"Yönetemiyorsunuz, bırakın!"

852
CHP İl Başkanlığı`nda İl Başkanı Metin Ümit Ural önemli değerlendirmelerde bulundu. Basın açıklamasına CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan, CHP İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Gürses, CHP Biga İl Genel Meclisi Üyesi Levent İrez ve partililer katıldı. Kent ve ülke ekonomisine ilişkin açıklama yapan Ural, "CHP olarak diyoruz ki, `Zaten yönetemiyorsunuz. Bırakın. Üretemiyorsunuz, ekonomiyi, öğrencilerin durumunu yönetemiyorsunuz.` Öğrencilerimiz açıkta. Nasıl yaşayacaklarını bilmeyen bir öğrenci grubu var. Üreticilerimiz çok zorda ve üreticilerimizin bir yıl sonra ne yapacaklarını, bugünü nasıl kurtaracaklarını bilmiyorlar. Bizim kadrolarımız hazır. Biz çözümlerimizle buradayız. İlk 24 saatte, ilk 1 hafta da ve ilk 30 günde neler yapacağımızı biliyoruz. Çözüm önerilerim çok net ve açık. Bize katılın. Biz size özgürlük ve yaşam vaat ediyoruz. Bu ülkeyi terk etmenize gerek yok. Bütün çözümlerimiz elimizde" sözlerine yer verdi.
"Öğrenciler 4 bin liraya ev tutabilecekler mi?"
Özellikle kent merkezinde kendini gösteren kiralık konut fiyatlarındaki yüksek artışın üniversite öğrencilerini olumsuz yönde etkileyeceğini vurgulayan Başkan Ural, "Geldiğimiz noktada 1+1 evin 3 bin 500 TL, 4 bin TL sınırına geldiğini görüyoruz. Çanakkale öğrenci kenti. Çanakkale`nin en önemli sorunlarından biri ekonomi ile birleşen öğrencinin yaşam koşulları. Öğrenciler 4 bin liraya ev tutabilecekler mi? Yurtlar yeterli mi?" diye sordu.
 
"22 bin 658 öğrenci nerede kalacak?"
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nin (ÇOMÜ) toplam öğrenci sayısı 50 bin olduğunu kaydeden Ural, "Merkez`deki öğrenci sayısı ise 35 bin. KYK yurtlarında yatak sayısı kaç? Net rakamı veriyorum; 7 bin 468. 5 öğrenciden 1 öğrencinin yurtta kalabiliyor. Özel yurtlardaki durum ise çok daha kötü; kız öğrencilerin yatak kapasitesi 3 bin 775, erkek öğrencilerin ise kapasitesi ise 2 bin 99 olmak üzere toplamda 5 bin 874. KYK ve özel yurtlara baktığımızda, 13 bin 342 öğrenci konaklayabiliyor. 22 bin 658 öğrenci nerede kalacak? Sokakta mı ev de mi kalacak? Çanakkale`deki konuk fiyatlarındaki yükselişin en önemli noktası burası" dedi.
"Öğrencilerin barınmasını devletin çözmesi gerekir" 
Ayvacık, Bayramiç, Çan, Ezine, Gelibolu, Lapseki ve Yenice`de bulun meslek yüksekokullarına dair Turan, "Bu ilçelerde KYK yurdu yok. Çan ilçemizde müjde verdikleri bir yer var. Çan ilçemizde kız öğrenci yurdu dahi yok. Kız öğrenciler sokakta mı kalacak? Yoksa otobüslerde, kafelerde mi yatacak? Bir yere üniversite açıyorsanız, önce burada okuyacak öğrencilerimizin yaşam koşullarını sağlamak zorunluluğunuz var" diye tepki gösterdi. Gazetecilerin konuyla ilgili sorunu yanıtlayan CHP`li Ural, "Çanakkale`de bu kadar öğrenci varsa, sosyal yapıda bir belediye olan Çanakkale Belediyesi`nin de çözüm üretilmesi gerekir. Bununla ilgili görüşmeler var. Bu yıla yetişmediğini biliyorum. Çanakkale Belediyesi, 100-200 kapasiteli bir yurt açtığında, bu bizim gerçek çözümümüz değil. Meselenin çözümü devletin çözmesi gerekir. Üniversite açıyorsanız, bu sizin çözmenin gereken bir sorundur. Devlet planlama teşkilatımız yok. Bu olayın tamamına makro düzeyde bakamıyorsanız, yaptım oldu olur" diye belirtti.
"İhracata gidecek olan şeftali meyve suyuna gidiyor"
Ural üreticilerin sorunlarına ilişkin değerlendirmesinde ise şu sözlerini söyledi, "Üreticilerimizin iki önemli sorunu var. Lapseki`deki şeftali üreticilerimizi geçtiğimiz hafta ziyaret ettik ve durumlarını gördük. İhracat şeftalisi kasada. Kesin ihracata gidecek olan şeftali meyve suyuna gidiyor. Kilosu ise 2 TL. Ödemesini ne zaman alacaksınız diye üreticiye sorduğumuzda, `Malımızı teslim ettiğimizi kabul ediyoruz. Parasını bir gün gelir alırız` diyorlar. Bu yıl Lapseki`deki üretici aldığı ilacın ödemesini bile yapamayacak. Sorduğumuzda, `Ya icraya verecekler ya da bir sene sonra iyi ürün alırsak, o ürünler karşılığında aldığımız ücretle bu yıl ki ilacı da ödeyebiliriz` diyorlar. 7 buçuk liradan süt alınması iyi gibi gözükse de 1 kilo süt ile 1 kilo yemin alınması mümkün değil. Şuan 6,5 TL olan yemin fiyatının 5 TL`ye düşmesi lazım. Yüzde 30 oranında süt sektöründe de maliyet yüksekliği var." 
 
