EV KURALLARI

2006

Aile ve hane içindeki düzeni sağlamak açısından önem taşıyan ev kuralları, evin küçük bireylerine de sorumluluk ve öz güven aşılamak için ideal bir alan yaratır. Ev kuralları; nezaket, saygı, yardımlaşma, temizlik - hijyen, dijital aletlerin kullanım kuralları ve demokratik kurallar gibi farklı başlıklar altında toplanabilir.

Aile İçinde Kurallar Nasıl Belirlenmelidir?
Hane içindeki hayatı daha kolay hale getirmek için bazı kurallar koymanız gerekiyorsa öncelikle bu konuyu aile bireyleriyle tartışmanız gerekir. Kimin hangi konudan rahatsız ya da şikayetçi olduğunu bu tartışmalar sırasında kolayca belirleyebilir ve farklı bakış açılarıyla konulara eleştirel yaklaşabilirsiniz. Zaten doğru kuralları da ancak bu sayede belirleyebilirsiniz. Belirlediğiniz kuralları ana başlıklar altında toplayabilir ve yardımlaşma ya da saygı gibi konularda çocuklarınıza farkındalık kazandırabilirsiniz. Kuralları belirlerken ve tartışırken nazik ve anlaşılır bir dil kullanmanız gerekir. Özellikle çocuklarınızı dinlerken yargılayıcı olmamaya dikkat edebilir ve isteklerini korkusuz bir şekilde dile getirmelerini sağlayabilirsiniz. Ev içi kuralların yapıcı amaçlar sebebiyle konulduğunu unutmamalısınız.

Evde Nezaket Kuralları
"Aile bireylerinin evde uyması gereken kurallar nelerdir?" sorusunun yanıtları arasında ilk sıralarda nezaket kuralları yer alır. Nezaket, hayatın her alanında gerekli olan davranışların da başında gelir. Ev içinde her aile üyesinin kendini rahat hissetmesini sağlayan ve bir arada yaşamayı kolaylaştıran nezaket kurallarına öncelikli olarak yetişkinlerin dikkat etmesi gerekir. Çünkü çocuklar nazik davranış modellerini ancak yetişkinleri izleyerek öğrenebilir. Evde uymanız gereken temel nezaket kuralları ise şu şekilde sıralanabilir:

• Televizyon izlerken ya da müzik dinlerken hane halkını rahatsız etmemek.

• Evde uyuyan birileri varken sessiz ve özenli hareket etmek.

• Yemek yerken ağız şapırdatmamak ya da rahatsız edici sesler çıkarmamak.

• Ortak kullanım alanlarında yatak kıyafetleri ile oturmamak.

• Tüm aile bireylerinin özel vakitlere ihtiyaç duyduğunu kabul etmek.

Evde Uyulması Gereken Diğer Kurallar

Aile içi kurallar başka pek çok başlık altında da toplanabilir:

• Temizlik ve hijyen kuralları.

• Dijital aletlerin kullanım kuralları.

• Demokratik kurallar.

Hane içinde yaşadığınız sorunlara göre kendi ihtiyaçlarınızı belirleyebilir ve aile yapınıza uygun bir kurallar listesi oluşturabilirsiniz. Ancak bütün bu süreçlerde çocuğunuzun ihtiyaçlarını da gözetmeniz gerekir. Örneğin onun da kurallar koymasına izin vermek iyi bir adım olabilir. Nezaket ve saygı kurallarını uygularken çocuğunuza birey gibi yaklaşmaya özen göstermelisiniz. Bu özenli davranışlar şu şekilde sıralanabilir:

• Çocuğun odasına girmeden önce kapıyı çalmak ve ondan izin istemek.

• Onun odasında ya da eşyalarında değişiklik yapmak istediğinizde kararı ona bırakmak.

• Ders çalıştığı vakitlerde onu rahatsız etmemeye özen göstermek.

Bu gibi özenli davranışları gören çocuk saygı ve nezaketin önemini çok daha iyi kavrar. Böylece kendisi de benzer davranışlar sergilemek için çaba gösterir. Onun çabasını takdir etmeli ve ev kurallarıyla ilgili fikirlerini almalısınız.

Özellikle kurallı yaşama geçiş aşamasında olan kreş ve okul çağına gelmiş çocukların sosyal yaşam içerisinde kurallara uymalarına kolaylaştırıcı olabilecek olan ev kuralları, bir metin haline getirilip anlaşma şeklinde imzalanıp, evin görünen bir yerine asılabilir.