Yıldız "Aklımızla alay ediyorlar"

1496

 Termik santrallerin zorunlu yaptırımlarının ertelenmesi tasarısı uzun süre gündemi meşgul ederken, yine Çan Termik Santrali’nden çıkan siyah duman görüntüleri sosyal medyada büyük tepki toplamış ve vatandaşlar görüntülere sitem etmişti. Son olarak, Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) ile işletme faaliyetini sürdüren Çan 2 Termik Santrali’ne 5 yıl geçerli olacak Çevre İzin ve Lisans Belgesi verildiği öğrenildi. Konuyla ilgili yer alan haberlerde; “ODAŞ Elektrik Üretim Sanayi Ticaret AŞ’nin bağlı ortaklığı Çan Kömür ve İnşaat A.Ş. bünyesindeki Çan-2 Termik Santrali, geçici faaliyet süresindeki tüm testlerden geçerek 06 Aralık 2019 itibarıyla 5 yıl geçerli olacak, Çevre İzin ve Lisans Belgesini aldı. Çan-2 Termik Santrali, çevre yatırımlarını yapmış santrallere verilen geçici izni ifade eden Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) ile işletme faaliyetini sürdürüyordu” ifadelerine yer verildi. Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız, termik santraller konusunda değerlendirmede bulundu. Çan 2 Termik Santrali’nin daha önce geçici işletme izni ile çalıştığını belirten Yıldız, Çevre Bakanlığı’nın söz konusu lisansı, bütün denetlemeleri yaptığını iddia ederek verdiğini söylediğini ancak, bu denetlemelerin sadece kağıt üzerinde yapıldığını söyledi. Yıldız, Çan Çevre Derneği ve 26 tane köy muhtarının imzası ile termik santralin denetlenmesi için imza götürdüğünü fakat sorulan sorulara baştan savma cevaplar verildiğini ifade etti. Termiklerin Çan’da yol açtığı felaketi herkesin gördüğünü belirten Yıldız, devleti bunun önlemini almamakla suçladı. Devletin geçici ruhsatın arkasından 5 yıllık işletme ruhsatı verdiğini belirten Yıldız, “Bize; ‘Bunun denetlemeleri yapılmıştır ve çevre mevzuatına uygundur’ diyorlar. Böyle bir şey yok. Resmen vatandaşın aklı ile alay ediyorlar” dedi. Çan’da yaşayan insanların termiklerden çıkan zehirlerle yaşamak zorunda bırakıldığını ifade eden Yıldız; “Kitlesel eylemsel tepkiler dışında bu işte gideceğimiz yer hukuksal mücadele” dedi. 

 
“Biz biliyoruz ki, bu denetlemeler sadece kağıt üzerinde”
Çan 2 Termik Santralinin daha önce geçici işletme izni ile çalıştığını belirten Yıldız; “Çevre Bakanlığı geçici işletme ruhsatı üzerinden bütün denetlemelerini yaptığını iddia ediyor. Biz biliyoruz ki, bu denetlemeler sadece kağıt üzerinde. Bütün itirazlarımıza rağmen ben Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, Çan Çevre Derneği olarak da 26 tane köy muhtarının termik santralin denetlenmesi için imzalarını götürdüm. Bana verilen cevap 1 ay sonra tamamen baştan savma cevap. Ne inceleme ne de denetleme var” dedi.
 
“Çan’da zehirleniyoruz”
Termiklerin Çan’da çevre felaketine yol açtığını herkesin gördüğünü belirten Yıldız; “Bunu yaşıyoruz ve Çan’da zehirleniyoruz. Devlet bunun tedbirini almıyor, bizi şirketle karşı karşıya getiriyor. Bu yetmiyormuş gibi geçici ruhsatın arkasından buraya 5 yıllık işletme ruhsatı veriliyor. Bize; ‘Bunun denetlemeleri yapılmıştır ve çevre mevzuatına uygundur’ diyor. Böyle bir şey yok. Resmen vatandaşın aklı ile alay ediyorlar. Çan’da yaşayan herkes buranın fotoğrafını çekiyor ve sosyal medyada paylaşıyor. Devlet devletliğini bilecek. Devlet önce benim ve bu çevrede yaşayan insanların sağlıklı ve temiz bir ortamda yaşamasını sağlayacak. Devlet eli ile 40-50 bin kişi zehirlenir mi? Sadece insan sağlığı açısından değil çevre sağlığı açısından da bu böyle” dedi.
  
“Hayvanlar ürünleri yemiyor”
Ürünleri hayvanların dahi yemediğini belirten Yıldız; “Etrafa kür yağıyor, vatandaşlar artık ürünlerini alamaz oldular. Alınan ürünleri hayvanlar yemiyor. Bunu yaşayan vatandaşlar söylüyor. Bu termik santraller yüzünden Çan hayalet şehre dönüşüyor. Akşam saat 23’ten sonra Çan’da nefes almakta zorlanıyoruz. Sabah kalktığımızda o zehri ilk nefesimizde hissediyoruz. Bu kadar kötü bir durumla karşı karşıyayız. Bundan sonra biz de hukuki mücadeleye başlayacağız. Kitlesel eylemsel tepkiler dışında bu işte gideceğimiz yer hukuksal mücadele” dedi.       (Eren Aşnaz)
Paylaş