havadurum

Zeytin katliamı Çanakkale’de protesto edildi

Soma`nın Yırca Mahallesi`nde 500 dönümlük arazideki zeytin ağaçlarını kesen Kolin A.Ş. Çanakkale`de de tepkilerin odağı oldu. Kolin Oteli`n önünde toplanan çevreciler, hem Yırca`da zeytinliği kesilen köylülere destek olmak hem de ilgili şirketi protesto ettiler.

809
 
 
Yırca Mahallesi`nde zeytin ağaçlarını kesen Kolin Şirketler Grubu`na dün düzenlenen eylem ile tepki gösterildi. Ellerindeki zeytin fidanları ile Kepez girişinde bir araya gelen çevreciler, basın açıklamasını gerçekleştirecekleri Kolin Otel`e kadar yürüdüler. Düzenlenen eyleme Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili hicri Nalbant, TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, siyasiler, sendika temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaşlar katıldı. Kolin Oteli`n önünde gerçekleştirilen eylemde konuşan Neslihan Ülkü Gül; "Kolin A.Ş`yi protesto etmek bir yurttaşlık borcudur. Hoyrat Kolin A.Ş. Zorba Kolin A.Ş. Soma`dan elini çek. Vicdanları canlı olan herkesin ortak duyguları budur. Yaşasın Yırca Zeytin Direnişi..." dedi.
 
 
"Kolin`i teşhir etmek için toplandık"
Soma`nın Yırca Mahallesi`nde 500 dönümlük arazide zeytin ağaçlarını kesen Kolin A.Ş.`yi teşhir etmek için toplandıklarını belirten Gül; "Gencecik insanlar köylerinden ve topraklarından koparılmış insanlar, 6 ay önce Soma`da, 2 ay önce Ermenek`te, bir hafta önce İstanbul Boğazı`nda, denizde donarak ölen insanların hepsi, birileri zenginleşirken yoksul bırakılmış ve göçe zorlanmış insanlar. Vahşi, acımasız, zorba ve hoyrat sistem yoksulun karşısında, zenginin yanında saf tutmuş hemen her gün görülen iş cinayetleriyle her yıl yüzlerce işçiyi öldürüyor. Diri diri toprağa gömüyor ve suda boğuyor. Bugün burada Soma`nın Yırca Mahallesi`nde Bakanlar Kurulu kararı ile acele kamulaştırılan 500 dönümlük arazide 3. termik santrali yapmak için bir gecede zeytinleri kesen Kolin A.Ş.`yi teşhir etmek için toplandık. 6 ay önce yüzlerce madenciyi katleden anlayış ve düzen sanki hiç bir şey olmamış gibi tam gaz yıkıma ve kıyıma devam ediyor. İstanbul`da Kuzey Ormanları katleden 3. köprü ve 3. havalimanının müteahhitlerinden biri olan Kolin A.Ş. aynı zamanda Soma`da tarımdan koparılmış gencecik insanları madenlerde çalışmaya zorlayan ve yeni termik santrallerin yapımı için kömür üretimini teşvik eden devletin kolladığı bir şirkettir" dedi.
 
 
"Kolin A.Ş. Soma`dan elini çek"
"13 Mayıs 2014`ün üzerinden henüz 6 ay geçti. Her gün her alanda işçi ölümleri devam ediyor" diyen Gül; "Her yıl 1400 işçi, son 10 yılda 14 binden fazla kişi iş cinayetlerinde katledilirken, yetkililer suçu birbirine atarak kendilerini aklamaya çalışıyor. Soma`nın Yırca Mahallesi`nde zeytin nöbeti tutan ve onlara destek verenler, insanlar madenlere girip ölmesin, kendi yaşam alanlarına hayatlarını sağlıklı sürdürsünler diye nöbet tutuyorlar. Yeni Ermenekler, Şırnak`lar, Soma`lar, Zonguldak`lar olmasın diye tüm çabalarımız. Bugün burada tuttuğumuz adalet ve vicdan nöbetinde Kolin A.Ş`yi protesto etmek bir yurttaşlık borcudur. Hoyrat Kolin A.Ş. Zorba Kolin A.Ş. Soma`dan elini çek. Vicdanları canlı olan herkesin ortak duyguları budur. Yaşasın Yırca Zeytin Direnişi..." şeklinde konuştu. Yapılan konuşmanın ardından çevreciler, şarkılar söyleyerek Kolin A.Ş.`yi protesto ettiler.
 
Paylaş