havadurum

"Yurt sorununu 1 yıl içinde tamamen çözeceğiz"

290
CHP İl Gençlik Kolları, 2022-2023 eğitim öğretim yılında üniversite öğrencilerinin sorunlarına dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Açıklamada, "Simit hesabı yapan iktidara biz de bir hesap yapalım. Çanakkale`de aylık 800 TL olan KYK yurdu var. 850 TL KYK Bursu veya KYK kredisi alan bir üniversite öğrencisinin elinde sadece 50 TL kalıyor. Günde 1 öğün kuru ekmek yese 12 gün ediyor. Öğrencilerin kişisel gelişimleri yerine temel ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarını düşünerek başarılı olmaları mümkün değildir" diye belirtildi.
 
"Öğrenciler cemaat yurtlarına mecbur bırakıldı"
Açıklamada özel yurtlarda yaşanan sorunlara ilişkin ise, "Yıllardır kamu kaynaklarıyla yapılan destekler sonucunda cemaatlere ait vakıf ve dernek yurtlarına çok daha fazla öğrenci mecbur bırakılmıştır. İktidar, KYK yurtları önündeki uzun kuyruklar karşısında, önümüzdeki birkaç yıl kendisine sıra gelmeyeceğini gören ve kirasını ödeyebileceği bir ev bulmaktan umudunu kesen öğrenci kitlesini bilinçli bir şekilde TÜRGEV, TÜGVA, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti gibi tarikat-cemaat yurtlarına doğru adeta itmektedir. Çanakkale`mizin Biga ilçesinde, FETÖ`den alınan yurtlar ilim yayma cemiyetine verilmiştir. Bu ne demektir? Bu kabul edilemez" sözlerine yer verildi.
 
"Yurt olanağı sunmak sosyal devletin temel sorumluluğudur"
Öğrencilerin barınma sorununa ilişkin devam eden açıklamada, "Öğrencilerin barınma sorununu çözmek için yeni yurtlar yaptırmak, mevcut öğrenci yurtlarının fiziki ve altyapı koşullarını iyileştirmek için kaynak ayırmayan iktidar, yıllardır arka bahçesi olarak gördüğü tarikat-cemaat yurtları söz konusu olduğunda kamu kaynaklarını kullanmaktan geri kalmamaktadır. Bu yurtlarda kalan öğrencilerin tarikat mensubu hocalar eşliğinde dini etkinliklere ve sohbetlere katılmasının zorunlu olduğu bilinmektedir" denildi. Açıklamada şu sözlere de yer verildi, "Ekonomik olanakları yetersiz öğrencilerin eğitim alma haklarını kullanmalarını sağlamak sosyal devlet olmanın, toplumsal adalet ve fırsat eşitliği ilkelerinin temel prensiplerindendir. Bunu için talep eden tüm öğrencilere her kademede, ama özellikle orta ve yükseköğretimde yurt olanağı sunmak sosyal devletin temel sorumluluğudur. Eğitim bir ayrıcalık değil, temel bir insan hakkıdır. Öğrencilerimizin insanca yaşayabilecekleri beslenme ve barınma hakkı, anayasal bir hak, kamusal bir sorumluluktur."
 
"CHP iktidarında tam donanımlı yurtlar yapılacak"
CHP`nin iktidarında yurt sorunun çözüleceğine işaret edilen açıklamada, "Yurt sorunu memleketin en büyük sorunlarındandır. CHP iktidarında öncelikli konulardan birisidir. CHP İktidarında mevcut yurtların fiziksel koşulları iyileştirilecek, tam donanımlı yurtlar yapılacaktır. Bakın 50 belediyemizde 22 olan öğrenci yurdu 83`e çıktı. 14 bin 745 öğrenci bu yurtlarda faydalanıyor. Bütün engellemelere rağmen öğrenci yurdu sayısını belediyelerimiz 22`den 83`e çıkarıyorsa iktidar olduğumuzda yurt sorununu 1 yıl içinde tamamen çözeceğimize güvenin. Öğrenciler, siyasi iktidarla içli dışlı olan çeşitli dini grup ve cemaat yurtlarına mecbur bırakan bu sistemden acilen kurtarılmalıdır. İktidarın bu konuda ki önceliği, tarikat ve cemaat yurtlarını kapatıp, öğrencilerin barınma ve yurt sorununa acilen çözüm bulmak olmalıdır" ifadelerine yer verildi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş