlanmayı hak etmesi için tüm insanlara büyük iş düşüyor. Her insanın görevi, dünya barışına katkı sunmaktır. Bizim inancımız net: ‘Bütün insanlar kardeştir!’ Buna inanıyoruz ve tüm dünyada barış istiyoruz. O nedenle ‘barış, hem de hemen’ diyoruz. Ülkemizde de barış, doğayla barış ve dolayısıyla geleceğimizle de barışmaya ihtiyacımız var. Refik Durbaş’ın dizeleriyle 1 Eylül Dünya Barış Gününü kutluyoruz” dedi.

Barışın kenti Çanakkale’den Dünya Barış Günü’nü kutlayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan mesajında; “Dünya tarihinde hemen her milletin büyük acılarla tecrübe ettiği ve insanlığın dünden bugüne içinde bulunduğu bir olgudur savaş. İnsanın kendi içinden başlayarak dünyaya karşı yaşadığı çatışma, tarih sayfalarına acı ve kanlı harflerle yazılmıştır. Savaş dokunduğu her şeyi silip süpüren, yok edendir; karanlıktır savaş… Oysa ki, en güzel olan değil midir; yaşatmak, yeşertmek, canlandırmak? En güzeli değil midir kardeşlik ve barış? Bize bahşedilen bu hayatı doğamızla, çevremizle ahenk içinde, eşitliğin, saygı ve sevginin dinginliğinde, barışın huzuru altında yaşayabilmek en büyük erdem, en büyük güzellik olsa gerek. Günümüzde giderek arttığını endişeyle gözlemlediğimiz şiddetten kadın, çocuk, erkek, genç, yaşlı ayırmadan herkesi uzak tutabilmek, kavgadan ve savaştan kaçınmak, birliğe, eşitliğe, emeğe, hak ve hukuka saygılı olabilmek barışa giden yolun en önemli adımlarıdır. Temennimiz ise bu adımlardan şaşmamak ve uzaklaşmamaktır. Bu duygu ve düşüncelerle; geçmişte savaşlarla yoğrulan ancak buna rağmen dünyanın en güzel, en bereketli coğrafyalarından biri olan, Barışın ve Özgürlüklerin Kenti olarak isimlendirmekten her zaman büyük bir gurur duyduğum Çanakkale`mizden herkese selamlarımı sunar; insancıl, barışçıl, hak ve özgürlüklerin gözetildiği sevgi dolu bir dünyayı geleceğimize emanet bırakabilmek temennisiyle, 1 Eylül Dünya Barış Günü`nü kutlarım” ifadelerini kullandı.

Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü tarafından; “Bugün gelinen yerde geçmişten ders çıkaran halklar, tekelci kapitalist emperyalist sermayenin çıkarları için dünyayı yeni bir ateşe atmasına, yeni trajedilerin yaşanmasına izin vermemelidir. Ülkemizin de içinde bulunduğu Ortadoğu coğrafyasında yine savaşlar, katliamlar yaşanmakta, halklar birbirine düşürülmekte, kentler yakılıp yıkılmakta, açlık, ölüm, göçlerle halklar sermayenin çıkarlarına kurban edilmektedir. Bu gün dünyanın en önemli enerji kaynakları ve geçiş yollarına sahip olduğu halde, yüz yıldır bitmeyen savaşları, yıkımı, göçleri, ölüm ve yoksulluğu bir kader gibi yaşayan Ortadoğu, kuşkusuz barış mücadelesinin en acil ihtiyaç olduğu coğrafyaların başında geliyor. Ve bu mücadelenin başarısı için yüz yıldır azımsanmayacak bir mücadele tarihine, birikimine sahip olan bölgenin ezilen halkları ve işçi emekçilerinin, emperyalistler ve bölge gericilikleri tarafından kendilerine bir kader gibi dayatılan, bu savaş sömürü ve göçlere karşı birleşerek mücadele ettiklerinde emperyalistler kaybedecek, direnen halklar kazanacaktır” açıklaması yapıldı.

(Eren Aşnaz)

Paylaş