havadurum

ZOREN Katılım Endeksine Uygun Mu? Zorlu Enerji Halka Arzı

Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. (ZOREN) halka arzı, borsa yatırımcılarının gündeminde. Peki, ZOREN katılım endeksine uygun mu? ZOREN hisseleri, İslami finans prensiplerine göre yatırım yapmak isteyenler için caiz mi? ZOREN halka arzı ve katılım endeksi uygunluk durumu hakkında bilmeniz gerekenleri sizin için araştırdık.

42536

Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. (ZOREN) halka arzı, son dönemde borsa yatırımcılarının ilgisini çeken bir konu oldu. Peki, ZOREN katılım endeksine uygun mu? ZOREN hisseleri, İslami finans prensiplerine göre yatırım yapmak isteyenler için caiz mi? İşte, ZOREN halka arzı ve katılım endeksi uygunluk durumu hakkında merak edilenler…

ZOREN Halka Arzı Nedir?

Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. (ZOREN), Zorlu Enerji Grubu’nun yenilenebilir enerji alanındaki iştiraki olarak faaliyet gösteren bir şirkettir. Şirket, rüzgar, güneş, jeotermal ve hidroelektrik enerji santralleri ile elektrik üretimi ve ticareti yapmaktadır. Şirketin 2023 yılında 1 milyar 250 milyon TL değerindeki %25’lik payının halka arz edilmesi planlanmaktadır. Halka arzın başlangıç fiyat aralığı 4,50-5,50 TL olarak belirlenmiştir. Halka arzda talep toplama süreci 13-14 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek olup, borsada işlem görmeye başlama tarihi ise 17 Eylül 2023 olarak öngörülmektedir.

ZOREN Katılım Endeksine Uygun Mu?

Katılım endeksi, Borsa İstanbul tarafından oluşturulan ve İslami finans prensiplerine uygun olarak faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetlerinden oluşan bir borsa endeksidir. Katılım endeksine dahil olabilmek için şirketlerin belirli sektör ve kriterleri karşılaması gerekmektedir. Bu kriterler arasında şirketin faizli kredi oranı, faiz geliri oranı, faiz gideri oranı, likidite oranı, borçlanma oranı gibi finansal göstergeler ile alkollü içki, kumar, domuz eti, faizli finans, tütün gibi İslami değerlere aykırı faaliyet alanları bulunmaktadır.

ZOREN’in katılım endeksine uygun olup olmadığına bakmak için şirketin son mali tablolarını inceleyelim. Şirketin 2021 yılı ilk çeyrek bilançosuna göre:

  • Toplam faizli kredilerin piyasa değeri veya aktife oranı %33’ün üzerindedir. Bu oran katılım endeksi için %33’ün altında olması gereken bir kriterdir.
  • Faiz geliri oranı %0’dır. Bu oran katılım endeksi için %5’in altında olması gereken bir kriterdir.
  • Faiz gideri oranı %0’dır. Bu oran katılım endeksi için %30’un altında olması gereken bir kriterdir.
  • Likidite oranı %0’dır. Bu oran katılım endeksi için %67’nin üzerinde olması gereken bir kriterdir.
  • Borçlanma oranı %0’dır. Bu oran katılım endeksi için %33’ün altında olması gereken bir kriterdir.

Bu verilere göre ZOREN’in sadece faizli kredi oranı katılım endeksi için uygun olmayan bir değerdedir. Diğer finansal göstergeler ise katılım endeksi için uygunluk sağlamaktadır.

Şirketin faaliyet alanlarına baktığımızda ise ZOREN’in yenilenebilir enerji sektöründe hizmet verdiğini görüyoruz. Bu sektör, katılım endeksi için yasaklanmış olan sektörler arasında yer almamaktadır. Dolayısıyla ZOREN’in faaliyet alanı da katılım endeksi için uygunluk göstermektedir.

Sonuç olarak, ZOREN’in katılım endeksine uygun olup olmadığına karar vermek için şirketin faizli kredi oranının neden %33’ün üzerinde olduğunu ve bu oranın ilerleyen dönemlerde düşüp düşmeyeceğini takip etmek gerekmektedir. Eğer şirketin faizli kredi oranı %33’ün altına inerse, ZOREN katılım endeksine uygun hale gelebilir. Ancak şimdilik ZOREN’in katılım endeksine uygun olmadığını söyleyebiliriz.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş