Yolumuz açık olsun...

Gazetemiz ile Diyarbakır Özgür Haber Gazetesi arasında imzalanan dostluk protokolünde birlik, beraberlik ve barış mesajları verildi. Barış meşalelerinin barışın kenti Çanakkale’den ateşlendiği yorumunun yapıldığı dostluk protokolü töreni, katılımcılarında katkıları ile adeta mini bir barış kongresine dönüştü. Barışın kenti Çanakkale’de imza altına alınan protokol ile dünyaya barış mesajları gönderildi.

731
Türkiye’de örnek olacak Çanakkale Olay Gazetesi ile Diyarbakır Özgür Haber Gazetesi arasında dostluk protokolü imzalandı. CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, Erenköy Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz, Kumkale Belediye Başkanı Süleyman Erte, CHP Çanakkale eski Milletvekili İsmail Özay, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Çanakkale Olay Gazetesi İmtiyaz Sahibi Aynur Ganiler, Özgür Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Naci Sapan, sendika ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetlinin katıldığı protokol imza töreninde dostluk rüzgarı esti...
 
 
“İnadına barış, dostluk ve kardeşlik”
Törende bir konuşma yapan Olay Gazetesi İmtiyaz Sahibi Aynur Ganiler, Çanakkale Belediyesi ile Sur Belediyesi arasındaki dostluk ve kardeşlik anlaşmasına köprü olmak adına önemli bir adım attıklarını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan insanların gönüllerini hiç kimsenin ayıramayacağına dikkat çeken Ganiler; “Güneydoğu ve Kuzeybatı arasında kurulan bu barış köprüsü herkese örnek olmalı. Bu köprülerden de barış elçileri dostluk, kardeşlik, dayanışma ve empati adına yol eylemeli. Biz Çanakkale Olay ve Özgür Haber Gazeteleri, bu köprünün sağlam temellere oturması için, geleceğimiz için ve çocuklarımız için sadece küçük bir adım attık. Hepimizin yolu açık olsun” dedi.
 
 
Dostluk köprüsü için önemli adım
Katılımcıların da görüşlerini ifade ettiği dostluk protokolü, Türkiye’nin her noktasından gelen Mehmetçiklerin 97 yıl önce düşmana karşı omuz omuza mücadele verdiği Çanakkale’de imza altına alındı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Olay Gazetesi İmtiyaz Sahibi Aynur Ganiler ile Özgür Haber Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Naci Sapan, birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği ortamda dostluk protokolüne imza atarken, iki il arasındaki dostluk köprüsünün temellerini oluşturmak adına önemli bir adımın atıldığı protokol töreni toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
 
 
Türkiye’de örnek olacak Çanakkale Olay Gazetesi ile Diyarbakır Özgür Haber Gazetesi arasında dostluk protokolü imzalandı. CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, Erenköy Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz, Kumkale Belediye Başkanı Süleyman Erte, CHP Çanakkale eski Milletvekili İsmail Özay, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Çanakkale Olay Gazetesi İmtiyaz Sahibi Aynur Ganiler, Özgür Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Naci Sapan, sendika ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetlinin katıldığı protokol imza töreninde dostluk rüzgarı esti. Barışın kenti Çanakkale’de imza altına alınan protokol ile dünyaya barış mesajları gönderildi.
 
“İnadına barış, dostluk ve kardeşlik diyoruz”
Törende bir konuşma yapan Olay Gazetesi İmtiyaz Sahibi Aynur Ganiler, Çanakkale Belediyesi ile Sur Belediyesi arasındaki dostluk ve kardeşlik anlaşmasına köprü olmak adına önemli bir adım attıklarını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan insanların gönüllerini hiç kimsenin ayıramayacağına dikkat çeken Ganiler; “Yaşanılan ve yaşanılmaya devam eden bunca acıya ve yıkıma karşı barışın kenti Çanakkale’den ısrarla ve daha gür bir sesle inadına barış, dostluk ve kardeşlik diyoruz. Şundan da eminiz ki; bizim gönüllerimizi hiç kimse ayıramayacaktır. Biz Çanakkale’ye barışın kenti dedik, siz Diyarbakır’a sevginin kenti dediniz. Sevgi ve barış ayrılmaz iki parça, insanlığın en ihtiyaç duyduğu duygu ve ortamlar. Sevgi olmadan barışı, barış olmadan da sevgiyi yeşertemeyiz. Bugün burada hem dünya hem de Türkiye tarihi için çok şey ifade eden Çanakkale’de dostlarımız ve kardeşlerimizle anlamlı bir buluşma gerçekleştiriyoruz. Türküyle, Kürdüyle, Alevisiyle, Sunnisiyle, Çerkeziyle, Lazıyla omuz omuza bu topraklarda savaşarak kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin bugünkü torunları olarak bizler Çanakkale’de dostluk, kardeşlik, özgürlükler, demokrasi, empati adına bir adım da bizden dedik. Çanakkale Olay ve Özgür Haber Gazeteleri, Çanakkale ile Sur Belediyeleri arasındaki dostluk ve kardeşlik anlaşmasına köprü olmak adına da yol alıyoruz” dedi.
 
 
 
 
“Barış köprülerinden barış elçilerini geçirelim”
“Bu köprünün adı öncelikle barış, kardeşlik, dostluk ve empati köprüsü olacaktır” diyen Ganiler, acıları ortaklaştırıp, yaraları sarıp Türkiye’nin her tarafından kurulacak barış köprülerinden barış elçilerinin geçirilmesi için dostluk protokolünü gerçekleştirdiklerini anımsattı. Güneydoğu ve Kuzeybatı arasında kurulan barış köprüsünün herkese örnek olması gerektiğini ifade eden Ganiler; “Düşmanıyla dost olmuş bir kentin, bir ana bir kadın ve aydın bir kadın gazetecisi olarak diyorum ki, en çok barışı analar, kadınlar, aydınlar, demokratlar ve onlarla birlikte bu adımları görerek yaşamış biz gazeteciler istiyoruz. Barışın inşasında biz aydınlara, kadınlara, analara büyük görevler düşüyor. Ama en çok da analara. Çünkü, anaların acısını ancak analar anlar. Acılarımızı ortaklaştırıp, yaralarımızı sarıp Türkiye’nin her tarafından kurulacak barış köprülerinden barış elçilerinin geçirilmesi için hepimiz varız ve onun içinde buradayız. Güneydoğu ve Kuzeybatı arasında kurulan bu barış köprüsü herkese örnek olmalı. Bu köprülerden de barış elçileri dostluk, kardeşlik, dayanışma ve empati adına yol eylemeli. Biz Çanakkale Olay ve Özgür Haber Gazeteleri, bu köprünün sağlam temellere oturması için, geleceğimiz için ve çocuklarımız için sadece küçük bir adım attık. Hepimizin yolu açık olsun. Bu ebru gibi ülkemizin farklı kültürlerdeki insanlarının bir arada ama birbirini anlayarak dostluk ve kardeşlik içinde yaşaması varken, bu kavga niye? Onbinlerce insanımızı yitirdik, yetmedi mi? Ortak mücadelemizin özgürlükler, demokrasi ve emek mücadelesi olması gerektiğine inanarak, hepinizi en içten dostluk duygularımı ve sevgilerimi sunuyorum” diye konuştu. Ganiler konuşmasını Nazım Hikmetin bir şiiri ile sonlandırdı.
 
 
Sapan; “Gerçek demokrasiyle taçlandırılmış yurttaşlar topluluğunu yaratabilmeliyiz”
Özgür Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Naci Sapan ise; barış ve kardeşlik içerisinde yaşayabilmek için gerçek demokrasiyle taçlandırılmış bir yurttaşlar topluluğunun yaratılması gerektiğini kaydetti. Dostluk protokolünün sembolik olduğunu kaydeden Sapan, bu protokolün Türkiye’deki kardeşliği görmek istemeyenlere bir hatırlatma olduğuna da dikkat çekerek şu şekilde konuştu: “Halkların kardeşliği ile ilgili çok analiz yapmaya gerek yok. Bu ışık bir kesim tarafından görülüyor, bir kesim tarafından ise görülmek istenmiyor. Bütün mesele de bu zaten. 97 yıl önce gözler önüne serilen bu kardeşliği unutanlara anlatmak için çabalıyoruz. Çanakkale Belediyesi ile Sur Belediyesi’nin kardeşlik protokolüne bizde dahil olduk. Dostluk protokolü içinde yer almak bizi çok mutlu etti. Kardeşlik protokolünün sembolik olduğunu söylemek istiyorum. Bu bir hatırlatmadır. İmza ya da protokol ile kardeşlik zaten olmaz. Olması gereken gerçek demokrasiyle taçlandırılmış bir yurttaşlar topluluğunu yaratabilmemizdir. Hakların sorunsuz bir şekilde yaşama hakkının önünün açılmış olmasıdır. Bu da ancak gerçek demokrasiyle ve eşit yurttaşlar topluluğunun yaratılmasıyla mümkün olacaktır. Umut ediyorum ve diliyorum ki, bu çabamız böyle bir duruma hizmet eder.”
 
