havadurum

Yetki yok, tepki var

Barışkent 1 Sitesi Genel Kurulu`nun görüntüyü engellediği gerekçesiyle site bahçesinde bulunan ağaçların kesilmesi kararının ardından kamuoyunda tepkiler sürüyor. Çanakkale Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Göksel Koyuncu, site bahçesinin özel mülk alanına girdiği için karışma yetkilerinin olmadığını belirtirken; “ Tavrımız ağaçların kesilmemesinden yanadır. Bir ağaç bile çok önemli. Çanakkale için değil, çevre için önemli herşeyden önce” dedi. Çanakkale Orman İşletme Müdürü Metin Uygun ise şehir içindeki ağaç kesimlerine karışamadıklarını ifade etti.

530
Kazdağları`nın maden şirketleri, termik santral şirketleri eliyle yok edilmek istenmesine karşı çevre derneklerinin, STK`ların, siyasi partilerin, sendikaların ve çevreye duyarlı vatandaşların yıllardır sürdürdükleri çevre mücadelesinin yoğunlaştığı bir dönemde, Barışkent 1 Sitesi Genel Kurulu`nun görüntüyü engellediği gerekçesiyle site bahçesinde bulunan ağaçların kesilmesi kararı tepki çekti. Belediye Park Bahçeler Müdürlüğü, ağaçların bulunduğu alanın özel mülke girdiği gerekçesiyle karışma yetkilerinin olmadığını belirtirken, ağaçların kesilmesine tepki gösterdiler. Çanakkale Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Göksel Koyuncu ağaçların kesilmesi kararını basından takip ettiği kadarıyla bildiğini belirterek; “Bana böyle bir dilekçe veya izin gelirse, benim düşüncem olumsuz olur. Özel mülk olduğu için karışma yetkimiz yok. Belediyelerin bunların üzerinde bir yaptırım hakkı yok. Tavrımız ağaçların kesilmemesinden yanadır. Bu konuda bize böyle bir dilekçe gelirse biz olumsuz cevap veririz. Belki budanabilir, yerleri değiştirilebilir ama ağaçların kesilmemesi gerekir. Bizim de hassasiyetimiz bu konuda çok yüksek. Herhangi bir yerde yol çalışması olduğunda, oradan ağaç sökülüyor. Bunları kesip atmıyoruz. Başka parklarda değerlendiriyoruz. Mevsimi değilse de, Park ve Bahçeler Müdürlüğü`nün üretim sahasında depo dikimleri veya büyük saksı dikimleriyle sonbahara kadar yaşatıp, tekrar başka alanlarımızda kullanıyoruz. Bir ağaç bile çok önemli. Çanakkale için değil, çevre için önemli herşeyden önce” dedi.
 
“Sen kendi kestiğin ağaca bak derse, ne diyeceğiz?”
Çanakkale Orman İşletme Müdürü Metin Uygun ise konu hakkında herhangi bir bilgisinin olmadığını, Barışkent 1 Sitesi bahçesinde bulunan ağaçların, merkez sınırına girdiği için herhangi bir yaptırımda bulunamayacaklarını ifade etti. Uygun; “Benim bu konu hakkında bir bilgim yok. Bu konu gelse Çanakkale Orman işletme şefine gelir. Şehir içindeki bu tür ağaç kesimlerine biz karışmıyoruz. Biz, ancak şehir merkezi dışındaki köylerde tapulu sahipli arazilerde, eğer vatandaş oradaki çam ağacını yakacak için veya satmak için kesecekse, tapulu kesim işlemi yapıyoruz. Yani müsadesini biz veriyoruz. Ama şehir içinde bir sitenin içerisinde ağaç kesilecek, onlar bizim görevimiz değil. Benim bu konu hakkında bir düşüncem olamaz. Orman Genel Müdürlüğü olarak her sene bir yıllık kesim programımız var. O planlı kesim programımızı yapsak dahi, bu konularda işte `ormancılar ağaç kesiyor, ağaç bırakmadılar` gibi zaten eleştiriliyoruz. Resmi görevimizi yaptığımız halde. Ben `ayıp olmuş, kesmeselerdi keşke, yazık olmuş` diyim, site sahibi de der ki; `sen kendi kestiğin ağaçlara bak, sen onlara acı derse` ne diyeceğiz/” diye konuştu. (Tekin Bozkurt)
Paylaş