Yıldız; “Demokratik ülke yaratma çabamız sürecek”

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Çanakkale’ye gelen Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, 4+4+4 eğitim sistemi ve kamu emekçilerinin hükümetten talepleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak; “Laik, demokratik, üniter, eğitim çabamız siyasal iktidarın tüm baskılarına rağmen sürecektir” dedi.

328
Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız ve Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç gündemdeki konulara ilişkin basın toplantısı düzenlediler. Eğitim sistemindeki değişikliğe değinen Başkan Yıldız, “Eğitim öğretim alanı ile ilgili olarak eğitim yasasının açmış olduğu problemler yükselerek yaşamımıza girecek” dedi. Hükümetin yandaş sendikacılığı desteklediğini kaydeden Yıldız; “Emekçileri yandaş sendikanın insafına bırakmayacağız” dedi.
 
“5 yaşında eğitim ciddi sorunlar yaratacaktır”
Eğitim yasasındaki 4+4+4 değişikliği yasası tüm itirazlara rağmen siyasi iktidar tarafından çıkartıldığını kaydeden Eğitim SEN Genel Başkanı Ünsal Yıldız; “ Yasa çok ciddi sorunlar yaratmaya adaydır. Maalesef Eylül’den itibaren bu sorunları yaşayacağız. Yasanın ortaya koyacağı bütün olumsuzluklarla mücadele edeceğiz. Toplumda derin yaralar açacak olan eğitim yasasına karşı mücadelemiz devam edecektir” dedi.
 
Yıldız şunları söyledi; “Yasa çıktıktan sonra ilk olarak çocuk emeğinin istismar edildiğini göreceğiz. Çocukların sanayide çalışmaları kolaylaştırıldı. Amaçları ortaya kondu. Sendika yasasında yeni düzenlemeler yasalaştı. Görüşmeler süreci başlıyor. Bütün olumsuzlukları içerisinde barındırıyor. Bu yasa ile kamu emekçilerinin hak, çıkar, taleplerini ortaya koymaları mücadele etmeleri çok zor. İki milyonu aşkın kamu emekçilerini ve emeklilerini zor günler bekliyor. Eğitim öğretim alanı ile ilgili olarak eğitim yasasının açmış olduğu problemler yükselerek yaşamımıza girecek. Seçmeli derslerin ne olacağı, okula başlama yaşının indirilmesinden kaynaklı olarak okullarımızda daha şimdiden, ciddi alt yapı sorunu oluşacağı görülüyor. 5 yaşında eğitime zorlanan çocuklarımız ciddi bir sorunla karşı karşıya kalacaklardır.
 
Üyelerle eğitim emekçileri ile toplantı yapacağız önümüzdeki dönem hazırlanmayı planlıyoruz. Eğitimdeki değişiklik zor günleri de beraberinde getirecektir. Seçmeli dersler alt yapı sorununu ortaya çıkartacaktır. Okula başlama yaşı olan 5 yaş eğitim de ciddi sorunlar yaratacaktır.”
 
“Emekçileri yandaş sendikanın insafına bırakmayacağız”
Hükümetle sendikalar arasındaki görüşmelerde 2 milyon kamu emekçisinin sesi olmayı sürdüreceklerini bildiren Eğitim SEN Genel Başkanı Ünsal Yıldız; “İktidar tarafından yandaş sendikacılığın güçlendirildiğini görüyoruz. Emekçileri yandaş sendikanın insafına bırakmayacağız” dedi. Yıldız şunları söyledi; “Sendikalar ile görüşmelerde 2 milyon kamu emekçisinin sesi olma çabasını sürdüreceğiz.  Bu yasayla birlikte oluşturulan 10 yıldır AKP iktidarının yandaş sendikacılık olarak tanımlanan sendikacılığı güçlendirdiğini görüyoruz. Ama biz 2 milyonu aşkın kamu emekçisini taleplerini yandaş sendikacılığın insafına bırakmayacağız. 5-6 aydır bütün enflasyon verilerine rağmen maaşlarını zamlı olarak alamayan enflasyon karşısında ekonomik olarak mağdur olan kamu emekçilerini bu dönemde sesi soluğu olmaya çalışacağız. Yaklaşık 300 bin eğitim emekçisi tayin bekliyor. Bakan kendinize başka iş bulun diyor. Bunu anlamak mümkün değildir. Öğretmen olmak için lisans eğitimi almış, eğitim emekçilerine görev vermek onların göreve başlamalarını sağlamak yerine başka iş arayın denilmesi anlaşılabilir değildir. Atama bekleyen ancak umutsuzluğa kapıldıkları için intihar eden eğitim emekçisi sayısı neredeyse 30’u buldu. Bu sorun siyasal iktidar tarafından görülmemeye çalışılıyor. Eğitim sen olarak tüm bunların karşısında her alanda bu ülkede 20 yıldır yaptığımız gibi ezilen, yoksul mağdurların yanında eşit özgür ve demokratik ülke yaratma çabamızı devam ettireceğiz. Elbette laik, demokratik, üniter, eğitim çabamızda siyasal iktidarın tüm baskılarına rağmen sürecektir.”
Paylaş