Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

TAHIL BEYİN

Değerli okurlarım yer üstü ve yeraltı kaynaklarımızın mütevazi yatırımlarla (!) katledildiği bu süreçte 5 Ağustos pazartesi günü Kaz Dağlarında "Su ve Vicdan Nöbeti" eylemindeydim. Akşam da "Özgürlük Parkında" Moğollar konserinde...

8655

 

 

*Ancak bu günkü yazımda ilginizi en hassas organımız olan beynimiz ile ilgili bir kitaba yönlendirmek istiyorum.

***

            Kitabın adı yazımın başlığı… Yazarı dünyaca ünlü Nörolog Davit PERLMUTTER. Florida’da ki Perlmutter Sağlık Merkezi’nin başkanı olan yazar ayni zamanda Perlmutter Beyin Vakfı’nın da yöneticisi ve kurucusudur.

            Dr. Perlmutter hayatının 35 yıldan fazla bir kısmını beyin hastalıklarını araştırmaya adamış tıp dünyasında çok iyi tanınan bir nöroloji ve beslenme uzmanı.

            Dr.Davit Perlmutter’in Kristin Loberg’le birlikte yazdığı ve karbonhidratlar, şekerler ve glütenin insan vücudu üzerindeki etkilerini beyni merkeze alarak tıbbi ve teknik terimleri okuyucunun anlayacağı bir biçimde anlatan geniş kapsamlı mutlaka okunması gereken hacimli bir kitap.. Tahmin edebilirsiniz ki, böyle bir kitabı özet halinde okura sunmak çok kolay bir iş değil ama özetin de özetini yapmaya gayret edeceğim.

            *Kitabın ilk bölümü tahılların ve şekerlerin karbonhidratların vücudumuza yaptığı zararları çok anlaşılır ikna edici bir biçimde okura sunuyor.

            * İkinci bölümde ise o zararlı etkilerden vücudu arındırmak için bir reçete niteliğinde. Buradaki reçete öyle tıbbi ilaçları, formülleri aklınıza getirmesin. Doktor Perlmutter’in tek ve vazgeçilmez önerisi beslenme biçiminizi değiştirmek.

            (Dr. Canan Karatay’ın önerilerine benzer beslenme modellerinin bir kısmını Dr. Perlmutter’de de görmek mümkün…)

            *Tahıl Beyin kitabının son bölümünde beslenme prensipleri ve menü örnekleriyle karşılaşacaksınız.

***

            Beynimiz 1 kilo 400 gr ağırlığında ve yaklaşık 160 bin kilometre kan damarı içerir. Yani beynimizin kılcal kan damarları ile dünyanın çevresini 4 kez dolaşabilirsiniz!..

160 bin kilometrenin benim için anlamı bambaşka, ne ilginç rastlantı! Atletizmde 5000-10000 metre de Türkiye Şampiyonu idim. 8 yıllık aktif sporculuğum döneminde yaptığım tüm antrenman ve yarış koşularımın toplamı da 160 bin kilometre idi. Her antrenman ve yarışlarımı bir deftere kaydetmiştim. Atletizmi 1973 yılında ‘dış menisküs’ sorunum nedeniyle 24 Yaşımda bırakmak zorunda kalmıştım. Sözünü ettiğim defteri 46 yıldır bir anı olarak muhafaza ediyorum.

***

            Sevgili Çanakkale OLAY okurları TAHIL BEYİN kitabı herhangi bir diyet kitabı ya da bir sağlıklı yaşam rehberi değil. ‘Tahıl Beyin’ tam bir ezber bozan… 

            Sizlerin beslenmeyle ilgili yaşam tarzınızı mutlaka gözden geçirmeniz gerektiğini sizlere haykırıyor.

            Dr. Davit Perlmutter bu kitapta beynimizin kaderinin genlerimizde olmadığını kanıtlıyor.

            Bakınız Dr. Perlmutter kitabının bir yerinde ne diyor:

            -Aralarında Alzheimer’in de bulunduğu dejeneratif beyin hastalıkları konusunda ağızdan ağıza dolaşan birçok şehir efsanesi var: ‘’Bu hastalıklar genetik’’ ya da ‘’yaşlanınca başa gelmesi kaçınılmaz’’ veya ‘’80 yaşını geçen herkeste görülebilir’’ gibi…

            Durun bir dakika…

            Ben beyninizin kaderinin genlerinizin elinde olmadığını kanıtlamak için buradayım. Ve eğer kronik baş ağrıları, depresyon, epilepsi (sara hastalığı) ya da şiddetli duygu dalgalanmaları gibi beyinle ilgili farklı bir sorundan müzdaripseniz bunun da suçlusu DNA’nız değil.

            Suçlu tükettiğiniz besinler.

            Evet, doğru okudunuz. Beyin hastalıkları her gün tükettiğiniz ekmeğin başının altından çıkıyor ve ben bunu size kanıtlayacağım.

            Perlmutter kitabının bir yerinde de:

            -‘’YÜKSEK KOLESTEROL ün beyin hastalıklarına yakalanma riskini azalttığını ve ÖMRÜ UZATTIĞINI ortaya koyan çalışmaların sayısı her geçen gün artıyor…’’ diyor.

            (Bu sözleri de bizim bilim insanımız Prof. Dr. Canan Karatay’ın söylediklerine benziyor değil mi?)

            Kitabının bir yerinde ise Perlmutter: - En saçma şehir efsanelerinden biri de beynin yakıt olarak glikozu tercih ettiği iddiasıdır. Bu iddianın gerçekle zerre kadar ilgisi yoktur. Yağ, beyin tarafından etkili biçimde kullanılabilen bir ‘’Süper Yakıt’’ tır.

            Kitabının son bölümünde örnek menüler ve tariflerle karşılaşacaksınız.

            Değerli okurlarım ilaç endüstrisi tröstleri beslenme konusunda yanlış bilgi verilmesinden öyle yararlanıyorlar ki bizi önce kobay olarak kullanırken milyarlarca dolar para kazanıyorlar.

            Örneğin ANTİDEPRESAN ilaçlar üzerinden 15 milyar dolar gibi muazzam paralar kazanmaya devam ediyorlar.

            TAHIL BEYİN kitabını okuduğunuzda yaşam tarzınızı “niçin” değiştirmeniz gerektiğini anlayacak ve bunu “nasıl” yapacağınızı öğreneceksiniz…

            Özetle bu kitabı okuduğunuzda unlu yiyecekler ve karbonhidratlı beslenmeyi en aza indireceğinize dair iddiaya girebilirim!.. Var mısınız?

SON SÖZ: Bu kitapla kendinize çok büyük İYİLİK yapmış olacaksınız. Çünkü sağlıklı yaşam için bilinçli beslenmenin ön koşul olduğunun farkına varacaksınız. Benden bu kadar… İster okuyun isterseniz okumayın, size kalmış… T.Ç.