Kasım ayından beri etkisini gösteren ve geçtiğimiz günlerde tap yapan Marmara Denizi`ndeki müsilaj için acil bir eylem planı oluşturulmazsa Marmara Denizi`nin foseptik çukurundan farkı kalmayacak.
MÜSİLAJ (DENİZ SALYASI) NEDİR?
Çoğu bitki ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir madde. Denizdeki fitoplankton gruplarının aşırı çoğalması sonucu deniz ortamına bıraktıkları salgı. Deniz şartlarında oluşan anormalliklerden kendilerini korumak için ortama salgılar bırakmaya başlıyorlar. Deniz sıcaklığının ortalamanın üzerinde olması, denizdeki kirlilik oranının artması, iklim değişikliğine de bağlı olarak denizin durağan olması, denizdeki azot ve fosfor yükünün denizin taşıyamayacağı noktaya ulaşması gibi nedenlerle ortaya çıkıyor. Müsilaj, denizin derinlerinde yüzeye göre daha yoğun oluyor. Bir kısmı parçalanarak yüzeye çıkarken bir kısmı ise dibe çöküyor. Parçalanarak yüzeye çıkan kısmı oksijen kullanır ve bu da ekosistemi olumsuz etkiler. Deniz suyuyla atmosferin ilişkisini kesmesi denizdeki canlılar açısından olumsuzluk teşkil ediyor. Dibe çöken kısmı ise dipte bir tabaka oluşturarak dipteki canlıların ölmesine yol açıyor. Ayrıca oluşumundaki toksinli türler solungaçlı canlıların ölümüne sebebiyet veriyor.
İstanbul, Adalar, Tekirdağ, Çınarcık, Alanya, Bursa, Erdek, körfezler, kıyılar
En son bu yoğunlukta olduğunda yıl 2007`yi gösteriyordu. 2007`de bir iki senede geçmişti ancak şu an ki tabloda bu sürenin çok daha uzayacağı düşünülüyor.
Uzmanlar, Marmara Denizi`ni kaplayan müsilajın kolera salgını başlatabileceğini söylüyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Marmara Denizi`ndeki müsilaj sorununun 3 yıl içerisinde çözüleceğini açıkladı.
California Kamu Politikaları Enstitüsü Su Politikası Merkezi araştırma görevlisi Gökçe Şencan, müsilajın bir hafta içinde önüne geçilmezse Marmara`nın tüm ekosistemini kaybedeceğimizi, Marmara`da tüm balıkçılık faaliyetlerinin, denizin kendini iyileştirebilmesi için minimum 1.5-2 sene yasaklanması gerektiğini, Marmara`ya bir süre insan elinin değmemesini, Marmara`nın hiçbir yerinde denize girilmemesini, Marmara`dan gelmiş hiçbir deniz ürününün tüketilmemesi gerektiğini, yediğiniz takdirde müsilajda yaşayan patojenler tarafından zehirlenebileceğinizi sosyal medya hesabında belirtti.
BUNLAR NEDEN MEYDANA GELDİ?
Uzun zamandır şehirlerin atıkları, sanayilerin atıkları; kimyasal arıtmaya, biyolojik arıtmaya tabii tutulmadan doğrudan denize döküldüğü, şehirlerin atıkları Marmara Denizi`ne derin deşarj yoluyla halının altına süpürür gibi pompalandığı için.
NE YAPILMALI?
Bir an önce biyolojik arıtma hayata geçirilmeli!!! Acil eylem planı oluşturulup acilen hayata geçirilmeli!!!!!!
Kanal İstanbul gibi ekosistemi tehdit edebilme riski yüksek faaliyetler bir an önce DURDURULMALI!!!
....
Marmara Denizi`ndeki deniz salyası sorununun araştırılması için meclise verilen önerge REDDEDİLDİ!!!
Çevre ve Şehircilik Bakanı, 8 haziran itibariyle temizleme çalışmalarına başlanacağı açıkladı.
...
Gün içinde o kadar çok gereksiz konuya kafa yoruyoruz ki aslında önemli olanı gözden kaçırıyoruz. Yaşadığımız ekosistem ölürken bizim başka bir konuya kafa yorma HAKKIMIZ YOKKK!!! Yaşadığımız ekosistem BİZE, HEPİMİZE, TÜM İNSANLIĞA AİT!! Dünya`nın bir ucundaki bir çevre felaketi bile tüm dünyayı dönüşü olmaz bir noktaya getiriyor. Marmara Denizi`nde çevre felaketi Birleşmiş Milletlerin bile gündemindeyken rant peşinde koşan iş adamlarını korumak adına çevreyi yok saymak kimsenin HAKKI DEĞİLL!! DÜNYA HEPİMİZE AİT! Yalnızca sahip olduğumuz kara parçalarından değil TÜM DÜNYADAN SORUMLUYUZ!
O yüzden artık onun bunun dedikodusunu yapmayı, onun bunun arkasından iş çevirmeyi BIRAKKKK!!! İncir çekirdeğini bile doldurmayan siyasi kavgaları BIRAKKK!!
YAŞADIĞIN DÜNYANIN SESİNİ DUYMAYA BAŞLA ARTIK. YAŞADIĞIN DÜNYANIN SESİNİ ŞİMDİ DUYMAZSAN SEN VE SENİN GELECEK NESLİNE YAŞANABİLİR BİR DÜNYA KALMAYACAK!! UYAN VE KENDİNE GEL LÜTFEN. DENİZİ SEVENİ, AĞACI SEVENİ SEV. VE ARTIK LÜTFEN UYAN İNSANLIK GELECEK NESİLLER İÇİN.