YGS’deki din sorusu Alevileri kızdırdı

Bu sene ilk kez YGS sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanında çıkan Alevilik`teki musahiplik konusuyla ilgili soru Alevi cephesinin tepkisine neden oldu.

1182
Üniversiteye girişte birinci aşama sınavı olarak kabul edilen ve 1 milyonun üzerinde öğrencinin girdiği Yükseköğretim Geçiş Sınavı`mda bu yıl ilk kez öğrenicilere 5 adet Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu soruldu. Alevi-Bektaşi inancında yer alan musahiplik kavramı üzerinden sorulan bir soruya tepki gösteren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Çanakkale Şube Başkanı Metin Mutlu: “Devletin zorlaması tamamen asimilasyon politikası ile alakalıdır. YGS`deki soru da bu bağlamda Aleviliğin Sunni inancı içerisine monte edilme çabasıdır. Devlet artık Alevileri kendi inançları ile başbaşa bırakmalıdır” dedi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Çanakkale Şube Başkanı Metin Mutlu: “Aleviliğin sunniliğin tarafından yorumlanmasının ve topluma empoze edilmeye çalışılmasının yanlışlığını her alanda üzerine basa basa vurgulamamıza rağmen devletin bu zorlaması tamamen asimilasyon politikası ile alakalıdır. YGS`deki soru da bu bağlamda Aleviliğin Sunni inancı içerisine monte edilme çabasıdır. Devlet artık Aleviler`i kendi inançları ile başbaşa bırakmalıdır. Devletin her alanda bunu yaptığını görüyoruz, YGS`de yaşanan da bunun bir örneğidir” diyerek tepki gösterdi.
 
İşte kızdıran soru
Alevilik ve Bektaşilikte önemli bir yere sahip olan musahiplik (yol kardeşliği) iki kişinin, insanların şahitliğinde hayat boyu yol kardeşi olmaya söz vermesi olarak açıklanabilir. Geçmişi, eski Türklerde göçebe hayatın ve yayla kültürünün bir gereği olarak ortaya çıkan `kardeşlik` geleneğine kadar uzanan musahiplik, İslami dönemle birlikte farklı bir biçim kazanmıştır. Hz. Muhammed, Mekke`den Medine`ye hicret edildikten sonra, inananları birbirine kaynaştırmak ve sosyal dayanışmayı sağlamak amacıyla her bir Mekkeliyi, bir Medineliyle kardeş yapmıştır. Bunlar da öz kardeş gibi beraber yemiş, beraber çalışmışlardır. İşte musahiplik de bu geleneklerin harmanlanarak günümüze ulaşmış halidir.
Buna göre musahiplik ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi ileri sürülemez?
A) Özünde sosyal dayanışmayı barındırdığı
B) Yerleşik hayata geçmede kolaylık sağladığı
C) Din kardeşliğini yansıtan örnek bir uygulama olduğu
D) Toplumsal aidiyeti pekiştiren bir model olduğu
E) Şartların gereği olarak çıktığı
Paylaş