Zamlar vatandaşa pes dedirtti

BOTAŞ’ın kamu santrallerine verdiği doğalgazın fiyatına yüzde 37 zam yapması üzerine elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yansıyacak zam beklentisi vatandaşları şimdiden çileden çıkardı.

517
BOTAŞ’ın kamu santrallerine verdiği doğalgazın fiyatına yüzde 37 zam yapması ve zammın doğalgaz ve elektriğe Aralık ayında yansıması beklentisine bağlı olarak asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu Türkiye’de vatandaş’a pes dedirtti. Aralık ayında tükettiğimiz elektriğe zam olarak yansıyacak olan oranı yüksek bulan vatandaşlar 5 Aralık’ta toplanacak asgari ücret komisyonuna da mesaj vererek asgari ücretlinin gelirinin en az 1000 lira olması gerektiğini söyledi. Doğalgaza ve elektriğe yapılması beklenen zam ile ilgili vatandaşların görüşleri şu şekilde:
 
 
Muhsin Kan; “Bütçe açığını kapatmak için vatandaşa yükleniliyor, acısını vatandaştan çıkarıyorlar. Ben de doğalgaz kullanıyorum. Zaten tasarruf ediyorduk, şimdi daha da dereceleri düşüreceğiz. Zam yapıyorlar, ama gelirleri ayarlamıyor. Asgari ücret en az 1000 lira olmalı. O bile az.”
 
 
Yüksel Mercan; “Zam üstüne zam yapılıyor. Zaten geçim zor, asgari ücretli bir insan bu kadar yükün altından nasıl kalkacak onu hiç düşünen yok. Bu devirde asgari ücretin en az 1.500 lira olması gerekir.”
 
 
Ebru Almaç; “Zamları fazla buluyorum. Herkes elektrik kullanıyor, doğalgaza geçme oranı da günden güne artıyor. En fazla kullanılan ve gereksinim duyulan şeyler sürekli zamlanıyor. Zaten insanlar birçok kalemde tasarrufa gidiyor. Daha da ne kadar gidilir bilemem. Asgari ücretin bu devirde en az 1000 lira olması gerek.”
 
 
Aynur Kutlu; “Doğalgazlı bir evde kiracı olduğunu ve asgari ücret aldığını düşünürsen hayat gerçekten çok zor. Her şey elektrikli. En az asgari ücretin 1000 lira civarında olması gerek, o bile az, ama en azından birinci adım. 1000 lira bile alsa tek başına yine karşılayamaz, evde 2 kişinin çalışması gerek. Hayat şartları zor, ama vatandaşın isteklerini dikkate alan yok.”
Paylaş