ZMO Şube Başkanı Savaş; "Hukuksuzluk var"

809

 Atikhisar’da Danıştay 14’üncü Dairesinin ‘ÇED onayı iptal davasına verilen ‘red kararını’ bozmasına rağmen ağaç kesimlerine devam etmesine karşı tepkiler devam diyor. Kanadalı Alamos Gold’un yerli ortağı ‘Doğu Biga Madencilik San. ve Tic. A.Ş.’, ‘Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Tesisi Projesi’ ‘ÇED olumlu’ kararının devam ettiğini belirtmişti. Aynı zamanda ‘hukuksuz’ hiçbir işlem yapmadıklarını ifade eden şirket, şu anda yapılan işlemlerinde herhangi bir hukuksuzluk’ içermediği görüşlerine yer vermişti. ZMO Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, konu ile ilgili açıklamasında asıl Orman Bölge Müdürlüğü’nün ‘Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı’ çıkmamasına rağmen,   şirketin başvurusu üzerine ağaç kesimlerine başlamış olduğunu belirtti. Şirketin açıklamasının çok önemi olmadığını ifade eden Savaş, hukuksuzluğu ruhsat olmadan ağaç kesimlerine başlanmış olmasını altını çizdi. Müdürlüğe bölgedeki gelişmelerle ilgili dilekçe verildiği ancak bir cevap verilmediğini vurgulayan Savaş; “Gayri Sıhhi İşletme Ruhsatı’ olmadığı halde, bu şirket faaliyete geçmediği halde orada ki ağaçlar neden kesiliyor. Sorunumuz bu” dedi. 

“Ağaçlar, Orman Bölge Müdürlüğüne başvuru üzerine kesiliyor”

Ağaçların şirket tarafından değil, başvuru üzerine Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirten Savaş; “Şu anda sıkıntı, Orman Bölge Müdürlüğüne maden firmasının başvuru yapmış olması. Bölge Müdürlüğü’nün işletme ruhsatı olmamasına rağmen orada ağaç kesimine başlamış olması sıkıntı. Şu anda oradaki ağaçları Doğu Biga Madencilik kesmiyor.  Onun, Orman Bölge Müdürlüğüne başvurusu üzerine ağaçlar kesiliyor. Dolayısı ile şirketin şu anda ‘biz hukuksuzluk yapmıyoruz’ demesinin çok bir önemi yok. Ortada bir ‘hukuksuzluk’ var. Bu da, işletme ruhsatı alınmadan orada ağaç kesiminin başlanmış olmasıdır. İşletme ruhsatı alınmayacak olması durumunda bunun geriye dönüşü yok. En büyük sıkıntı budur. Danıştay, ‘davanın tekrar görülmesi gerektiğini, her şeyin değişmesine rağmen küçücük bir alanda alınan karara göre böyle davranamayacağını, proje alanının 13 kat büyüdüğü, eski karara göre başka hiçbir şeye bakmadan buna ‘red’ kararı verilemeyeceğini’ söyledi.  Danıştay burada yol gösteriyor. Bunu Belediye Başkanımızda açıkladı. ‘2-3 kişi ile olmaz ilgili bütün mesleklerden, oradaki ÇED raporuna temel teşkil edecek konularla ilgili tüm mesleklerden uzmanlarında işin içerisinde olması gerektiğini’ söylüyor” dedi.
  
“Müdürlük, cevap vermeliydi”
Müdürlük tarafında çevre örgütlerinin ilettiği dilekçelere cevap verilmediğini belirten Savaş;  “Maden şirketinin orada ne yaptığını ben bilmem. Açıklamamız orada ki ağaçların kesilmesi ile ilgili. Aslında çevre örgütlerinden İda’nın Orman Bölge Müdürlüğüne başvurup ‘burada ne oluyor?’ dediği. Buna karşılık yanıt alamadığı bir yazı var. Çanakkale Çevre Platformu’nun elinde böyle bir yazı var. O zaman, Orman Bölge Müdürlüğü’nün bize yanıt vermesi gerekiyordu. Müdürlük, ‘biz şu yasaya göre bunu yapıyoruz’ demeliydi. Ancak Gayri Sıhhi İşletme Ruhsatı’ olmadığı halde, bu şirket faaliyete geçmediği halde orada ki ağaçlar neden kesiliyor. Sorunumuz bu” dedi.   (Eren Aşnaz)
Paylaş