ZMO Şube Başkanı Savaş; "Mera alanları kurul kararı ile imara açılabiliyor"

1053

 Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Genel Tebliğinde yapılan değişikliğin meralarda yapılaşmayı artırmayacağını, düzenlemenin mera niteliğini tamamen kaybetmiş alanlar için geçerli olduğunu açıkladı. ZMO Şube Başkanı Prof. Dr. Başkanı Türker Savaş, konu ile ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulundu.  Daha önce ‘orman vasfını yitirmiş’ alanlarda olduğu gibi mera alanlarında da aynı vurgunun yapıldığını ifade eden Savaş, özellikle et ithalatının arttığı bu günlerde mera alanlarının korunması gerektiğini söyledi. Toprak Koruma Kurulu (TKK) olmasına rağmen tarım alanlarının hızlı bir şekilde tarım vasfından çıkartıldığının altını çizen Savaş, kurullarda ne yazık ki tarım toprağı kaybedildiğini dile getirdi. Savaş, tescilli bir mera alanı için ‘mera alanı değil’ şeklinde başvuru yapıldığı takdirde, kurul kararı ile alanların imara açılabileceğini söyledi.  Orman vasfını yitirmiş alanlarda olduğu gibi meralar içinde aynı durumun yaratılmaya çalışıldığını belirten Savaş;  “Mera vasfı olup ‘rantı’ olan yerleri de imara açabilirler. Meralarımızda bir metre kareyi kaybetmeye tahammülümüz yok. Özellikle şu anda et üretimi konusundaki sıkıntılarımız göz önüne alındığında. Biz, ithalatçı konumuna geldik Dolayısı ile meraların üzerine titrenmesi gerekiyor. Meraları gözümüz gibi korumamız gerekiyor. Et üretimimizi arttırmanın yolu bu. Ancak yeni uygulamalar ile ne yazık ki farklı olanaklar ortaya çıkartılıyor” dedi. 

 “Ne yazık ki TKK’da toprak kaybediyoruz”

Tarım topraklarının korunmasına yönelik çalışmalar yapılmasına rağmen, tarım alanlarının hızlı bir şekilde kaybedildiğinim dile getire Prof. Savaş; “Örneğin TKK’mız var. Tarım Bakanlığı tarafından toprakların korunacağına dair kamu spotu var. Yine de TKK’da ne yazık ki giderek toprak kaybediyoruz. Topraklarımızı tarım dışına çok hızlı bir şekilde çıkartıyoruz. TKK’da, TEMA’nın ağırlıklı olarak muhalefetine rağmen çok hızlı bir şekilde böyle bir gelişme oluyor. Bu bizi endişelendiriyor. ‘Kesinlikle meralarımızı bir yere vermiyoruz. Ancak mera vasfını yitirmiş olan yerleri veriyoruz’ deniliyor. Peki, mera vasfını yitirdiğine kim karar verecek. TKK olarak siz, ‘bu toprağı tarım dışına çıkartabilirsiniz’ diye bir karar veriyorsunuz” dedi.
 
“Mera alanları için ciddi endişelerimiz var”
Yine meralar için aynı şekilde kararı verecek bir mera komisyonu olduğunu söyleyen Savaş; “Onlar karar verecek. Bu konularda ciddi endişelerimiz var. Normalde bir yer mera olarak tescil edilmişse bir kişi ‘burası mera değil’ diye başvuru yaptığı takdirde kurulda ‘meradır, yada değildir’ şeklinde karar verilecek. Burası olduğu gibi tarla diyorsunuz ancak birisi ‘imar değişikliği yapacağım’ diyor. Yapamazsınız dememize rağmen ne yazık ki o alan TKK tarafından tarım alanı olmaktan çıkartılıyor. Sonuçta TKK’nın farklı üyeleri de var. Bunların çoğu kamu görevlisi. Vali’nin Başkanlığı’nda oluşan bir kurul.  Bunların içerisinde de Tarım İl Müdürü ’de yer alıyor. Kuruldan çoğunlukla alınan kararlarda ‘tarım toprağı değildir’  oluyor ve o topraklar tarım toprağı dışına çıkıyor” dedi.        (Eren Aşnaz)
Paylaş