Demirbaş; “97 yıl önceki protokolün tekrarını gerçekleştiriyoruz”
Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Çanakkale ile Diyarbakır arasındaki dostluk köprüsü ile ilgili önemli mesajlar verdi. İmzaladıkları dostluk protokolü ile 97 yıl önce yapılan protokolün tekrarını gerçekleştirdiklerini vurgulayan Demirbaş; “Yürekliğin sıcaklığı ile mevsimin sıcaklığı buluşunca aslında sıcaklık serinliğe dönüşüyor. Bu temelde biz kardeşlik protokolünü imzaladığımızda 18 Mart ruhu ile 21 Mart ruhunu buluşturmuştuk ve şunu söylemiştik. Aslında Çanakkale ruhu ile Diyarbakır ruhunun barış açısından oluşması çok önemli. İmzaladığımız protokolün 97 yıl önce yapılan protokolün bir tekrarı olduğunu ifade etmek istiyorum. Çünkü, Çanakkale şehitliğinde yatan aslında halkların kardeşlik grubudur. Bu temelde biz şuna inanıyoruz. Bu süreçte en çok bir arada olma ve bir arada yaşama inancının geliştirilmesi günlerini yaşıyoruz. Bu nedenle protokolün anlamı daha da büyüyor. Çünkü, inatla ve ısrarla halkları birbirine düşürmeye çalışan siyasi iktidar var. Bu siyasi iktidarlar ve sistemlere inat, barış onlara bırakılmayacak kadar anlamlı ve değerlidir” dedi.
 
 
Demirbaş’tan müjde
Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, konuşmasının devamında ise kamuoyuna bir müjde verdi. Diyarbakırlı işadamları ile Çanakkaleli işadamları arasında da bir dostluk protokolünün imzalanacağı müjdesini veren Demirbaş; “Dostluk protokolünün 3. aşaması daha olacak. ÇASİAD ile DİSİAD arasında 3. bir kardeşlik protokolünün ön sözünü aldık. Umuyorum ve diliyorum ki, Eylül ayında Diyarbakır’da bu sefer böylesi bir protokole imza atacağız. Böylesi yakınlaşmaların ve böylesi gelişmelerin toplumu, yeniliklerin yakınlığı ile buluşturduğunu görüyorum. Ön yargıların azalarak aslında empati duygusunun gelişmesiyle barışın en çok da istediğimiz şey olan sevginin gelişmesini sağlıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Böylesi çalışmalar gelecek kuşaklara bırakacağımız en önemli mirastır. Çocuklarımızı ve evlatlarımızı kaybetmektense, iktidarlarımızı kaybedelim. Çünkü, kaybettiğimiz iktidarların yeniden kazanmak mümkün ama evlatlarımızı ve parçalanan yüreklerimizi kazanmak çok zor. Bu nedenle iktidar onların olsun, ama özgürlük bizim olsun. Biz özgürlüğü barış ve sevgiyle birlikte kazanacağız” şeklinde konuştu.
 
Gökhan; “Barış el ele, gönül gönüle ve ten tene olur”
Uzaktan barış olmayacağını kaydeden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, barışın el ele, gönül gönüle ve ten tene olması gerektiğini söyledi. “Türkiye’de ortak yaşamanın gereğini yapmalıyız” diyen Gökhan; “Başlattığımız kardeşlik sürecinin bir meyvesini alıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu anlayışı yıllardan beri hep ortaya koymaya çalışıyorduk. Bu ülke her tarafıyla kardeş ve bir olması lazım. Çanakkale’nin özünde bu var. Bunları yeniden hayata geçirmek gerektiğini hep dile getiriyorduk. Sonuçta geçen sene CHP’li belediye meclis üyelerinin olurlarıyla Sur Belediyesi ile kardeş olma noktasında kararımızı Nisan ayında Diyarbakır’da gerçekleştirdik. Uzaktan kardeşlik, birbirini anlama ve empati kurmak mümkün değildir. Yani uzaktan barış olmaz. Barış el ele, gönül gönüle ve ten tene olur. Dolayısıyla bugünden itibaren bu süreci başlatacağız. Yani Çanakkale’den Diyarbakır’a insanları götüreceğiz. Bir bütünün parçalarıyız. Aslında bir bütünüz. Bu topraklarda ortak yaşamanın gereğini yapmalıyız. Sadece demokrasi ve özgürlükler anlamında değil. Her konuda çevre konusunda ve insan hakları konusundaki bütün duyarlılıklarımızı paylaşıp ülkenin her yerinden bu seslerin çıkmasını sağlamak zorundayız” dedi.
 
