Yusuf Sonkurt

yusuf@canakkaleolay.com

MEYDANCI PARTİLER FİKİR-İLKELİ PARTİLER

Ticari hayatta da, siyasi hayatta da kurumsallaşamayan nice ticaret, sanayi, siyasi partilerin ömrü patronun kurucunun, siyasi kişinin ömrüyle sınırlıdır. İlkeli kurumlaşan kuruluşlar asırlar boyunca isimlerini ve işlevlerini yürütürler. Aile şirketleri yaşamı kurucu liderin hayatını kaybetmesiyle sona erer, kurumun işletmenin hayatı da ya söner ya sona erer.

532

 

 

                Cumhuriyet tarihimizin ilk siyasi partisi Cumhuriyet Halk (Fırkası) Partisi (C.H.P) nin pek çok siyasi sarsıntıya darbeye rağmen kuruluşundan bugüne dek hayatiyetini koruyabilmesinin sebebi kuruluşundaki 6 umde-ilke etkili olmuştur.

                Çok partili hayata geçişimiz 1943 yılında kurulan Demokrat Parti (D.P.) başlar. İyi bir demegok olan Adnan Menderes meydan hatibi olarak halkın zayıf duygularını, dini siyasete alet ederek her çeşit baskı, demokrasinin en basit kurallarını askıya alma cesaretine rağmen 10 yıl iktidarını sürdürebilmiş, kendi hayatı sona erince de , (D.P.)ninde ömrü sona ermiş yaşatmaya çalışanlar olmuş ama yoğun bakımda ömrünü uzatamamış siyasi tarihimizin tozlu raflarına kaldırıldığını görüyoruz, yaşıyoruz.   

                27 Mayıs 1960 ihtilal inden sonra kurulan Adalet Partisi (A.P.) 12 Eylül 1980 ihtilal inden sonra kurulan Doğruyol Partisi (DYP) lideri Süleyman Demirel’in tarafsız cumhurbaşkanlığıyla sona erdi.

                Turgut Özal’ın bal petekli Anavatan Partisi (ANAP) Özal’ın hayatını kaybetmesiyle sona erdi.

                Şimdiki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Tayyip Erdoğan’ın meydancı gayretiyle ayakta, taraflı cumhurbaşkanlığını sürdürmesi hayattayken AKP’nin dağılıp gideceğini bildiği için dizginleri elinde tutuyor.

                C.H.P. Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Altan Öymen, Deniz Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu’yla devam ediyor, sonsuzluğa kadar 6 ok sayesinde devam edecek gibi görünüyor.

                Hoşçakalınız.