havadurum

"Yetkilileri yaşamdan yana olmaya davet ediyoruz"

1028

 Aydın Kuyucular ve Beyköy Mahallesi’nde oturan vatandaşlar kendilerinin onayı olmadan ve ÇED süreci gerçekleştirilmeden JES santrali için KARKEY Karadeniz Elektrik Üretim A. Ş. arama faaliyeti yürütülen sahada yasal süreçleri tamamlanmadan ve usulsüzlükle yürütülmesi üzerine tepkilerini ortaya koymuşlardı. Ürünlerine sahip çıkmak isteyen AYÇEP Başkanımız Mehmet Vergili’ye ve köylülerden 34 kişiye maske kullanmadıkları, sosyal mesafeye uymadığından 3150 TL cezası kesildi. AYÇEP tarafından cezalara karşı basın açıklaması yapılırken, Su ve Vicdan Tertip komitesi tarafından açıklamaya Çanakkale’den eş zamanlı destek verdi.  Kazdağları’nda çadırlı nöbete devam edenlere İl Hıfzıssıhha Kurulu kararına aykırı hareket etmekten 57 bin TL ceza kesilirken, Aydın’da JES mücadelesi veren AYÇEP başkan ve üyelerine ve köylülere sosyal mesafeye uymadıkları ve maske takmadıkları gerekçesiyle 3.150 şer TL para cezası kesildiği belirtilen açıklamada; “Yetkilileri sermayeden yana değil halktan ve yaşamdan yana olmaya davet ediyoruz” denildi. Ekoloji Birliği tarafından yapılan eş zamanlı açıklamada ise; “Ekoloji Birliği olarak Koyucular ve Beyköy Köylülerinin ve bileşenimiz AYÇEP’in yanındayız. Baskılar ve cezalar bizleri yıldıramayacaktır. Mücadelemiz sürecektir” denildi.

 

“Şirketler çalışmalarına aralıksız devam etmiştir”

Yapılan açıklamada; “Mart ayından itibaren yaşanılan Covid-19 pandemi sürecinde doğa talanı devam etmiş,  çevre mücadelesinde bulunan halklar için yasaklar getirilirken maden ve enerji şirketleri çalışmalarına aralıksız devam etmiştir.  Türkiye’nin pek çok yerinde faaliyette olan maden ve enerji şirketlerine karşı yapılan itirazlar, açılan davalar sonuçlanmadan çalışmaya devam etmenin yanında halkın #EvdeKalışını fırsat bilmişler ve talanın boyutlarını artırmış ve hızlandırmışlardır. Bu süreçte dahi yaşam mücadelesini bırakmayan direnişçilere maddi ve manevi cezalar verilmiş ancak ötelenen meclis toplantıları olağanüstü çağrıyla toplanarak şirketler lehine kararlar alınmaya, oldu bittiye getirilmeye çalışılmıştır” denildi.

 

“Çevrecilere engel olunuyor”

Açıklamada kesilen para cezaları ile ilgili; “Kazdağları’nda, Kirazlıyayla’da, Aydın’da sosyal mesafe ve halk sağlığı tedbirleri kapsamında cezalar kesilmiştir. Kazdağları’nda çadırlı nöbete devam edenlere İl Hıfzıssıhha Kurulu kararına aykırı hareket etmekten 57 bin TL ceza kesilirken, Kirazlıyayla’da Çevre Günü etkinlikleri kapsamında köylülerle bir araya gelmeye çalışan çevrecilere engel olunmuş ve köydeki kadınlar şirketin güvenlik görevlisi ile girdikleri tartışmadan dolayı gözaltına alınmıştır ve ortada bir suç varmış gibi denetimli serbestlikle serbest bırakılmışlardır. Aydın’da JES mücadelesi veren AYÇEP başkan ve üyelerine ve köylülere sosyal mesafeye uymadıkları ve maske takmadıkları gerekçesiyle 3.150 şer TL para cezası kesilmiştir” denildi.

 

“Şirketler nasıl bu kadar rahat hareket edebiliyor?”

AYÇEP çağrısıyla, haklı seslerine ve itirazlarına destek olmak adına toplanıldığı belirtilen açıklamada; “Şu an aynı saatte kendileri de basın açıklaması yapmaktalar. Buradan tüm yetkililere bir kez daha soruyoruz, her şeyin askıya alındığı bir dönemde, halk pandemiden dolayı halk sağlığını tehlikeye atmamak adına alınan karar ve kurallara uyarken, şirketler nasıl bu kadar rahat hareket edebiliyor? Yasal süresi içinde itiraz etme hakkı dahi halk sağlığı tedbirleri kapsamında sekteye uğratılmışken, çevre ve insan sağlığı açısından zararlı olan yatırımlara ilişkin nasıl kararlar alınabiliyor?  Yetkilileri sermayeden yana değil, halktan ve yaşamdan yana olmaya davet ediyoruz. Biz Halkız” denildi.

 

“Cezaların asıl amacı köylülerin mücadele kararlılıklarını kırmak”

Ekoloji Birliği tarafından yapılan açıklamada ise, cezaların esas gerekçesinin kadınların ve köylülerin mücadele kararlılıklarını kırmak olduğu belirtilerek;  “Bursa-Kirazlıyayla’da yaşam alanlarına sahip çıkan köylü kadınların ifadeye çağrılarak denetimli serbestlik ile cezalandırılmaları, Çanakkale-Kirazlı’da yaşam savunucularına 100 bin TL’ye varan para cezaları ve gözaltı girişimleri aynı baskıcı anlayışın ürünüdür. Covid-19 pandemi sürecinde vatandaşın evden çıkamamasını fırsat bilen iktidar, maden ve enerji şirketlerinin faaliyetlerini ekonomik paketlerle desteklerken, halkı ve köylüleri açlığa mahkum etmiştir. Pandemi süreci ekolojik yıkım projeleri için bir fırsat olmuştur.  Bu süreçte kamu ve halk yararı hiçe sayılmış ve sermayenin çıkarları gözetilmiştir. Aydın Kuyucular ve Beyköy köylüleri 11 Haziran 2020 günü Cumhuriyet Savcılığı’na başvurarak  yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklardır. Ekoloji Birliği olarak Koyucular ve Beyköy Köylülerinin ve bileşenimiz AYÇEP’in yanındayız. Baskılar ve cezalar bizleri yıldıramayacaktır. Mücadelemiz sürecektir” denildi. 

(Eren Aşnaz)

Paylaş