 
“Barış içerisinde yaşamalıyız”
Törendeki katılımcılara da seslenen Başkan Gökhan; “Korkunun ecele faydası yoktur. Korkarak bu güne kadar geldik. Geldiğimiz nokta budur. Korkmadan yola devam edelim, daha kötü olursa geri döneriz. Ama öyle olmayacağına adım gibi eminim. Çünkü, insanlar birbirini tanıdıkça bu süreç çok hızlı bir biçimde pozitif yönde ülkenin refahı ve barışı yönünde sonuçlar verecektir. Bu protokole şahit oluyorsunuz. Bu son derece önemli. Ama sadece izleyici olmayalım. Biz her zaman destek olmaya hazırız. Oradaki insanlarla vakit geç olmadan bir an önce dost olalım. Çanakkale’de her yöreden insanlarla barış içerisinde yaşama noktasındayız. Hepimiz birlikte barış içerisinde yaşamanın mücadelesini yapıyoruz. Bunun bütün ülkeye yayılmasını diliyorum” diye konuştu. Başkan Gökhan, 27-31 Ağustos tarihleri arasında Çanakkale’nin kardeş belediyesi olan Duhok Belediyesi’ni ziyaret edeceklerini belirterek; “Kardeş belediyemizi ziyaret edeceğiz. Biz, her yerde var olacağız. Çekinmeden insanlarla temas kurmaya çalışacağız. Devletin yapması gerekeni biz yerel yönetimler olarak başlatmış olacağız. Çünkü, kültür birlikteliği olan yörelerde bu ülkenin o kültüre sahip insanlarının kardeşlik kurması o bölge barışı içinde çok önemlidir” dedi.
 
 
Sarıbaş; “Yaşamım boyunca barıştan yana oldum”
Yaşamı boyunca barıştan yana olduğunu vurgulayan CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; “Bu protokolü önemsiyorum. Bu adımlar çok şey ifade ediyor. Yerel siyasette insanların birbirine bakışını, bugün yapılmak istenen emperyalist ülkelerin parçala anlayışını, bizlerin içersindeki farklı etnik yapıları kaşıma anlamında barış ve kardeşlik anlamında bizden faydalanıcı yaklaşımların da bir önlemesi olarak bakıyorum. İki gazetenin bu girişimlerini kutluyorum. Gazetecilerin daha yazmadan ve ifadelerini kağıda dökmeden hapishaneye atıldığı bir ortam içerisinde bu protokolün çok önemli mesajlar verdiğine inanıyorum. Demokrasinin geliştiği yerde basınımızın çok daha özgür ve istediği bir şekilde yazabildiği sürece insanlarımızın kardeşliği ve barışın daha pekişmiş olacaktır.. Gazetecilerin haberlerini korkmadan özgür bir şekilde yazacağı bir Türkiye ve bu anlamda atılan imzalar kardeşliği ve barışı bugün pekiştirmiştir. Herşey barış için” şeklinde konuştu.
 
Soydan; “Hiç kimse kardeşliğimizi bozmaya kalkmasın”
97 yıl önce Çanakkale Savaşları’nda birlik ve beraberlik içerisinde emperyalist ülkelerin ordularına karşı omuz omuza mücadele verildiğini söyleyen CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “Çanakkale Belediyesi, Sur Belediyesi ile kardeş olma ihtiyacı hissediyor. Çanakkale Olay Gazetesi ise Diyarbakır Özgür Haber Gazetesi ile kardeş olma ihtiyacı hissediyor. Durup dururken nerden çıktı bu işler? Adına ne dersek diyelim. İster sevelim ister sevmeyelim. Bu ülkede bir sorun var. Biz yıllardır bu ülkede beraber yaşamışız. Ülkenin dört bir yanından gelip 97 yıl önce Çanakkale’de, emperyalistlerin en modern ordusuna karşı birlik ve beraberlik içerisinde şehit düşmüşüz. Onun için kimse bizim kardeşliğimizi bozmaya kalkmasın. Bugün teröre inat hala kardeşçe yaşama duygusuyla yapılamayan işleri barışın kenti Çanakkale’de yapıyoruz. Bu sorunların çözüm yeri TBMM’dir. TBMM bunları hala çözmeme noktasında adım atıyorsa, insanlar çözümü başka yerde arar. Önemli olan bu ülkede 97 yıl önce temelleri atılan kardeşliği devam ettirmektir. Birlikte yaşama arzumuzu sürdürmektir. Hiç kimse bunun üzerinden siyaset yapmasın. Siyasi düşüncelerimizi hep beraber bir kenara bırakalım. Bu memleketin dört bir yanında kardeşlik türkülerini hep beraber söyleyelim ” diye konuştu.
 
Özay; “Barış ve dostluk için birlikte mücadele etmeliyiz”
Barış ve dostluk için herkesin mücadele etmesi gerektiğinin altını çizen CHP Çanakkale eski Milletvekili İsmail Özay; “Buradaki herkesi kutluyorum. Çünkü, sevgi ve barış köprüsünü siyasetin yapılması gereken boyutu içerisinde ön plana alıyorlar. Ama bu yetmez. Bu coğrafyada hep birlikte, sevgi ve barış için inadına mücadele etmeliyiz” dedi.
 
“Barış yaşam tarzımız olsun”
CHP İl Başkanı Hamza Karagöz ise; “CHP Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Özgür bir Türkiye ve insanların korkusuzca yaşadığı bir ortam sağlanacaksa ben koltuğumu vermeye hazırım’ dedi. Bizlerde hepimiz hazır olmalıyız. Çünkü, insan hakları, demokrasi, özgürlükler ve yaşam hakkı her şeyin üstündedir. Bu nedenle herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Belediyemizin ‘Barış Kültürümüz olsun’ sloganı çok önemli bir slogandır. Bende ‘Barış Yaşam Tarzımız Olsun’ diyorum ve bunu gerçekleştirmek için her şeyi göze almalıyız” diye konuştu.
 
Katılımcılardan Ragıp Duran da dostluk protokolünün önemine değindi. Çanakkale Olay Gazetesi’nin daha önce Elazığ ilinde de bir gazete ile kardeşlik protokolü imzaladığına dikkat çeken Duran; “Bu gerçekten çok önemli. Adımların bugün dostluk içerisinde yürütülmesinin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
 
İHD Başkanı Serpil Bayar ise; “Türkiye’nin son günlerde yaşadığı ortamlarda bu tür dostluk protokollerinin imzalanması çok anlamlı. Ama bunun yerele indirilmesi anlamında kaygım var. Hep beraber Çanakkale’de insanlık yürüyüşü gerçekleştirebiliriz. Bununla ilgili fikir alışverişinde bulunabiliriz diye düşünüyorum” dedi.
 
Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz; “Bu ülkede bir sorun var. Ama bu sorun bence savaş sorunu. Tek bir sorunumuz var o da savaş. Bu savaş gencecik insanlarımızı toprağa gömen bir savaş. Çanakkale’de barışı nasıl somut haline getirebiliriz diye konuşmalar yapıyoruz. Ben şimdi çok şükür ki barışı somut olarak görüyorum. Olay Gazetesi ile Özgür Haber Gazetelerini gördüğümde artık barış aklıma gelecek. Çanakkale Belediyesi ile Sur Belediyesi dendiği zaman barış akılıma gelecek. Sizlere bundan dolayı çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 
Dostluk protokolünün önemine dikkat çeken ELDER Kadın Danışma Merkezi Başkanı Elif Özkan, protokole katkısı olan herkese teşekkür ederek bu tür protokollerin devamını diledi.
 
Dostluk protokolü imzalandı
Türkiye’nin her noktasından gelen Mehmetçiklerin 97 yıl önce düşmana karşı omuz omuza mücadele verdiği Çanakkale’de dostluk protokolü imza altına alındı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Olay Gazetesi İmtiyaz Sahibi Aynur Ganiler ile Özgür Haber Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Naci Sapan, birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği ortamda dostluk protokolüne imza attılar. İki il arasındaki dostluk köprüsünün temellerini oluşturmak adına önemli bir adımın atıldığı protokol töreni toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Paylaş