havadurum

"Yüzde 1'in altında kalan sendikalara da 400 TL üyelik ödentisi ödenecek"

1696
Sendika iş kollarına getirilen %1 üye sayısı şartıyla sendika üyesi olmayan 4 milyonun üzerindeki kamu çalışanından toplu sözleşme ikramiyesi adı altında yapılan 400 TL ödemeden yararlanamayacağını öngören yasa Birleşik Kamu İş`in açtığı dava ile durduruldu. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Arda Gel, alınan kararla birlikte yüzde 1`in altında kalan sendikalara da 400 TL üyelik ödentisi ödeneceğini belirtti. Gel açıklamasında; "Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak, açtığımız dava sonucunda Danıştay 12. Daire, sendika iş kollarına getirilen %1 üye sayısı şartıyla sendika üyesi olmayan 4 milyonun üzerindeki kamu çalışanı sendika aidatı adı altında yapılan 400 TL ödemeden yararlanamayacağını öngören, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmenin "Toplu Sözleşme İkramiyesi`` başlıklı 23. maddesinin birinci fıkrasında yer alan ``üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine`` ibaresi, "kamu görevlisi sendikasının kurulu olduğu hizmet kolundaki sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az %1`inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalara üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine" şeklinde ibaresinin yürütmesini durdurdu" dedi. 

 
Gel açıklamasında; "Bu yargı kararıyla birlikte yüzde 1`in altında kalan sendikalara da 400 TL üyelik ödentisi ödenecektir. 2022-2023 yıllarını kapsayan `toplu sözleşme` süreci, altı milyon kamu emekçisi ve emeklisi için ağır kayıplarla sona erdiğini bir kez daha dile getiriyoruz. Kamu emekçilerine ve emeklilerine 2021 yılı 6. Dönem Sözde Toplu Sözleşme görüşmelerinde 2022`de % 5+7, 2023`de ise % 8+6 ve enflasyon farkı teklif edildi ancak verilen zamlar çoktan erimiştir. Yargı örgütlenme özgürlüğünü engelleyen ve sendikal tekelleşmenin önünü açacak düzenlemeye dur demiştir. Grev hakkı olmadan oturulan sözde "Toplu Sözleşme" masasında emekçiler lehine bir kazanım olmadığını belirtiyoruz ve toplu sözleşme masası yeniden kurulmasını istiyoruz" ifadelerine yer verdi. 
 
Gel açıklamasında son olarak; "Danıştay`ın bu garabet düzenlemenin yürütmesini durdurması örgütlenme özgürlüğü ve sendikal hakları "merdiven altı sendika" deyimi ile anlayanlara ışık tutmasını diliyor, tüm üye sendikaları ile birlikte sendikal hak ve hürriyetleri geriletmeye çalışanların karşısında dimdik durmaya devam edeceğimizi tekrardan ilan ediyoruz. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; kamu emekçilerinin sorunlarını ve taleplerini sonuna kadar mücadele ederek kazanacağız" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş