havadurum

Zanlı tutuklandı

872
Çanakkale Tabip Odası Başkanı Ayşe Güneş, boşandığı erkek Niyazi Akay tarafından saldırıya uğraması üzerine meslektaşları ve kadın örgütleri, zanlıyı kınayan açıklamalarda bulunarak İl Sağlık Müdürlüğü ve Devlet Hastanesi`ne çağrıda bulundu. Mümtaz Pirinççiler Meydanı`nda Çanakkale Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada, zanlının derhal tutuklanması gerektiği belirtildi. Kadın Platformu adına açıklamada bulunan Ada Kart, olayı şu sözlerle anlattı, "Kız kardeşimiz, mücadele arkadaşımız Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş, 1 Nisan Cumartesi günü öğlen saatlerinde Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde boşandığı erkek, Dr. Niyazi Akay tarafından, çocuklarının gözü önünde bıçaklı saldırıya uğramıştır. Kız kardeşimiz, uğradığı bıçaklı saldırıdan kendi çabalarıyla yara almadan kurtulmuştur. Acil Serviste uzman hekim olarak çalışan fail Dr. Niyazi Akay, bu saldırıyı mesleğini icra ettiği hastane bahçesinde, onlarca hasta ve hasta yakınının, ve çocuklarının gözü önünde gerçekleştirmiştir. Araç içerisindeki Ayşe Güneş`e doğru elinde bıçakla koşmuş, kız kardeşimizin can havliyle aracın camlarını ve kapılarını kilitlemesi üzerine kaçmasını engellemek için lastikleri bıçakla yarmıştır. Ayşe Güneş ölümle burun buruna gelmiş ve aracını güçlükle çalıştırarak yarık lastiklerle suç mahallinden kaçabilmiştir." 
 
"Akay hastane bahçesinde elinde bıçakla uzun süre bağıra çağıra dolanmış"
Kart, Güneş`in 112 Acil Çağrı Hattını arayarak polisten yardım istediğini belirterek, "Kepez Polis Merkezi Amirliğine varamadan aracı yolda kalmış, bir süre daha aracında korku ve panik içerisinde beklerken devriye polis ekibi gelmiştir. Polis ekibine, babasının ve kızlarının hastane bahçesinde olduğunu, eski eşin elinde bıçakla onlara da zarar verebileceğini, suç halinin sürdüğünü, hastane polisinin ve güvenliklerinin ortalıkta olmadığını, oraya hareket ederek müdahale etmeleri gerektiğini belirtmiştir. Polisler durumu ciddiye almayarak ve üstüne "daha çok işlerinin olduğunu(!) " belirterek, kız kardeşimizi ifadesini almak üzere Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği`ne götürmüşlerdir. Kelimenin tam anlamıyla; zanlı serbest kalmış, mağdur gözaltına alınmıştır. Tüm bu zaman diliminde Dr. Niyazi Akay ise hastane bahçesinde elinde bıçakla uzun süre bağıra çağıra dolanmış, tehditler savurmaya devam etmiş, Ayşe Güneş`in babasını tahrik etmiş, duruma müdahale etmeye çalışan SES üyelerine saldırmıştır" diye belirtti.
 
Polis memurları şikayetçi olmamasını istedi
Ayşe Güneş`in ifadesinin 4 saate yakın sürdüğünü belirten Kart, "İfadeyi alan polis memurlarının "eski eşin mesleğinden olabileceği, şikayetçi olması halinde vaziyetin daha da büyüyebileceği" gibi tanıdık, bildik yönlendirmelerine de maruz kalmıştır. İfade sonrasında -eski eşin hala yakalanmamış olması ve yaşadığı travma nedeniyle- evine gidemeyen Ayşe Güneş, uzunca bir süre 112 Acil Çağrı Merkezi-KADES(Kadın Destek Merkezi) -Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliğinden kendisine eve kadar nezaret edilmesi için ekip desteği istemiştir. Sonunda bir polis ekibi yardımcı olmuş ve üyemizi eve bırakmıştır" dedi.
"Failler aklanıyor, mağdurlar suçlanıyor"
Kart kadınların yaşamın her alanında gün geçtikçe artan erkek şiddeti ile mücadele ettiklerini belirterek, "Haklarımıza ve hayatlarımıza yönelik saldırılara sürekli bir yenisi ekleniyor. Failler aklanıyor, mağdurlar suçlanıyor. Yıllardır kadınlara yönelik şiddetin ortaya çıkmadan önlenebileceğini, şiddet uygulayanlar cezalandırılmadan caydırıcı olunamayacağını, şiddete karşı kurumların koordinasyon içinde çalışması ve görevini ihmal eden görevliler hakkında işlem yapılması gerektiğini, tüm bunların mümkün olabilmesi ve kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için bir siyasi iradenin şart olduğunu söylüyoruz. Bugün buradan kadın dayanışmasından, örgütlü mücadelemizden aldığımız güç ile yeniden haykırıyoruz. Bir kişi daha eksilmeyecek, erkek şiddetine geçit vermeyeceğiz" sözlerine yer verildi. 
 
"Dr. Ayşe Güneş`in yanındayız"
Kart sözlerini şu şekilde sonlandırdı, "Dr. Niyazi Akay`ın Ayşe Güneş`in veya bir başka kadının canına tekrar kast etmeyeceğinin garantisi yoktur. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümleri tamamıyla işletilerek, acilen yakalanmalı ve tutuklanmalıdır. Aksi takdirde, geçici koruma tedbiri olarak elektronik kelepçe uygulaması yapılmalı ve bir daha üyemize yaklaşmaması sağlanmalıdır. Etkin, hızlı, adil bir soruşturma ve kovuşturma neticesinde hak ettiği en ağır cezayı almalıdır. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ve Devlet Hastanesi tarafından hızlı, etkin ve adil bir disiplin soruşturması yapılmalıdır. Eski eşin gecikmeksizin başka bir ile naklen tayin kararı alınmalıdır. Olaya tanık olanların da ifadesine başvurularak, hak ettiği en ağır disiplin cezası verilmelidir. Kız kardeşimizin çalıştığı işyerine bir süreliğine polis veya özel güvenlik görevlisi tahsis edilmelidir. Bizler Çanakkale Kadın Platformu olarak tüm gücümüzle Dr. Ayşe Güneş`in yanındayız."
(Damla Yeltekin)
 
Paylaş