"İktidar 20 yıldan beri neler yaptı?"
Ural, ülke ekonomisine ilişkin ise, "Türkiye`de cumhuriyeti kuranlar birçok üretim tesisi yaptılar. SEKA, Sümerbank, Tekel, Şeker fabrikaları, Basma fabrikaları, yollar, barajlar ve üretim için gerekli olan göletler. Baktığımızda iktidar 20 yıldan beri neler yaptı? Kurulmuş olan barajları bile özelleştirerek oralardan özel sektörün elektrik satmasını sağlamaya kadar özelleştirmeye gitti. Ana üretim tesislerine ne oldu? Hepsi gitti, yerlerine alışveriş merkezleri veya başka başka yerler yapıldı. 20 yılda iktidarın sattıklarına ve yaptıklarına baktığımızda; yol, köprü tren yolu yapmadılar mı? Yaptılar. Nasıl yaptılar? Sattıklarını, oralara aktararak mı yaptılar? Hayır. Doğmamış çocuğun borç ödemesi üzerine kurdukları sistemle yaptılar" dedi.
"Enflasyonun yüzde yüzlerin üzerinde olduğunu yaptıklarıyla gösteriyorlar"
CHP`li Ural İl Özel İdaresi bütçesine ilişkin ise "Çanakkale`de ilginç bir hareketlilik var. Bu haraketliliğin nedenini henüz anlamış değiliz. İl Özel İdaresi`ne ait varlıklar sıra sıra tespit ediliyor. Muhammen bedeller belirlenerek, yavaş yavaş satışa sunmak gibi bir çözüm araştırılıyor. Kordon Boyu`nda ve Behramkale`de olan iki yere dair bilgi verdi. 2020 yılında İl Genel Meclisi`nin bütçesi 300 milyon mertebelerinde belirlenmiştir. Bu yeterli midir? Olmayabilir. Çünkü enflasyonu yönetmeyen bir iktidarla yüz yüzeyiz. Ek bütçe talep edilmiş, bizim de desteklerimizle ek bütçe verilmiş. Ek bütçe yetmemiş. Borçlanma yetkisi istenmiş. İstedikleri borçlanma yetkisi de 80 milyon mertebelerinde. 300 milyon bütçe, ek bütçe ve borçlanma yetkisiyle beraber 100 milyon ek finans yaratılmış, bu yaratılan finans toplam bütçenin 1/3`ü. Bu da yetmemiş. Bu kadar yılda elde edilmiş, İl Genel Meclisi`nin sabit varlıkları satılmaya başlanıyor. Türkiye`de enflasyonun yüzde yüzlerin üzerinde olduğunu kendi yaptıkları davranışlarla da göstermiş oluyorlar. Bütçe yetmiyor. Bütçeyi nasıl kullanacaklarını bilmiyorlar" sözlerine yer verdi.
 
"Birilerine peşkeş mi çekiliyor?"
İl Özel İdaresi tarafından satılması planlanan iki yere dair bilgi veren Başkan Ural, "İki önemli yer var. Biri Behramkale`de bir otel. Muhammen bedeli doğrudur yanlıştır. Bunu kamuoyunun yetkisine bırakıyorum; çünkü oralarda tarla, arazi fiyatlarının kaç para olduğunu köy halkı, emlakçılarımız biliyor. Burada 6 bloktan oluşan, oda metre kareleri 26 metrekare olan 40 odalı çok butik bir tesisisin muhammen bedeli 39,5 milyon TL olarak belirlenmiştir. Bunu satacaklar. Bunu kaç paraya satacaklarını kamuoyu, bizler takip etmeliyiz. Birilerine peşkeş mi çekiliyor? Takip etmek zorundayız. İkinci satış ise kordonda yer alan bir arsa. Kordondaki 232 metre karelik yıkılmış bir bina arsanın muhammen bedeli 23 milyon 950 bin TL. Bu iki değerli arazi ve otel satıldığında bize göre 100 milyon ve üzeri bir satış olması gerekiyor. 100 milyon ve üzerindeki değerde ele çıkan para İl Genel Meclisi`nin bütçesinin yine 3`te 1`i" dedi.
"Çözüm önerilerim çok net ve açık. Bize katılın"
Ural sözlerine şu şekilde devam etti, "Çanakkale İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi`nde elde edilecek paralar ne olacak. Çanakkale`de yeni bir iş peşindeler mi? Buradan elde edecekleri paraları yıllarca yaptıkları gibi seçim yatırımı mı yapacaklar? Merakla bekliyoruz. CHP olarak, `Zaten yönetemiyorsunuz. Bırakın. Üretemiyorsunuz, ekonomiyi, öğrencilerin durumunu yönetemiyorsunuz` diyoruz. Öğrencilerimiz açıkta. Nasıl yaşayacaklarını bilmeyen bir öğrenci grubu var. Üreticilerimiz çok zorda ve üreticilerimizin bir yıl sonra ne yapacaklarını, bugünü nasıl kurtaracaklarını bilmiyorlar. Bizim kadrolarımız hazır. Biz çözümlerimizle buradayız. İlk 24 saatte, ilk 1 hafta da ve ilk 30 günde neler yapacağımızı biliyoruz. Çözüm önerilerim çok net ve açık. Bize katılın. Biz size özgürlük ve yaşam vaat ediyoruz. Bu ülkeyi terk etmenize gerek yok. Bütün çözümlerimiz elimizde."
(Atilla Akın)
Paylaş